Otestujte sa: Ako veľmi poriadkumilovní ste?

Každý tvrdí, že má rád poriadok, no nie každý sa k nemu aj dokáže dopracovať. Krátky test prezradí, ako je to s vami a vašou domácnosťou.

Pre niekoho je upratovanie samozrejmosťou, bez ktorej si nevie predstaviť deň – veď poriadok je základom harmonického bývania! Iný zas neprikladá upratovaniu veľkú pozornosť – načo aj, keď sa veci aj tak neustále používajú a prakticky stačí nájsť ich? Aký typ ste vy? Spočítajte, koľkokrát odpoviete pri nasledujúcich otázkach „áno“ a zistíte to.

Praktické nádoby z Tchibo vám pomôžu aj v chladničke udržať poriadok na uzde.

  1. Môže k vám prísť neohlásená návšteva bez toho, aby ste okamžite začali hekticky spratávať veci?
  2. Je váš jedálenský stôl a konferenčný stolík prázdny, nanajvýš ozdobený dekoráciou?
  3. Máte pevne stanovené pravidlá, ktoré vám pomáhajú udržať poriadok v dome?
  4. Máte časopisy uložené na jednom mieste?
  5. Majú vaše rastliny dlhý život?
  6. Sú káble k elektronike v izbách umiestnené tak, aby ich bolo vidno čo najmenej?
  7. Zostávajú u vás návštevy bežne dlhšie, než chceli?
  8. Vyhadzujete pravidelne veci zo šatníka a potravinových skriniek?
  9. Pravidelne čistíte koberce a čalúnený nábytok?
  10. Je váš byt zariadený v určitom jednoznačnom štýle?

 

Vyhodnotenie: Koľkokrát ste odpovedali „áno“?

0 a 2 razy „áno“

Možno ste len boli v poslednom čase príliš zaneprázdnení, alebo ste proste ten typ, ktorý sa radšej vyhlási za chaotika, než by si mal udržiavať poriadok. Pritom je to také jednoduché! Spravte si plán postupu, alebo si zavolajte kamarátov či niekoho z rodiny a poproste ich, nech vám pomôžu. Spoločne vám to pôjde jednoduchšie a zároveň si upevníte vzťahy. Okrem toho ostatní majú kritickejší pohľad, čo využijete pri triedení starých vecí. Všetko potrebné pre poriadne upratovanie nájdete v Tchibo – spolu s dobrou kávou pre vašich pomocníkov.

Náš tip: Vyhoďte veci na skúšku!
Je pre vás ťažké rozlúčiť sa s niektorými kúskami? Skúste ich vyhodiť na skúšku. To znamená, že veci, ktoré vám je ľúto vyhodiť, skladujete do určitého dátumu v krabici, ideálne v pivnici alebo na povale. Ak sa do daného termínu bez týchto vecí zaobídete, jednoducho vyhoďte celú krabicu, alebo ešte lepšie – darujte veci z nej ďalej.

3 – 6-krát „áno“

Ani by sme sa nečudovali, keby pravidelné upratovanie bolo jedným z vašich novoročných predsavzatí. Poriadok máte radi, no upratovanie vás obťažuje a tak ho robíte nárazovo. Udržať si ho vám pomôže dobrá organizácia: pravidelnosť v upratovaní a vytvorenie pevného miesta pre všetky veci, ktoré doma používate. Určite si, čo budete robiť každý deň – umyť riad, spratať stôl, vyniesť smeti…, čo raz do týždňa – poriadok v kúpeľni, vysávanie, umývanie podláh, utieranie prachu…, a čo raz do mesiaca. Denné činnosti sa vám za dva týždne zautomatizujú a ostatné vám potom pôjde omnoho ľahšie. S udržaním poriadku súvisí aj organizácia v skrinkách. Tu vám pomôže Tchibo so svojimi krabicami a nádobamina všetko, čo doma máte.
Mohlo by vám pomôcť: Skúste zónové upratovanie!

7 – 9-krát „áno“

U vás sa všetci cítia veľmi príjemne, pretože váš domov má príjemnú atmosféru. Pohoda a poriadok v ňom panujú aj vtedy, ak ste práve neupratovali, pretože poriadok v dome udržiavate priebežne. Pre vás je starostlivosť o prostredie, v ktorom žijete, rovnako prirodzená, ako nosenie čistého oblečenia a starostlivosť o seba. Samozrejme, aj u vás sa stane, že pred nečakanou návštevou mobilizujete všetkých členov domácnosti k expresnému upratovaniu, no je to len o drobnostiach. Gratulujeme! Čo tak sa odmeniť pekným bytovým doplnkom z Tchibo?

10-krát „áno“

Váš domov je ako zo škatuľky. Všetko pekne na svojom mieste, nikde ani zrnko prachu, takmer ako v interhoteli. Obdivujeme vašu disciplínu! Vy by ste mohli svojimi radami na upratovanie zahviezdiť aj na sociálnych sieťach. Ale ruku na srdce – nie je ten poriadok na úkor niečoho iného? Neskrýva sa za túžbou mať všetko vzorne poupratované iná oblasť života, v ktorej až toľko poriadku nemáte? Nie je váš poriadok na úkor času, stráveného s rodinou a priateľmi? Čo tak si s nimi pravidelne posedieť napríklad pri čaji z Tchibo?