Tipy pre všetkých vodičov, ktorí chcú jazdiť bezpečne

Automobil je dôležitou súčasťou takmer všetkých rodín. Umožňuje nám prepraviť sa z miesta na miesto a výhodou je najmä to, že ceny nových automobilov sú oveľa dostupnejšie ako pred pár rokmi. Dnes ale nie je problém kúpiť si aj ojazdené, resp. zánovné auto za dobré peniaze. Ponúkame vám ale zaujímavé tipy pre vodičov, ktorí chcú jazdiť bezpečne.

Predvídajte situáciu

Viacerí vodiči stíhajú popri šoférovaní telefonovať, jesť a iné činnosti. Pri šoférovaní je ale veľmi dôležité, aby sa vodiči sústredili len na šoférovanie a naučili sa predvídať situáciu. Ak prechádzajú cez rizikové miesta, kde sa bežne stávajú nehody, mali by o to viac sledovať situáciu nielen pred sebou, ale aj za sebou. Takýmto spôsobom dokážete zabrániť nehode.

Pri šoférovaní si dávajte pozor aj na motor. Ak máte auto poháňané turbom, obzvlášť si dávajte pozor na to, aby ste ho pri šoférovaní nezničili. Potrebný je kvalitný blow off ventil, ale ak chcete, aby vám turbo dlho vydržalo, tankujte kvalitnú naftu, navštívte včas servis, nešetrite na oleji a hlavne pozerajte na teplotu motora.

Brzdite motorom

Veľmi rizikovou súčiastkou v aute sú aj brzdy, preto ak ich chcete šetriť, viacerí automobiloví predajcovia apelujú na brzdenie motorom. Motorová brzda šetrí normálnu brzdu auta. K brzdeniu motorom dochádza vtedy, ak nestláčate ani brzdový, ani plynový pedál. Čím nižší prevodový stupeň zaradíte, tým viac bude vaše auto motorovou brzdou brzdené, čiže aj spomalené.

Skákanie na brzdový pedál nie je práve najefektívnejšie a preto ak chcete šetriť celý brzdový systém a tým aj zvýšiť bezpečnosť na ceste, brzdite motorom. Keď budete brzdiť motorom, budete jazdiť bezpečne. Kvôli prudkému stláčaniu brzdového pedála môže do vás niekto naraziť, alebo vy môžete do niekoho naraziť. Pre prejazd zákrutami oceníte kvality nových rozširovacích podložiek.

Okrem toho, že zlepšujú vzhľad kolies a samotného auta, zlepšujú aj jazdné vlastnosti auta, najmä však v zákrutách.

 

Zdroj obrázka:
Autor:   Soloviova Liudmyla / Shutterstock.com