Minerálne vody (nielen) v zime

Vonku sa ochladilo a počet slnečných dní sa stále znižuje. Počas sychravého obdobia často zabúdame, že nielen v letnej horúčave musíme strážiť náš pitný režim. Aj v priebehu jesene a zimy je totiž potrebné nahrádzať prirodzené straty tekutín z organizmu. O tom, prečo sú pre nás dôležité minerálne a pramenité vody počas celého roka sme sa porozprávali s odborníčkou na zdravú výživu, MUDr.Katarínou Babinskou, PhD.

To, že v zime a na jeseň zabúdame na pravidelný pitný režim je dané aj tým, že sa toľko nepotíme. Možno ste zmätení z rôznorodých informácií o objeme tekutín, ktorý by ste mali denne prijať. Faktom však zostáva, že denne vydávame z organizmu priemerne 1,5 – 2 l tekutín. A to bez ohľadu na ročné obdobie. Ak preto chceme predísť poruchám z nedostatku tekutín, potrebné je straty nahrádzať počas celého roka. „Keďže organizmus stráca nielen vodu, ale aj minerálne látky, veľmi vhodným nápojom sú pramenité a minerálne vody,“ uvádza odborníčka.

Dôležité minerály

S ohľadom na ročné obdobia sa prirodzene mení aj naša strava. Kým počas jari a leta máme po ruke množstvo vitamínov a minerálov v ich najprirodzenejšej forme – v ovocí a zelenine, na jeseň a v zime je výber sezónnych plodov obmedzený. Dlhodobý nedostatok vitamínov a minerálov však ovplyvňuje fungovanie celého organizmu. Doplňte preto svoj pitný režim o zdravé minerálne vody. Minerálne vody so svojím obsahom minerálnych látok – predovšetkým vápnika, draslíka, horčíka – sú aj počas sychravého obdobia nevyhnutné pre správny priebeh všetkých chemických a fyzikálnych pochodov v organizme. „Minerálne látky, ktoré sú prirodzenou zložkou minerálnych i pramenitých vôd, pomáhajú pokryť potrebu týchto cenných látok, ktoré v našej strave často chýbajú, a zároveň nahradiť ich každodenné straty,“ potvrdzuje odborníčka.

Dostupnosť minerálov obsiahnutých vo forme ich rozpustných solí je pre bunky ľudského tela okamžitá, priama a nenáročná a nezaťažuje regulačné mechanizmy organizmu, ich využiteľnosť sa riadi aktuálnymi potrebami organizmu.

Minerálne vody po celý rok

Pravidelné pitie minerálnych vôd nám pomáha zabezpečiť dostatočný prísun vody a nevyhnutných minerálov pre nás každodenný aktívny prístup k životným situáciám, pomáha nám vyrovnávať sa so stresom aj s nárokmi, ktoré na seba kladieme my, alebo naše okolie. A to obzvlášť v zimnom období, keď sme asi všetci viac zaneprázdnení. Zároveň nám umožňuje naplno vychutnať radosť zo športu, či pohybu a tiež chráni vnútorné prostredie organizmu pred dehydratáciou, či starnutím buniek, ktoré chronicky nedostatočný príjem tekutín sprevádza. „Minerálne vody sú vhodné na pravidelnú  konzumáciu počas celého roka. Jednotlivé minerálne a pramenité vody sa líšia svojim zložením, preto by sme mali rôzne druhy striedať. Predídeme tak nadmernému a jednostrannému príjmu niektorej z minerálnych látok,“ dodáva odborníčka.

Dbajte preto o svoje zdravie aj v zime. Dbajte o svoj pitný režim a zaraďte do svojho jedálnička minerálne vody. Slovensko je mimoriadne bohaté na vzácne minerálne pramene. Naša malá krajina v srdci Európy je nimi doslova nasiaknutá. Prečo viac nevyužívať ich benefity?