Slováci rozhodli o symboloch kvality.

Čo má spoločné Sagan s FC Barcelonou či U2 a notebookom ASUS? Vybrali by si ich Slováci, ak by peniaze nepredstavovali prekážku a kvalita by bola jediným rozhodujúcim faktorom pri nákupe. Najnovší prieskum ukazuje, že až 74 % Slovákov by uprednostnilo kúpu výrobkov a služieb s vyznamenaním QUDAL – QUality meDAL.

Podľa výsledkov najnovšieho trhového prieskumu QUDAL – QUality meDAL Slovensko za rok 2016/2017, za ktorým stojí medzinárodna organizácia ICERTIAS zo Švajčiarska, vyberali respondenti výrobky, poskytovateľov služieb a značky pôsobiace na ich trhu s najvyššou kvalitou. Prieskum sa konal na vzorke 1 200 občanov Slovenska.

Výber v jednotlivých kategóriách bol nasledovný:

Za celkový symbol a príklad najvyššej kvality bol vyhlásený Samsung, pokiaľ ide o výrobky a služby na slovenskom trhu. Ocenenie potvrdzuje aj samotný fakt, že značku Samsung si Slováci vybrali v prieskume v kategórii mobilný telefón najlepšej kvality.

V kategórii najkvalitnejší športový klub na svete (bez ohľadu na druh športu) sa v centre diania ocitli futbalové kluby, pričom prvé miesto tentoraz zaujal klub FC Barcelona. Najkvalitnejším športovým klubom na Slovensku sa stal hokejový klub HC Košice. Na porovnanie v roku 2014 si víťazstvo v tejto kategórii odviezol domov HC Slovan Bratislava.

V kategórii najkvalitnejší športovec/športovkyňa na svete tento rok Slováci hlasovali za domáceho pretekára v cestnej cyklistike Petra Sagana. Rok predtým uspel v tejto kategórii atlét Usain Bolt.

Írska rocková skupina U2 si podľa najnovších výsledkov prieskumu na Slovensku odniesla víťazstvo v kategórii najlepšia hudobná skupina na svete. Nahradila tak Metallicu na prvom mieste z posledného prieskumu.

Čo sa týka sólových umelcov/spevákov v kategórii najkvalitnejší hudobný umelec/umelkyňa na svete, najnovší prieskum ukazuje, že Slováci dávajú prednosť Adele, zatiaľ čo preferovanou voľbou v prieskume v roku 2014 bola Rihanna.

Na kultúrnej scéne sa prvou v kategórii najkvalitnejší hudobný umelec/umelkyňa na Slovensku v rámci prieskumu QUDAL – QUality meDAL Slovensko za roky 2016/2017 stala domáca umelkyňa Jana Kirschner. Obhájila tak víťazstvo z predošlého prieskumu.

Slováci označili ASUS ako najkvalitnejší notebook. Spoločnosť Allianz potvrdila, že je najkvalitnejšou v kategórii domácich poisťovní. Značka Rajo podobne zvíťazila v rôznych kategóriách najlepšej kvality, pričom vo výsledkoch tohtoročného prieskumu zanechala silný dojem.

V rámci prieskumu QUDAL – QUality meDAL vykonávaného v marci 2016 zabodovali v jednotlivých kategóriách nasledujúce značky: Lidl (kategória medzinárodný maloobchodný reťazec), Orion (kategória čokolád), Popradské (kategória čajov), BeBe (kategória sušienok), Lukmarkt (kategória konzervovaného ovocia), Relax (kategória ovocných džúsov), Tento (kategória toaletný papier), Exisport (kategória maloobchodný reťazec so športovým oblečením, športovou obuvou a športovým  vybavením), Colgate (kategória zubných pást), Remal (kategória interiérové farby), Bonduelle (kategória konzervovanej zeleniny), Baldovská (kategória perlivých minerálnych vôd), Zlatý Bažant (kategória piva), Ariel (kategória práškov na pranie) a ďalšie.

Výsledky prieskumu hovoria o tom, že Slovákom na kvalite naozaj záleží. Celkovo sa až 73,8 % opýtaných vyjadrilo, že by uprednostnili určitý produkt alebo konkrétnu službu, ktoré sú ocenené prestížnym vyznamenaním za najvyššiu kvalitu QUDAL – QUality meDAL.

Tento vysoký percentuálny podiel potvrdzuje, že ocenenie je na Slovenskom trhu všeobecne prijímané. Na porovnanie, v Českej republike by 86,3 % obyvateľov uprednostnilo kúpu výrobkov a služieb, ktoré nesú ocenenie QUDAL – QUality meDAL.

Nositeľmi vyznamenania QUDAL – QUality meDAL sa môžu stať iba spoločnosti, výrobky a služby, ktoré zvolili samotní spotrebitelia v nezávislých prieskumoch trhu ako tie, ktoré podľa ich osobných skúseností, alebo skúseností ich známych, ponúkajú najvyššiu úroveň kvality.