Grafomotorika a správne držanie písacích pomôcok.

Naučiť sa písať. Najprv písmenká, potom hlásky, slová, vety. Úloha oveľa náročnejšia, ako klikať myšou alebo vyťukávať písmená na klávesnici.

Aj keď to pre prvákov často nie je ľahké, zvládnuť klasické písanie rukou má v správnom vývoji dieťaťa nezastupiteľný význam. A to aj v ére počítačov. Písanie rozvíja grafomotoriku a nie len to – ako uvádzajú odborné pramene, pri písaní sa aktivuje až 500 svalov, ktorých súčinnosť oživuje centrum mozgu, čím dochádza k lepšej fixácii pamäti a tiež k väčšej sústredenosti.

Písanie bez únavy.

Grafomotorika vychádza z motoriky celého tela, postupne sa sústreďuje na pohyby paže, ruky a nakoniec prstov. Hovorí sa, že pred nástupom do školy by dieťa malo mať vyvodený a fixovaný správny úchop písacieho prostriedku, malo by ho dostatočne trénovať od raného veku na farbičkách a ceruzkách. Lenže, čo je vlastne správny úchop? Ide o spôsob, akým držíme v ruke písacie pomôcky. Odvíja sa od neho efektivita nášho písania. Pri správnom držaní by mala ceruzka alebo pero ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ju pridržiavať bruškom palca a ukazováka. Ukazovák by nemal byť prehnutý a celá ruka by mala byť uvoľnená. Tím pádom píšeme plynulo, bez bolesti alebo kŕčov, bez únavy ruky.

Vhodné pomôcky sú polovicou úspechu.

Správne držanie pera alebo ceruzky je iba jedným z predpokladov správneho písania. Dôležité sú tiež vhodné pomôcky – najlepšie ergonomické písacie potreby, ktoré svojím tvarom povzbudzujú deti k správnemu držaniu pera alebo ceruzky. Sú to napríklad trojhranné ceruzky a perá s ergonomickým tvarom a protišmykovou držiacou plochou. Deti treba motivovať, aby ich kreslenie a písanie bavilo. Jednou z možností môže byť tvar a farebnosť ceruziek alebo pier. Pomôžu aj jednoduché uvoľňovacie cviky, ako napríklad krúženie zápästím, ktoré môžu byť u malých detí sprevádzané riekankami. Zlé držanie spôsobuje pri písaní bolesti a kŕče v zápästí, čo následne spomaľuje tempo písania a znižuje koncentráciu. Nesprávne písacie návyky v konečnom dôsledku spôsobujú celkový nezáujem dieťaťa o písanie alebo maľovanie.

STABILO EASYoriginal – moderná alternatíva plniaceho pera.

Boj s neposednými písmenkami pomáha deťom zvládnuť špeciálne ergonomické pero STABILO EASYoriginal, moderná alternatíva klasického plniaceho pera. K dispozícii je vo viacerých atraktívnych farebných variantoch, takže si ho zamilujú nielen prváčikovia, pre ktorých to bude prvé stretnutie s atramentovým perom, ale aj ich starší spolužiaci – limitovaná edícia STABILO EASYoriginal metallic je naozaj cool! Dôvodov, prečo je ergonomický roller STABILO EASYoriginal jasnou voľbou nielen pre deti, ale aj rodičov a učiteľov, je hneď niekoľko. Zahnutý roller zaujímavého tvaru (vyvinutý odborníkmi tak, aby ťažisko presne zodpovedalo tvaru a veľkosti detskej ruky) padne ľahko do ruky a je skvelý pre uvoľnené držanie. Príjemná je aj úchopová zóna z protišmykového materiálu. Palec a ukazovák jednoducho zapadnú do ergonomicky vytvarovaných priehlbní. Vďaka tomu navedú každý prst na svoje miesto a zaistia tak správne držanie od samého začiatku. Gulička rolleru ľahko kĺže po papieri, čím zaistí plynulé a čisté písanie bez kŕčovitého držania pera, „škrabania“ či šmúh. Pre malých školákov je výhodou aj veľmi jednoduchá výmena náplne, ktoré sú pri pere hneď tri navyše. S každou novou náplňou prichádza aj nový hrot a preto nehrozí žiadna atramentová pohroma. Vrchnák možno pri písaní nasadiť na koniec pera a navyše je priedušné pre prípad, že by ho malé dieťa zhltlo. Ďalšími benefitmi sú modrý zmizikovateľný atrament a možnosť náplne 0,5 a 0,3mm. Výhodou je i špeciálny variant pre pravákov a ľavákov.

www.stabilo.sk