Slovenská káva pod kolumbijským slnkom.

Vzorka tohtoročnej úrody kávy Columbo zo slovenskej plantáže El Colibrí odoslaná ku profesionálnej degustácii do Bogoty dosiahla na cuppingovom stole 87 bodov. Je to najdôležitejšie z kritérií, ktoré musí káva spĺňať, aby sa mohla predávať ako „speciality“ káva. Pozitívny emocionálny kávový opar satisfakcie sa dostavil.

„Všetka doteraz pozbieraná a spracovaná káva by mala do našej pražiarne doraziť v septembri 2015. Bude to asi 80% úrody. Zvyšok čakáme v januári – februári 2016. Už sa neviem dočkať.“ Svoju radosť zo skvelej úrody neskrýva Ing. Jaroslav Útly, majiteľ spoločnosti ATC-JR, s.r.o, ktorý si prenajíma plantáž ležiacu severozápadne od kolumbijskej sopky Puracé a ktorý nám s vášňou a zanietením opísal ako taký deň zberu vyzerá. Najvyššiemu miestu plantáže dominuje vysoký éterický eukalyptus a svah končí pri chladivom vodnom prameni v tieni voňavých citrónovníkov.

Budíček.

Je niečo po piatej a svitá. Pozorujeme horský masív s činnou sopkou Puracé. Z času na čas z nej vietor prifúka trochu popolčeka aj na našu plantáž. Pre kávu, ktorá rastie na sopečnej pôde je to veľmi dobré prírodné hnojivo. Cez vrchol sopky sa lenivo prevaľujú oblaky, ale to nevadí, pretože nás aj napriek tomu čaká ďalší nádherný deň. Bude trvať 12 hodín. Na poludnie sa ručička teplomeru vyšplhá na teplotu 25 °C a počas noci potom klesne až pod 15°C. Priemerná ročná teplota sa tu pohybuje okolo 18 °C, čo by asi väčšina z nás s radosťou prijala. Odchádzame obrať trochu pomarančov, ktorých šťava bude skvelým nápojom k raňajkám. Tie pozostávajú z tradičných arepas (placky z kukuričnej múky), syra a praženice. K tomu ešte čerstvá papaya a môže sa vyraziť do práce.

Spev zberačiek.zber

Je piatok 3.7.2015 a na plantáži El Colibrí sa uskutočňuje posledný zber hlavnej sezóny. Oberanie kávy z kávovníkov začalo už v marci. Postupne, ako kávové čerešne dozrievali, sa kríky opätovne oberali každých 20 – 30 dní. V auguste a septembri sa oberať nebude a potom bude nasledovať zimný medzizber, ktorý tvorí 15% – 20% celkovej ročnej úrody. Dnes sa však v krátkej chvíli medzi kríkmi obsypanými sladkým ovocím „stratilo“ 70 zberačiek. Ich polohu medzi vetvami s tmavozelenými listami prezrádza melódia piesní alebo smiechom pretkávaná vrava. Ich ruky popritom neuveriteľnou rýchlosťou oberajú zrelé plody. Z 5000 kávovníkov skončí v košíkoch zberačiek o asi 3 hodiny 2346 kg kávových čerešní. Tie sa ešte dnes musia do neskorých večerných hodín spracovať.

Kávová mágia.

Pokiaľ žasnete nad týmto množstvom, urobíme si jeden prepočet a uvedieme niekoľko údajov, ktoré si ľahko zapamätáte podľa magického kávového čísla 18.

Číselné označenie plantáže El Colibrí                                     18

Priemerná ročná teplota na El Colibrí                                   18 °C

Nadmorská výška plantáže El Colibrí                                    1800 mnm

Priemerná hmotnosť zeleného kávového zrnka                   0,18g

Koeficient pomeru ovocie/zelená káva                                 18 (zo 100kg kávových čerešní sa získa 18kg zelenej kávy)

Strata pri pražení                                                                        18% (zo 100kg zelenej kávy je 82kg praženej kávy)

Optimálna extrakcia                                                                   18% – 22% (časť praženej kávy rozpustenej vo vode)

Čo teda s obratými čerešňami?

V spracovateľskom zázemí farmy vybavenej najmodernejšou technológiou sa kávové čerešne premyjú, zbavia listov, úlomkov vetvičiek a roztriedia na základe mernej hmotnosti. Tie s vyššou hmotnosťou sú kvalitnejšie. Po roztriedení sa ešte vyberú omylom obraté nezrelé plody a len úplne zrelé čerešne sa vykôstkujú. Jadierka (kávové zrnká) obalené zvyškami sladkej ovocnej dužiny sa umiestnia do špeciálnych nádob ku kontrolovanej fermentácii, aby na druhý deň boli umyté a putovali na sitá, kde sa budú sušiť pod príjemným kolumbijským slnkom, pokiaľ nedosiahnu vlhkosť 10%.

Kávová matematika.

Z dnes obratých 2346 kg kávových čerešní bude nakoniec asi 320 kg praženej zrnkovej kávy, ktorú si budete môcť vychutnať u vás doma. Najviac ovocia sa tento rok obralo v júni a predpokladáme, že tohtoročná celková úroda bude okolo 11000kg kávových čerešní, čo znamená približne 1500 kg skvelej praženej kávy Columbo.

www.dobrakava.eu