Nová úroda slovensko-kolumbijskej Dobrej kávy.

Slovenská plantáž El Colibrí v Kolumbii produkuje Arabica Coffea Yellow Caturra. Plantáž kávovníka arabského patriaca slovenskej spoločnosti ATC-JR, s.r.o., nachádzajúcej sa na náhornej plošine v blízkosti mesta Popayán v regióne Cauca vyprodukovala novú úrodu. Práve v týchto dňoch sa začína hlavný zber zaujímavej odrody Arabica Coffea Yellow Caturra, ktorá vznikla mutáciou z odrody Bourbon, neďaleko mesta Caturra v Brazílii v roku 1930.

Káva ako komodita

Káva je dnes po čaji druhou najpredávanejšou komoditou na svete. Nápoj z kávových zŕn si doslova podmanil ľudí na všetkých kontinentoch. Čarovnú arómu kávy tvorenú viac ako osemsto zložkami doteraz nedokážeme synteticky vyrobiť. Na trhu existuje nekonečné množstvo rôznych druhov kávy rôznych kvalít, spôsobe spracovania, praženia. Bežný človek sa v tom môže zorientovať len vďaka určitej edukácii. Základom však vždy musí byť fakt, že vám káva, ktorú vám niekto odporučí, musí aj chutiť.

Alchýmia Dobrej kávy

„Pred tým, ako si môžu zákazníci kúpiť Dobrú kávu, naši pracovníci veľmi pozorne otestujú jej kvalitu. V laboratóriu merajú jej vlhkosť, skontrolujú ju a odstránia chybné zrná. Pozorujú, degustujú  a vyhodnocujú sa chute a vône uvarenej kávy (tzv. cupping kávy), vzorky sa pražia na profesionálnej pražiarni FZ-94, meria sa jej kyslosť. Ak vzorky náročným testom vyhovejú, káva sa praží na väčšej pražiarni Ghibli 15 osadenej termodynamickým bubnom“, vysvetľuje Ing. Jaroslav Útly, generálny riaditeľ ATC-JR, s.r.o.

Slovenská plantáž „El Colibrí“

Na mieste, kde je plantáž „dobrej kávy“, žije veľké množstvo vtáctva a medzi ním aj niekoľko druhov kolibríka (El Colibrí – zo španielčiny kolibrík). Plantáž sa nachádza v nadmorskej výške 1850 metrov na náhornej plošine v blízkosti mesta Popayán v regióne Cauca. Z geografického hľadiska to je medzi 2 a 3 rovnobežkou v juhozápadnej časti Kolumbie. Samotná časť plantáže El Colibrí je situovaná v miernom údolí pripomínajúceho svojim okrúhlym tvarom amfiteáter. V dolnej časti plnej stromov, vyviera prameň vody. El Colibrí je vysadená približne štyrmi tisícmi kávovníkov typu Arabica Coffea Yellow Caturra, čo znamená, že všetky plody týchto kávovníkov sú žlté (pre porovnanie, bežne pestované typy kávy Arabica sú prevažne s červenými plodmi).

Odroda Arabika – Yellow Caturra

Žltá odroda Arabica – Yellow Caturra vznikla mutáciou z odrody Bourbon, neďaleko mesta Caturra v Brazílii v roku 1930. Produkuje väčšiu úrodu na meter štvorcový ako samotný Bourbon. Rastlina je nižšia, má aj kratšie bočné vetvy a môže sa sadiť hustejšie. Relatívne nedávno vybraná botanická odroda všeobecne rýchlejšie dozrieva, produkuje viac zŕn a je odolnejšia voči chorobám ako staršie, tradičné odrody kávy Arabica. Plantáž El Colibrí je súčasťou veľkej viac ako 200 hektárovej plantáže, kde sa pestuje viac ako 200 druhov kávovníka arabského. O kávovníky sa stará tím profesionálov a nadšených odborníkov, ktorí tu hľadajú a zároveň vytvárajú maximálnu exkluzivitu.

Proces starostlivosti o kávu

Okrem komplexného spracovania kávy – príprava pôdy, výsadba kávovníkov, pestovanie a starostlivosť, zber, spracovanie a sušenie rôznymi metódami, mletie, balenie, uskladnenie a nakoniec exportovanie – sa v priestore haciendy Supracafé  a príslušných plantáži nachádza medzinárodné kávové centrum. To pôsobí v oblasti vzdelávania, laboratórnych výskumov a rôznych teoreticko-praktických seminárov spolupracujúcich s poľnohospodárskym štátnym inštitútom za plnej podpory Kolumbijskej vlády. „Slovenská plantáž El Colibrí je celoročne pod neustálou kontrolou našich kávových odborníkov. Prostredníctvom reálnych fotografií máme neustále aktuálne informácie zo všetkých období rastu, kvitnutia, dozrievania a samotného zberu. Sledujeme počasie a vývoj všetkých klimatických podmienok“, konštatuje Jaroslav Útly.

Kávu zbierajú ženy

Najdôležitejšou časťou pestovania kávy pre každého farmára je samotný zber úrody. Ten prebieha na plantáži El Colibrí dvakrát ročne – hlavný zber v mesiacoch máj až jún a druhý „medzizber“  je v zimných mesiacoch (november). Keďže súčasťou celej farmy je mnoho sociálnych programov orientovaných na podporu a rozvoj okolitých miest a obcí, podporu zamestnanosti a rozvoj gramotnosti a vzdelávania domorodých obyvateľov, zber úrody na plantáži El Colibrí prebieha výlučne ženami. Tento program podporuje rozvoj zdravej stability rodiny, umožňuje získať prácu ženám a tým zabezpečiť komplexné živobytie pre rodinu. Mnohé rodiny totiž prišli o svojich mužov (manželov a otcov), pretože boli nedobrovoľne naverbovaní do rôznych militantných skupín. Všeobecne sa v Kolumbii žena dožíva v priemere o 7 a viac rokov ako muži, v zbere kávy je vytrvalejšia a zodpovednejšia a výkonnostné štatistiky hovoria o tom, že v priemere nazbiera i viac kávových plodov ako muž.

O ATC-JR, s.r.o.

Spoločnosť ATC-JR, s.r.o. pôsobí v oblasti potravinárstva, venuje sa vývoju nových potravín a receptúr. Jej záber je oblasť gastronómie, prípravy jedál a zásobovanie gastronomických zariadení. Venuje sa aj oblasti Vendingu (predaj prostredníctvom automatov), kde vyrába zmesi na prípravu nápojov v týchto automatoch. V neposlednom rade je lídrom na trhu s originálnymi druhmi zrnkovej kávy a má dosah na celý „kávový segment“ zaoberajúci sa komplexným spracovaním kávy od jej pestovania cez spracovanie a praženie až po jej prípravu a predaj.

Spoločnosť ATC-JR, s.r.o produkuje vlastnú značku kávy Dobrá káva (registrovaná je pod značkou Columbo®),  má vlastnú kaviareň s obchodom Coffe shop a aj e-shop www.dobrakava.eu.