Hrdina medzi vitamínmi, na ktorého zabúdame

„Veď ho obsahujú aj zemiaky, načo ho ešte aj užívať?“ s podobným výrokom ste sa už určite stretli. Možno dokonca veľmi podobne rozmýšľate. Uisťujeme vás, že nie ste výnimkou. Ako je potom možné, že vám vitamín C najmä v zime chýba?

S príchodom každej novej „superpotraviny“ alebo oživením informácií o potravinách, ktoré bežne jedávame na nás vyskočí informácia o tom, že obsahujú vitamín C. Už spomínaný väčší zemiak obsahuje v priemere 72 mg vitamínu C, čo je dokonca viac, ako v zimných mesiacoch na Slovensku často konzumovaná kyslá kapusta.

Hrnček kyslej kapusty má podľa dostupných zdrojov len 21 mg vitamínu C. Ale nie o tom sme chceli. Cieľom je nastaviť užívanie vitamínu C z rôznych zdrojov tak, aby v tele mohli fungovať všetky procesy, ktoré od neho závisia.

Vitamín C výrazne vplýva na správne fungovanie imunitného systému, podieľa sa na schopnosti absorbovať železo, podporuje tvorbu kolagénu a elastínu a vplýva na hojenie rán, preto ho nájdete aj v kozmetických prípravkoch starajúcich sa o zdravie pokožky. Medzi antioxidanty sa radí preto, lebo je schopný odbúravať z organizmu voľné radikály. Keď tieto zložité chemické procesy zjednodušíme, voľné radikály vyvolávajú reťazové reakcie a ničím nebrzdené sú schopné spôsobiť poškodenia až na bunkovej úrovni.

Dospelý človek by mal preto denne prijať minimálne 90 mg tohto prírodného antioxidantu a dávka by nemala presiahnuť 2000 mg. Ak sa tak náhodou stane, nič zlé sa vám neprihodí, nespotrebovaný vitamín C sa v tele neukladá, vylúči sa močom. Fajčiari by však mali odporúčanú dennú dávku navýšiť o minimálne 35 mg a platí to aj pre tých, ktorí užívajú nikotín vo forme nahrievaného tabaku alebo vapujú. Kvôli užívaniu nikotínu podliehajú vyššej miere oxidačného stresu a nároky na antioxidanty u nich stúpajú. To isté platí pre ľudí, ktorí sú vystavení nadmernému stresu – ten totiž patrí medzi „požieračov“ antioxidantov, ktorých by sme v pokoji spotrebovali oveľa menej.

V čom je háčik?

Možno je C-čko všade, no tento hrdina je vo svojej podstate krehký. Keď kráčate na sánkovačku s termoskou a nesiete si v nej horúci čaj s citrónom a medom, žiaden vitamín C sa v ňom už pravdepodobne nenachádza. Prečo?

Jeho nevýhodou je, že veľmi jednoducho oxiduje – z kyseliny askorbovej (iný názov, pod ktorým vitamín C nájdete uvedený na štítkoch produktov, vedený aj ako zložka E300) sa pri kontakte so vzduchom alebo kovovými povrchmi stáva kyselina deoxyaskorbová – spoznáte to na reze už spomínaného jablka, ktoré veľmi rýchlo zmení farbu či na nastrúhaných zemiakoch, ktoré zhnednú úplne. Vitamín C je háklivý aj na teplo. Preto nám mamy a babky odporúčajú pridať si med a citrón do čaju až v momente, keď má teplotu vhodnú na pitie. Je to rozumná rada, keďže vitamín C sa ničí už pri teplote vyššej, ako 40 ° C.

Vitamín C sa radí medzi vitamíny rozpustné vo vode. To je naopak jeho „konkurenčná“ výhoda oproti vitamínom A, D, E a K, ktoré sa rozpúšťajú len v tukoch. Je možné priamo z neho profitovať konzumáciou surového, ničím neobohateného ovocia a zeleniny. Na jablko si vďaka tomu nemusíte kvapnúť pár kvapiek olivového oleja, aby ste z neho získali vitamín C, zatiaľ čo väčšina vitamínu A obsiahnutého v mrkve vám bez trochy tuku bude takpovediac nanič.

Áno, C-čko je vitamín obsiahnutý v množstve bežných potravín, no práve v zime a období vyššej záťaže a chorobnosti je rozumné dopĺňať ho aj zo zdrojov, ktoré sú chránené proti oxidácii a neohrozuje ich teplo. Ideálne sú doplnky stravy, ktoré obsahujú vitamín C v kombinácii so zinkom alebo vo forme, ktorú je naše telo schopné rýchlo a efektívne vstrebať.

Forma, ktorá vás udrží vo forme

V období, keď všade naokolo zúri chrípka a respiračné ochorenia je potrebné pomôcť imunite a dodať jej overených pomocníkov. Keď na sebe začínate pozorovať zvyšujúcu sa únavu, podráždenosť a zníženú odolnosť, je najvyšší čas na zásah „z vonka“. Vitamín C je jedným z najúčinnejších prírodných antioxidantov, posilňuje imunitu a pôsobí preventívne proti vírusovým ochoreniam. V kombinácii s ďalším silným antioxidantom – výťažkom z brazílskej čerešne aceroly a so zinkom tvorí trojicu, ktorá vystuží váš štít na obranu proti patogénom. Užívaním vo vode rozpustných šumivých tabliet  Maxi Vita Vitamín C + Acerola + Zinok účinne a chutne podporíte svoju imunitu a pitný režim.

Súťažná otázka:

Ktorú z prísad obsahuje šumivý Maxi Vita Vitamín C?

  1. a) Guarana
  2. b) Acerola

Vybraní budú traja výhercovia, ktorý obdržia balíček vitamínov od Maxi Vita.

Všeobecné súťažné podmienky
Súťaže sa môžu zúčastniť len osoby staršie ako 18 rokov. Podmienkou súťaže je odoslať správnu odpoveď e-mailom na adresu redakcie (redakcia@vkocke.sk) v čase realizácie súťaže. Súťažiaci sa stáva účastníkom súťaže po splnení tejto podmienky. Vyžrebovanie výhercu súťaže sa bude realizovať do troch dní po ukončení súťaže, ak nebude oznámené inak. Do žrebovania budú zaradení len tí súťažiaci, ktorí odošlú v stanovenom čase správnu odpoveď a spĺňajú podmienky uvedené v týchto pravidlách. Výhercovia budú kontaktovaní mailom. Účastníci tejto súťaže sa jej zúčastňujú s vedomím, že nemôžu požadovať výhru v inom rozsahu okrem rozsahu, aký určí usporiadateľ. Účastníci tejto súťaže sú si súčasne vedomí toho, že v zmysle § 845 Občianskeho zákonníka č. 40/1964 Zb. v platnom znení nemožno výhry vymáhať a to ani prostredníctvom súdu. V prípade tlačovej chyby o tejto súťaži usporiadateľ za toto nenesie zodpovednosť. Ak je výherca neplnoletý, bude automaticky diskvalifikovaný. Výhry budú odovzdané len tým vyžrebovaným účastníkom súťaže, ktorí dodržia pravidlá tejto súťaže, splnia podmienky v nich stanovené a ich nárok bude usporiadateľom potvrdený. Výhru odovzdá usporiadateľ alebo ním poverená osoba. V prípade sporu o platnosti nároku na výhru vloženú do tejto súťaže je rozhodujúce rozhodnutie usporiadateľa. Usporiadateľ bude výhercu kontaktovať prostredníctvom e-mailovej správy. Vecné výhry budú jednotlivým výhercom odovzdané osobne alebo zasielané poštou resp. zásielkovou službou na adresu, ktorú uvedú. Pred odovzdaním výhier sa osoba preberajúca výhru musí preukázať osobným dokladom. V prípade, že si výherca výhru neprevezme alebo nepreukáže splnenie podmienok na odovzdanie výhry do 14 dní od prvého informovania o výhre Usporiadateľom, výhra prepadá v prospech usporiadateľa. Účastník zapojením sa do tejto súťaže dáva usporiadateľovi v zmysle zákona č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov v platnom znení súhlas na spracovanie svojich osobných údajov pre potreby tejto súťaže v zmysle § 65 zákona č. 610/2003 Z.z. o elektronických komunikáciách súhlas na volanie alebo zasielanie SMS na číslo telefónu poskytnuté v registračnom formulári na účely priameho marketingu. V prípade výhry dáva účastník súťaže súhlas so zverejnením celého mena a obce na www.vkocke.sk, prípadne aj na facebookovskej stránke. Usporiadateľ si vyhradzuje právo na zmenu pravidiel. Účasťou v tejto súťaži vyjadrujú jej účastníci súhlas s pravidlami tejto súťaže a s ich záväznosťou.