Aj ABS sa môže pokaziť. Dá sa však spoľahlivo opraviť

Brzdové ústrojenstvo patrí medzi úplne najdôležitejšie systémy v aute. Veď auto je potrebné nielen rozbehnúť, ale s ním aj bezpečne spomaliť alebo ho úplne zastaviť. A podobne ako ostatné súčasti automobilov aj brzdový systém si prešiel mnohými obmenami.

Úloha ABS v skratke 

Aj pre brzdy je rozdiel spomaliť auto za sucha a keď stačí brzdiť plynulo, pretože má auto k dispozícii dostatok priestoru na zastavenie a naopak, počas núdzového prudkého brzdenia a naviac ak je mokrá vozovka. Najväčším rizikom je v podobných situáciách zablokovanie kolies, kvôli ktorému sa auto namiesto bezpečného zastavenia dostane do nekontrolovateľného šmyku.

Alebo to bolo rizikom? Tento problém totiž už roky v automobiloch rieši systém ABS. Riadiaca jednotka systému ABS spracúva signály z elektronických senzorov na kolesách, ktoré snímajú rýchlosť otáčania kolies.

V prípade, že táto riadiaca jednotka vyhodnotí, že nastáva blokovanie kolies, zníži brzdnú silu pôsobiacu na jednotlivé kolesá. To všetko sa deje veľmi rýchlo, takáto „úprava“ brzdnej sily môže nastať aj 15 krát za sekundu. Samozrejme ako akákoľvek súčiastka v aute aj systém ABS sa môže pokaziť. Neznamená to však automaticky, že musíte objednávať nové autodiely podľa VIN.

Časté chyby ABS

Aké chyby ABS sú najčastejšie? Väčšinou nastane problém v komunikácii s jedným, či viacerými snímačmi, alebo s vozidlom. Príčinami týchto porúch môže byť chybný senzor na kolese, poškodená, či odpojená kabeláž, ale aj zle nastavená, alebo chybná riadiaca jednotka ABS.

Práve problémov s riadiacou jednotkou ABS sa vodiči väčšinou obávajú, pretože nová nie je lacnou záležitosťou. Našťastie je v mnohých prípadoch možné vykonať úspešnú opravu ABS riadiacej jednotky. Takáto oprava vás zvyčajne bude stáť menej ako polovicu sumy novej, či dokonca používanej riadiacej jednotky.

 

Zdroj obrázka:
Autor: andriano_cz / Stock.adobe.com