Čo je najdôležitejšie v strojárenskej výrobe? Spoľahlivosť a efektivita

V (nielen) strojárenskej výrobe musia všetky súčasti výrobnej firmy fungovať ako presný hodinový strojček. A rovnako musí fungovať aj vybavenie firmy, vďaka ktorému je výroba a chod firmy vo všeobecnosti možný.

Aj malá drobnosť dokáže spomaliť výrobu o niekoľko dní

Určite to zažila už nejedna firma. Blíži sa termín dokončenia dôležitej zákazky, všetci pracujú na 110%, aby sa šibeničný termín stihol a zrazu sa pokazí niektorý zo strojov dôležitých pre dokončenie tejto zákazky.

Nemusí ísť pritom o veľkú poruchu, v takýchto prípadoch môže nechcenú odstávku spôsobiť aj poškodené tesnenie, za ktoré nemá firma náhradu. A keďže často sú v takýchto prípadoch potrebné presné tesnenia na mieru, neostáva nič iné, len si ho nechať vyrobiť.

To však v prípade, že sa blíži termín odovzdania zákazky, prakticky rovno znamená nedodržanie termínu a platenie pokút za omeškanie. Preto je dobré mať aj na výrobu tesnení spoľahlivého partnera, ktorý vám dokáže v prípade dostupnosti materiálov na svojom sklade vyrobiť tesnenia aj do 24 hodín. Áno, aj také firmy sú.

Aj práca s vysokozdvižným vozíkom môže byť efektívnejšia

Efektivitu procesov vo firme však nenarúšajú len nečakané poruchy, ale aj nedokonalé vybavenie. Pritom často stačí tak málo. Zoberme si napríklad súčasť takmer každej väčšej firmy, vysokozdvižné vozíky.

Aj keď sa vysokozdvižné vozíky pochopiteľne priamo nepodieľajú na výrobe, súčasťou každej výroby sú aj nejaké (aspoň menšie) skladové a expedičné priestory, v ktorých vysokozdvižné vozíky určite nájdu uplatnenie. Väčšinou sa využívajú v základnom prevedení s univerzálnymi nosnými vidlicami.

Tieto základné nosné vidlice fungujú vo veľa prípadoch obstojne, ale pri manipulácii so špecifickým tovarom môžu byť neefektívne. Preto je dobré vybaviť vysokozdvižné vozíky špeciálnymi prídavnými zariadeniami, ktoré zvýšia nielen efektivitu, ale aj bezpečnosť pri manipulácii s neštandardným tovarom.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Aleksandar Malivuk / Shutterstock.com