Afrodiziakálne valentínske menu

Či už obľubujete sviatok zamilovaných alebo nie, vašu polovičku určite poteší milá pozornosť alebo gesto ako znak, že ste na tento výnimočný deň nezabudli. Bezpochyby ste už počuli, že existujú potraviny, ktoré obsahujú prírodné afrodiziakálne účinky podporujúce lásku. Zdravá špargľa, lahodná čokoláda, luxusná hľuzovka alebo morské plody by rozhodne nemali chýbať vo vašom valentínskom menu. Pripravte romantickú a originálnu večeru, ktorou partnera zaručene očaríte.

Tapas s morskými plodmi

Počet porcií: 8

Potrebujeme:

  • Grilovaciu panvicu
  • Strúhadlo

Suroviny:

  • 400 g celých uvarených kreviet
  • 400 g mušlí s provensálskou omáčkou
  • 300 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20%)
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica medu Confeira
  • 2 citróny
  • 1 hrsť čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať) + zopár lístkov na ozdobu
  • ½ štipľavej papričky
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 francúzske bagety
  • olivový olej Primadonna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g majonézy Mikado
  • štipka štipľavej mletej papriky Mikado
  • štipka karí korenia Mikado
  • ½ hrste čerstvej petržlenovej vňate

Postup

Marínované krevety

Z kreviet odstránime hlavu a ošúpeme ich z panciera (chvostík môžeme nechať). Vo väčšej miske zmiešame kyslú smotanu, nastrúhaný zázvor, med, šťavu a kôru z 1 citróna, nadrobno nasekanú mätu, bazalku, petržlenovú vňať a nadrobno nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok. Ochutíme soľou, čiernym korením a dôkladne premiešame. Ošúpané krevety prelejeme marinádou a necháme marinovať v chladničke 30 minút.

Bagety nakrájame na plátky a opečieme ich na grilovacej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Na záver potrieme každý plátok bagety zľahka cesnakom.

Mušle s pikantnou omáčkou

V miske zmiešame majonézu, mletú štipľavú papriku, karí korenie, 1 najemno nastrúhaný cesnak a šťavu z ½ citróna. Osolíme a okoreníme. Premiešame a odložíme stranou. Medzitým si pripravíme mušle. Obsah balenia preložíme na rozpálenú panvicu a ohrievame 5 – 7 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, šťavu z druhej polovice citróna a pár kvapiek olivového oleja.

Servírovanie

Marinované krevety servírujeme na chrumkavých bagetkách. Na záver ozdobíme lístkami čerstvých byliniek.

Mušle podávame v hlbokej miske posypané bylinkami. Pikantnú omáčku servírujeme v samostatnej miske.

Steak chutelon so špargľou, prosciuttom a kozím syrom

Počet porcií: 2
Potrebujeme: kliešte na obracanie, alobal, škrabku

Suroviny:

  • 400 g steaku chuleton
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 2 plátky masla Pilos
  • 100 g kozieho mäkkého syra Pilos
  • 1 citrón
  • 2 plátky prosciutta crudo Dulano Selection
  • 200 g zelenej špargle
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sušených paradajok Baresa
  • 1 lyžica mandľových blanšírovaných plátkov Belbake
  • 1 hrsť poľného šalátu

Postup

Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a na rozpálenej panvici sprudka opekáme dozlatohneda. Počas pečenia ho obraciame.

Tip: Mäso otáčame kliešťami a zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu. 

Stiahneme z ohňa, na steak položíme plátok masla, rozdrobený kozí syr a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Na panvicu okolo steaku položíme plátky prosciutta, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.

Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme). Prekrojíme na polovicu a restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a opekáme na miernom ohni. Po chvíli pridáme na plátky nasekaný cesnak, nakrájané sušené paradajky, mandľové plátky a premiešame. Tesne pred dokončením zjemníme plátkom masla a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.

Servírovanie

Na steak položíme natrháme opečené plátky prosciutta a pokvapkáme prevareným výpekom. Servírujeme spolu so špargľou dozdobené poľným šalátom.

Valentínska torta s pekanovými orechmi

Počet porcií: 12

Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, misku na vodný kúpeľ, okrúhlu formičku bez dna s priemerom 10 cm, robot s nadstavcom metlička, silikónovú 3D formu v tvare srdca alebo klasickú tortovú formu, mriežku

Suroviny

Mrvenička:

  • 40 g pekanových orechov Alesto
  • 25 g trstinového cukru Belbake
  • 10 g Zlatého klasu
  • štipka soli Castello
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 30 g masla Pilos

Pekanový základ:

  • 50 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
  • 10 g masla Pilos
  • 45 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)

Čokoládová pena:

  • 3 plátky želatíny
  • 450 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 30 g kryštálového cukru Castello

Poleva:

  • 120 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
  • 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 30 g masla Pilos
  • 50 g nasekaných opečených pekanových orechov Alesto

Ozdoba:

  • 50 g pekanových orechov Alesto
  • zlaté jedlé farbivo (na poprášenie)

Postup

Mrvenička

Nadrobno nasekané orechy zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme mrveničku. Nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút dozlatista. Necháme na plechu vychladnúť a nalámeme nadrobno.

Pekanový základ

Všetky suroviny spolu roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom vmiešame nalámanú mrveničku. Okrúhlu formu položíme na papier na pečenie a naplníme zmesou. Základ necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 20 minút.

Tip: Veľkosť základu prispôsobíme forme, v ktorej budeme tortu pripravovať. 

Čokoládová pena

Plátkovú želatínu necháme napučať v studenej vode podľa návodu.

V kastróle zohrejeme 100 ml smotany. Horúcou, nie však vriacou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka. Potom vmiešame žĺtky z vajec (bielky odložíme na neskôr).

Napučanú želatínu vyžmýkame, zalejeme 50 ml smotany a zohrievame, kým sa želatína rozpustí. Dávame pozor, nesmie vrieť. Potom zmes vmiešame do teplého čokoládového základu.

V robote šľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do pevného lesklého snehu. V druhej miske vyšľaháme 300 ml smotany na šľahanie dotuha. Do čokoládového základu najprv opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a potom sneh z bielkov.

Čokoládovou penou úhľadne naplníme silikónovú formu až po okraje. Stuhnutý pekanový základ uvoľníme z formičky, položíme na vrch peny a okraje opatrne zarovnáme. Tortu necháme tuhnúť v mrazničke ideálne cez noc.

Tip: Tortu môžeme pripraviť aj v klasickej tortovej forme.

Poleva

Na druhý deň smotanu spolu s maslom zohrejeme. Horúcou, nie však vriacou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme minútu postáť. Potom rozmiešame na hladkú lesklú polevu ganache, do ktorej pridáme opečené a nadrobno nasekané orechy.

Zamrznutú tortu uvoľníme z formy a preklopíme na plech s mriežkou. Vrch aj boky úhľadne potrieme polevou. Potom tortu preložíme na servírovací podnos a dozdobíme zlatou farbou poprášenými celými, ale aj nasekanými orechmi.

Čokoládová Pavlova s jahodami

Počet porcií: 12

Potrebujeme: misku na vodný kúpeľ, robot s nadstavcom metlička, silikónovú stierku, papier na pečenie, veľký plech, špajdľu

Suroviny:

Pavlova

  • 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
  • 180 g bielkov (z cca 6 vajec)
  • 300 g kryštálového cukru Belbake
  • 20 g Zlatého klasu
  • 15 ml citrónovej šťavy alebo vínneho octu

Krém

  • 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)

Zdobenie

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • čerstvá mäta

Postup

Pavlova

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.

V robote na stredných otáčkach šľaháme bielky. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do hustej lesklej peny približne 7 minút. Potom zašľaháme aj Zlatý klas a citrónovú šťavu.

Tip: Okraje papiera na pečenie pomocou malého množstva snehu prilepíme na plech.

Sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru kruhu. Polejeme roztopenou čokoládou a pomocou špajdle opatrne premiešame, aby sme vytvorili tzv. mramorovanie. Pavlovu vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C, teplotu stiahneme na 110 °C a sušíme približne 1 hodinu a 45 minút.

Tip: Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení ju vypneme a v zatvorenej rúre necháme tortu chladnúť asi 1 hodinu. 

Krém

Tesne pred servírovaním smotanu na šľahanie spolu s mascarpone vyšľaháme dotuha a nanesieme na vychladnutý korpus.

Zdobenie

Umyté a osušené jahody v celosti alebo prekrojené na polovicu uložíme na krém. Nasekanú čokoládu zalejeme smotanou, roztopíme vo vodnom kúpeli a rozmiešame dohladka. Polevou prelejeme tortu a dozdobíme lístkami mäty. 

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk