Farba roka 2022 je prekvapením!

Koncom minulého roka, tak ako každý rok, bola spoločnosťou Pantone predstavená farba na rok 2022. Jej zástupcovia si predstavili pre všetkých veľké prekvapenie a raritu, pretože nepochádza z jej existujúceho portfólia farieb. Farbou roka 2022 sa stala Very Peri!

Možno vám názov Very Peri nič nehovorí, nikdy ste o nej nepočuli a ani si neviete predstaviť, o akú farbu by malo ísť. Pravdepodobne nie ste jediní, pretože tento odtieň je úplne nový a vznikol počas uplynulých mesiacov v roku 2021. „Bolo pre nás skutočne dôležité prísť s novou farbou, pretože teraz máme úplne novú víziu sveta,“ uviedla Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute.

Pastelová fialová

Pri Very Peri ide o akýsi odtieň pastelovej fialovej, slovo „Peri“ je odvodené od „Periwinkle“, čo je názov rastliny zimozeleň menšia, ktorej kvietky majú bledofialový odtieň. Podľa profesionálov to však také jednoduché nebude, podľa nich tento odtieň vznikol fúziou červených a modrých podtónov vo fialovej farbe a je naozaj jedinečný. „Je to doslova najšťastnejší a najteplejší zo všetkých modrých odtieňov. Kvôli tomu červenému podtónu vnáša posilňujúci pocit novosti a novosť je to, čo hľadáme,“ opísala voľbu Eiseman pre CNN.

Podľa spoločnosti Pantone má Very Peri reprezentovať stály pokoj modrej s energickou infúziou červenej, zahŕňa neistotu a opatrný optimizmus tejto doby. Má tiež reprezentovať transformáciu fyzického a digitálneho sveta, ktorú spoločnosť v poslednom období zažíva. „Táto farba vyjadruje spriatelený, radostný postoj a dynamickú prítomnosť, ktorá podporuje odvážnu kreativitu a nápadité prejavy,“ uviedla vo vyhlásení pre médiá Leatrice Eiseman.

Very Peri bude všade

„V roku 2022 očakávajte farbu Very Peri všade – v móde aj v interiérovom dizajne. Objaví sa v kolekciách svetoznámych dizajnérov, ale aj v bežných módnych reťazcoch. Nežná, romantická a očarujúca farba skvele vynikne nielen v šatníku, ale nebojte sa ju zakomponovať aj v interiéri. Bytové doplnky, vrátane textilných, sú ideálnym spôsobom ako túto farbu vniesť do svojho života a príbytku. Čo tak zaspávať v obliečkach v tejto farbe?,“ hovorí Kateřina Vařechová, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

Zdroj foto: Matějovský