Nenechávajte pri jedení rozum bokom

Naučte sa o jedle premýšľať. Uvedomte si, čo je skutočné jedlo. Prechod na nízkosacharidovú stravu nebýva pre väčšinu ľudí komplikovaný. Jej dodržiavanie sa ale pre mnohých stáva skutočným orieškom. Nízkosacharidová strava má mnoho výhod a pomôže vám zostať na vašej ideálnej váhe aj vtedy, keď už nebudete držať striktnú diétu.

Nízky prísun tukov

Vynechať cukry nestačí. Musíte ich nahradiť zdravými tukmi, aby telo dostávalo dostatok energie. Vyradenie jedného makronutrientu musí byť nahradené iným. V našom prípade tukmi.

Konzumácia polotovarov

Neprehliadnuteľným trendom posledných rokov je tzv. rýchlostravovanie, ktoré reaguje na dnešnú uponáhľanú dobu. Počty fastfoodových občerstvení rastú ako huby po daždi a sú stále vyhľadávanejšie. Ich obľúbenosť má jednoduché dôvody: lákavo vyzerajúce menu na perfektne nafotených reklamných materiáloch, široká ponuka „skvelých jedál“, ktoré dostanete do ruky za pár minúť, alebo vám s nimi sympatický kuriér zazvoní priamo pri dverách. Má to však veľký háčik. Tieto pokrmy majú často vysoký obsah soli, sú tučné, kalorické, chýbajú im potrebné živiny a ľahko sa po nich priberá. Jedlá z fastfoodov majú väčšinou príliš vysokú energetickú hodnotu, ktorú telu dodávajú prostredníctvom pomerne veľkého množstva obsiahnutých tukov a sacharidov. So skutočným jedlom majú pramálo spoločného.

Príliš komplikované varenie

Slim Pasta je odborníkom na konjakové prílohy, ktoré sú na našom trhu hitom posledných mesiacov. Vďaka absencii sacharidov, lepku a laktózy sú vhodné počas redukčnej diéty, pre aktívnych športovcov aj jedincov, ktorí si nemôžu bežné prílohy dopriať kvôli výživovým obmedzeniam.  Túto skvelú alternatívu nezdravých fastfoodových jedál oceníte, ak si strážite váhu, nemáte čas na varenie, a zároveň neholdujete chemicky upraveným tučným pokrmom. Príprava hotových jedál Slim Pasta je totiž veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí len vybrať jedlo z obalu, ohriať ho 90 sekúnd a môžete servírovať.

Nadmerná konzumácia „povolených“ potravín

Povolené jedlá musíte konzumovať s mierou. Pollitrový pohárik nie je „hrnček“, plná miska nie je hrsť. Toto pravidlo nemusíte dodržiavať striktne. Čo je ale dôležité si zapamätať – neskĺznite do nekontrolovateľnej spotreby. Na trhu existuje nespočetné množstvo doplnkov na chudnutie, ktoré vám „zaručene“ pomôžu vo vašej snahe znížiť hmotnosť. Niekedy môže byť ťažké sa v nich zorientovať, a hlavne dôverovať ich účinkom. Vyskúšajte glukomanan, ktorého kalorická hodnota veľmi nízka, preto je vo veľkej miere využívaný pri redukčných diétach, nadváhe a obezite.

Podcenená príprava

Nespoliehajte sa na to, že keď na vás príde uprostred dňa hlad, niečo vymyslíte. Pripravte si dopredu jedlo. Prípadne aspoň premyslite, čo budete celý deň jesť, alebo aspoň to, kde jedlo nájdete. Ak nestíhate variť ani si jedlo pripravovať, využite hotové jedlá Slim Pasta. Sú bezlepkové, vhodné pre vegetariánov aj vegánov. Nenájdete v nich žiadne umelé farbivá, umelé arómy ani konzervanty.

Používanie rastlinných olejov

Zdravé oleje sú drahé. Pri menšom rodinnom rozpočte to môže byť naozaj vysoká položka, preto sa cesta „menšieho zla“ zdá lákavá. Nevydávajte sa po nej. Nahraďte tieto oleje lacnejšími a zdravšími alternatívami ako je masť, maslo alebo olivový olej. Sú cenovo menej náročné a ďaleko zdravšie ako rôzne rastlinné oleje a margaríny.

Nadmerná konzumácia bielkovín

Možno to celé nie je až také komplikované. Hodnoty výsledného glykemického indexu stravy sú ovplyvnené množstvom ďalších faktorov. Jedným z nich je úprava jedla. Napríklad ľahko rozvarené cestoviny majú vyšší GI, ako cestoviny pripravené „al dente“. Všeobecne teda platí, že čím viac vlákniny a menej tepelnej úpravy, tým lepšie. Je potrebné zdôrazniť, že hodnota GI potravín je jednou z pomôcok na ceste k zdravšiemu životnému štýlu. Nízkosacharidová strava nie je strava s vysokým obsahom bielkovín. Ak jete len chudé mäso alebo len hydinu, vajíčka natvrdo bez čohokoľvek iného a podobne, v strave máte veľmi obmedzené množstvo tukov, ale nadmerné množstvo bielkovín.

Motivácia

Tou najsilnejšou motiváciou je siahnuť si na vysnívanú hmotnosť a nasúkať sa do obľúbených nohavíc, alebo šiat, ktoré sme nosili kedysi dávno. S ideálnou váhou však prichádzajú omnoho zásadnejšie benefity, a teda tie, ktoré majú priamu súvislosť s našim zdravotným stavom. Niekoľko kíl navyše vás môže nasmerovať k vzniku civilizačných chorôb a zdravotných komplikácií. Obezita môže skrátiť život až o desať rokov.

www.slimpasta.sk