Čo vám môže pomôcť k dobrému spánku?

Ak si zvyknete dni plánovať vopred, určite sú vaše harmonogramy plné úloh, či povinností, ktoré chcete počas daného dňa vykonať. A čo by to bol za harmonogram, keby v ňom nie je zahrnutý aj čas, kedy vstanete z postele? Bez tohto údaju by ste predsa nemohli plánovať zvyšok dňa.

Na kvalitu spánku nemá vplyv len matrac

Ak na vás popis v úvode sedí, máme jednu otázku. Nezabudli ste pri tých plánoch na spánok? Aj keď mnoho rôznych „motivátorov“ tvrdí, že základom úspešného dňa je skoro vstať, my by sme si dovolili oponovať. Základom úspešného dňa by mal byť dobrý spánok. Môžete totižto vypiť hektolitre kávy, či energetických nápojov, takú dávku energie, akú získate dobrým spánkom, vám nedá nič iné.

Čo má však vplyv na kvalitu spánku? Keby máme vybrať jeden naozaj vplyvný prvok asi by to bol kvalitný zdravotný matrac. Predsa len ak si človek ľahne na matrac, ktorý je opakom jeho predstáv o ideálnom matraci, problém „uložiť sa“ a zaspať je viac než istý.

Ak by sme ostali pri posteli, dôležitá je aj prikrývka, či dobrý vankúš. A aj zdanlivý detail, akým sú obliečky, môže mať na spánok vplyv. Tie sú predsa v „prvej línii“ pri dotyku s pokožkou. Nemôžeme zabudnúť ani na samotné „telo“ postele. Ak bude totiž vŕzgať pri každej zmene spánkovej polohy, časté budenie je veľmi pravdepodobné.

Máte v spálni naozaj tmu? A čo teplota?

Dobrý spánok však nie je len o posteli. Samozrejmosťou je tienenie okien. Čo sa týka zabráneniu prenikania rôznych rušivých svetiel do spálne, v tomto si v podstate každý typ tienenia plní svoju funkciu, ale niektoré majú aj pridanú hodnotu. Na mysli máme vonkajšie žalúzie. Tie okrem účinného zatemnenia interiéru dokážu vytvoriť aj ideálnu klímu na spanie.

Oceníte to hlavne v lete. V prvom rade zabraňujú prílišnému prehrievaniu interiéru, keďže slnečné lúče odrážajú ešte predtým, než preniknú do interéru. A ak chcete počas spánku dýchať čerstvý vzduch, môžete cez otvorené okno vetrať aj keď sú takéto žalúzie zatiahnuté.

 

Zdroj obrázka:
Autor: VGstockstudio / Shutterstock.com