Začínate podnikať? Aj keď šetríte, niektoré investície neodkladajte

Začiatky podnikania môžu byť náročné. Obzvlášť, keď človek ešte nemá nahromadený kapitál a tak si každú investíciu dvakrát rozmyslí. Niektoré investície je však vhodné urobiť čo najskôr, keďže sa dokážu rýchlo vrátiť a firme potom každoročne šetria peknú sumu.

V začiatkoch sa snaží každý čo najviac ušetriť, ale niekedy to nie je najlepšia cesta

Pri zakladaní s.r.o. určite každý rozmýšľa ako hneď od začiatku a čo najvýraznejšie šetriť. Tí, ktorí minimálne na začiatok podnikania nepotrebujú reálne priestory a ich charakter podnikania im dovoľuje vystačiť si aj s virtuálnym sídlom, dokážu takto výrazne ušetriť, keďže prenájom alebo dokonca kúpa vlastných firemných priestorov rozhodne nepatrí medzi zanedbateľne položky.

Ak však vaše podnikanie vyžaduje reálne priestory, takúto finančnú „úľavu“ si dovoliť nemôžete. V prípade, že sa vám podarí si nejaké staršie priestory zaobstarať s tým, že postupne ich budete modernizovať, rozhodne všetko nenechávajte na neskôr.

Investícia, ktorá sa vám expresne rýchlo vráti

Sú totižto veci, s ktorými môžete hneď od úvodu výrazne šetriť mesačné náklady. Patrí k nim aj osvetlenie. A je jedno, či ste len v začiatkoch podnikania, alebo sa plánujete presťahovať do väčších priestorov.

Rozhodne sa nespoliehajte na to, že veď ešte nejaké roky vydržíte aj so starým osvetlením. Nechajte si vypracovať návrh LED osvetlenia, ktoré bude moderné, efektívne a úsporné. V porovnaní so starým osvetlením spred nástupu LED svietidiel môžete usporiť naozaj výrazne. Ale aby sme nehovorili len obrazne, ale povedali aj nejaké konkrétne čísla, tak pár ich máme na záver.

Úspora sa zvyčajne pohybuje okolo 45% a kľudne môže dosiahnuť aj 50%, či o niečo viac. To znamená, že v závislosti od priestorov môžete ušetriť aj niekoľko tisíc eur ročne, čo určite nie je zanedbateľná suma. Hlavne pre firmu v začiatkoch. Samozrejme, bude to niečo stáť, ale keďže úspora je tak obrovská, investícia sa vám vráti za niečo málo cez 3 roky a v niektorých prípadoch aj výrazne skôr.

 

Zdroj obrázka:

Autor: DC Digital Studio / Shutterstock.com