Polievka dňa štyrikrát inak

Svetovo najobľúbenejšou polievkou je kurací vývar, len za mesiac sa zje v priemere sto miliónov misiek. Titul najdrahšia si zas vyslúžila Budhova miska so žraločou plutvou, ktorú si môže vychutnať len pár desiatok ľudí. Jednoduchá či luxusná, podstatná je chuť! Z receptáru Kuchyne Lidla si preto vyberú fanúšikovia slovenskej kuchyne ale aj internacionálne duše.

Minestrone

Počet porcií: 4

Suroviny:

1 mrkva

2 kaleráby

1 cuketa

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

olivový olej Primadonna

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

1 hrsť mrazeného hrášku Chira

1,5 l teplého zeleninového vývaru

1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

1 francúzska bageta 

Postup

Mrkvu, kaleráby a cuketu umyjeme. Mrkvu a kaleráb očistíme a spolu s cuketou nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Do hrnca s rozohriatym olivovým olejom pridáme nakrájanú zeleninu (okrem cukety). Ochutíme soľou, korením a restujeme na miernom plameni asi 5 minút, kým zelenina trochu zmäkne. Potom môžeme pridať cuketu a rozmrazený hrášok. Opatrne prilejeme teplý vývar a podľa potreby dosolíme a dokoreníme.

Polievku varíme na miernom plameni približne 20 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.

Servírovanie

Polievku servírujeme s dochrumkava opečenou bagetkou.

 

Fazuľová polievka s bravčovým mäsom

Počet porcií: 6
Potrebujeme: hlboký hrniec

Suroviny:

300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku

1 veľká cibuľa

olivový olej Primadonna

soľ Castello

mleté čierne korenie Mikado

5 bobkových listov Mikado

10 strúčikov cesnaku

nové korenie Mikado

200 g bielej suchej fazule Cornfarm (namočenej cez noc)

100 ml bieleho suchého vína

400 g lúpaných krájaných paradajok v konzerve Freshona

1,7 l horúceho vývaru alebo vody

150 g hlivy ustricovej

sušená majoránka Mikado

čerstvá petržlenová vňať

cmarový chlieb

Postup

Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k základu. Podľa potreby môžeme pridať olej.

Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením. Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.

Potom pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú. Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majoránku. Podľa potreby  dochutíme soľou a korením.

Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.

Servírovanie

Fazuľovú polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a opečeným krajcom chleba.

Šošovicová polievka

Počet porcií: 8

Potrebujeme: hlboký hrniec, sitko

Suroviny:

400 g bravčového pliecka vcelku

2 lyžice bravčovej masti Pikok

1 veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

2 veľké mrkvy

4 stonky stonkového zeleru

4 bobkové listy Mikado

4 guľôčky celého nového korenia Mikado

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

2 lyžice paradajkového pretlaku Freshona

200 g šošovice Cornfarm

1,7 l horúceho vývaru alebo vody

sušená majoránka Mikado podľa chuti

Postup

Na rozohriatej bravčovej masti orestujeme cibuľu a cesnak nasekané nadrobno, mrkvu a stonkový zeler očistené a nakrájané na malé kocky. K základu pridáme bobkové listy, celé nové korenie a osolíme. Bravčové pliecko nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme a dáme do hrnca k základu. Restujeme, kým sa nezatiahne. Po chvíli primiešame pretlak. Šošovicu prepláchneme studenou vodou a pridáme k mäsu. Zalejeme vriacou vodou alebo vývarom a na miernom ohni varíme pod pokrievkou domäkka, približne 40 minút. Pred dokončením polievku dochutíme podľa potreby soľou a koreníme a pridáme majoránku podľa chuti.

Servírovanie

Polievku podávame s čerstvým chlebom, dozdobenú petržlenovou vňaťou.

Zemiaková polievka

Počet porcií: 4

Potrebujeme: sekací mixér, tyčový mixér, panvicu

Suroviny:

Krémová polievka

1 cibuľa

2 lyžice masla Pilos

500 g zemiakov

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

1 l zeleninového vývaru

200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Chrumkavá posýpka

2 malé svetlé bagety z predchádzajúceho dňa

2 lyžice olivového oleja Primadonna

1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

1 strúčik cesnaku

Postup

Krémová polievka

Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci s rozpáleným maslom. Po chvíli pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky.

Ochutíme soľou, korením a podlejeme trochou vývaru. Zemiaky podusíme asi 5 minút a potom prilejeme zvyšný vývar. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Prilejeme smotanu a necháme prejsť varom.

Chrumkavá posýpka

Z pečiva odstránime kôrku. Striedku nakrájame na malé kúsky. Opečieme ju na rozohriatej panvici s olivovým olejom dozlatista. Vychladnutú striedku preložíme do sekacieho mixéra, pridáme nahrubo natrhanú petržlenovú vňať a cesnak. Spolu rozmixujeme na jemnú posýpku.

Servírovanie

Polievku podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch ozdobenú posýpkou.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/