Pozvite si domov Alfonsa Muchu

Vlastniť umelecké dielo od svetoznámeho Alfonsa Muchu sa bežnému smrteľníkovi len ťažko podarí. Ak ste fanúšikom tohto secesného umelca, poteší vás nová kolekcia od spoločnosti Matějovský, ktorá zahŕňa posteľnú bielizeň, obliečky na vankúše, kuchynské utierky a prestieranie s motívmi jeho umeleckých diel.

Alfons Mucha sa narodil 24. júla v roku 1860 v Ivančiciach pri Brne a zomrel 14. júla 1939 v Prahe. Tento talentovaný český maliar, grafik a návrhár patrí medzi najvýznamnejšie európske osobnosti secesie a je považovaný za jednu z určujúcich osobností českého maliarstva. Hlavná myšlienka secesie je o novom spojení umenia so životom. Poznamenala celý ďalší vývoj modernej kultúry od architektúry po všetky oblasti úžitkového umenia.

Mucha patril medzi najväčšie „hviezdy“ secesného plagátu. Ten jeho patril žene, ktorá bola atraktívnym zjavením a symbolom doby. Medzi vrcholné diela Alfonsa Muchu patrí Slovanská epopej, cyklus 20 veľkoformátových obrazov, ktorými chcel Mucha zhrnúť dejiny Slovanského národa. Obrazy maľoval na zámku Zbiroh. Po dokončení ich daroval československému ľudu a Prahe. Okrem toho sa podieľal na realizácii vlastného návrhu mozaikového okna pražskej Katedrály sv. Víta a tiež na výzdobe interiéru Obecného domu v Prahe. Po vzniku prvej Československej republiky sa Mucha stal autorom jej prvých známok a bankoviek. Navrhol aj prvý československý štátny znak.

„Alfons Mucha patrí medzi významné české osobnosti maliarstva a preto sme sa rozhodli pripraviť špeciálnu kolekciu s motívmi niektorých jeho diel. Tie ožívajú v podobe bytových doplnkov, ktoré vdýchnu interiéru romantickú atmosféru, typickú pre obdobie secesie,“ vraví Kateřina Vařechová, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značkyposteľných obliečok a bytového textilu. Muchove diela môžete obdivovať na posteľnej bielizni, obliečkach na vankúše, na kuchynských utierkach či prestieraní. Najmodernejšia digitálna tlačová technológia umožnila vyrobiť doplnky s nádherrnými žiarivými farbami a precíznymi detailami. Diela Moon, Summer, Moet, Monaco, Zverokruh, Amethyst, Ruby, Brečtan a vavrín, Job či Ženy s kvetinami teraz môžu byť vaším unikátnym interiérovým doplnkom alebo ich môžete darovať niekomu, kto má rád Muchove kresby.

 

Zdroj foto:
Matějovský