Regulácia interiérovej teploty a vlhkosti počas zimy

Vykurovacia sezóna je ešte v plnom prúde a aj keď sa podľa kalendára blíži jar, zatiaľ to nevyzerá na jej príchod. Počas zimného obdobia, čiže počas vykurovacej sezóny je potrebné myslieť na reguláciu interiérovej teploty a vlhkosti počas zimy. Aby ste dokázali regulovať, mať pod kontrolou interiérovú teplotu a vlhkosť počas zimy, je potrebné držať sa týchto pravidiel.

Nárazové vetranie

Vetranie je počas zimy veľmi dôležité. Pomáhate tým zbaviť sa vydýchaného vzduchu plného baktérií, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie. V zime sa však odporúča nárazové vetranie. To znamená, že vetrať by ste mali krátko, ale častejšie. Vtedy je však dôležité vypnúť kúrenie, poprípade znížiť na minimum, aby vám zbytočne teplý vzduch neuchodil von, čo by sa potom odrazilo na spotrebe energie.

Vetrajte do prievanu, pár minút a vždy sa snažte nenachádzať pri otvorenom okne, najmä počas silných mrazov. Hrozí vám prechladnutie.

Teplo ide od podláh smerom hore, preto vám môže byť od nôh počas zimy zima. Vyriešiť to ale môžete kobercami, teplými ponožkami a hlavne šľapkami.

Pri varení vetrajte a majte pustený digestor

Pri varení sa tvorí teplo, ale aj vlhko, preto je veľmi potrebné, aby ste pri varení vetrali a mali pustený digestor, ak nie je možné mať neustále otvorené okno. To, že sa zvyšuje vlhkosť v kuchyni, zistíte rosením okien.

V zime odporúčame počas varenia na pár minút otvoriť okno. Skúste sa však nenachádzať priamo pri otvorenom okne. Pravidelne utierajte mokré plochy na skle, aby ste zabránili vzniku plesní v tesneniach okien.

Ak chcete regulovať interiérovú teplotu, odporúčame vám neprekurovať miestnosti. Najmä v spálni by mala byť stabilná, zväčša nižšia teplota ako v obývačke. Ak používate kvalitné celoročné paplóny, zima vám rozhodne nebude.

 

 

 

Zdroj obrázka:
Autor: oatawa / Shutterstock.com