Vianočné sladké pohostenie

Oslaďte si sviatočné stoly v pohodlí domova tradičným aj netradičným sladkým pohostením, ktoré skvelo doplní vianočnú atmosféru. Ochutnajte a vyskúšajte aj netradičnú verziu pohostenia v podobe mrkvových taštičiek alebo stavte na klasiku akou je medovníková chalúpka. Všetky suroviny zoženiete na každej pobočke diskontného reťazca Lidl.

Rozprávková medovníková chalúpka

Počet porcií: 1

Čas prípravy: 3 hod

Potrebujeme: robot s nadstavcom lopatka a metlička, potravinársku fóliu, valček, šablónu na domček, veľký plech, papier na pečenie, formičky na vykrajovanie, pierko na potieranie, sitko, cukrárske vrecko s úzkou hladkou špičkou, strúhadlo

Suroviny:

Medovníkové cesto
500 g hladkej múky Castello
150 g práškového cukru Castello
60 g masla Pilos
3 vajcia (z toho jedno na potretie medovníkov)
½ lyžičky sódy bikarbóny
190 g medu
27 g perníkového korenia Kania

Cukrová poleva
1 bielok
200 g práškového cukru Castello
10 ml citrónovej šťavy

Postup:
V robote s lopatkovým nadstavcom zmiešame všetky suroviny a vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke ideálne cez noc. Na druhý deň ho na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na asi 5 mm hrubý plát. Počas vaľkania cesto otáčame, aby sa nelepilo. Pomocou šablóny z neho vykrojíme diely na chalúpku (podlahu, steny, strechu, komín).

Tip: PDF šablónu na medovníkovú chalúpku k stiahnutiu a vytlačeniu nájdete tu.

Diely ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vykrojíme jednotlivé otvory ako napr. okná, dvere, hviezdičky, či iné ozdoby (môžeme použiť ľubovoľné formičky na vykrajovanie). Diely potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.

Poleva

Bielok šľaháme s preosiatym cukrom približne 10 minút. Potom prilejeme citrónovú šťavu a krátko zašľaháme. Polevu prenesieme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou. Diely ozdobíme polevou podľa vlastnej predstavy a necháme dôkladne zaschnúť. Nakoniec všetky diely chalúpky zlepíme polevou dokopy.

Krehké mrkvové šatôčky

Počet porcií: 17

Čas prípravy: 1 hod a 45 min

Potrebujeme: strúhadlo, robot s nadstavcom lopatka, papier na pečenie, valček, veľký plech, sitko.

Suroviny:

Mrkvové cesto
250 g najemno nastrúhanej mrkvy
150 g polohrubej múky Castello
150 g hladkej múky Castello
štipka soli Castello
1 kypriaci prášok do pečiva Castello
250 g studeného masla Pilos nakrájaného na kocky

Náplň
440 g slivkového lekváru Symphatica
50 g práškového cukru Castello

Postup:
Mrkvu očistíme, nastrúhame najemno a zmiešame s ostatnými surovinami. Na nízkych otáčkach vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do papiera na pečenie a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ho na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme do tvaru štvorca s hrúbkou približne 3 mm a nakrájame na štvorčeky 10 × 10 cm.

Do stredu každého štvorčeka nanesieme lyžicu slivkového lekváru.

Tip: Je lepšie použiť hustý lekvár, pretože riedky lekvár alebo džem môže počas pečenia vytiecť.

Protiľahlé konce preložíme cez seba tak, aby sme docielili tvar šatôčky. Šatôčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút dozlatista. Po upečení ich ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

Chrumkavé zázvorové cookies s mandľami a karamelom

Počet porcií: 20

Čas prípravy: 45 min

Potrebujeme: strúhadlo, veľký plech, papier na pečenie, robot s nadstavcom lopatka, cukrárska stierka.

Suroviny:

Cesto                                                               Karamel
125 g masla Pilos                                             100 g kryštálového cukru Belbake
140 g trstinového cukru Belbake                      20 g masla Pilos          
30 g kryštálového cukru Belbake                      štipka soli Castello
10 g medu                                                       10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
štipka soli Castello
1 lyžička sódy bikarbóny
1 vajce
20 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
kôra z 1 pomaranča
80 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
80 g mandlí Belbake
110 g polohrubej múky Castello
130 g jemných ovsených vločiek Crownfield

Postup:

Karamel

Do panvice nasypeme cukor a necháme skaramelizovať. Karamel stiahneme z ohňa, vmiešame doň maslo, štipku soli a najemno nastrúhaný zázvor. Nalejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka rozotrieme. Potom ho necháme dôkladne vychladnúť a stuhnúť.

Cesto

V robote s lopatkovým nadstavcom vyšľaháme maslo s oboma cukrami a medom do peny. Potom pridáme štipku soli, sódu bikarbónu, vajce a zašľaháme. Potom vpracujeme najemno nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru. Stuhnutý karamel, čokoládu a mandle nasekáme nadrobno. Spolu s múkou a ovsenými vločkami ich vmiešame do cesta.

Vymiesené cesto preložíme na papier na pečenie. Vytvarujeme z neho dlhú rolku, ktorú zabalíme do papiera, v spoji pomocou stierky dôkladne utlačíme a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke. Rolku stuhnutého cesta nakrájame na približne 20 koliesok. Každé koliesko ručne vytvarujeme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch (pečením sa roztečú). Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 10 – 15 minút dozlatista. Upečené ich necháme na plechu mierne vychladnúť.

Servírovanie

Zázvorové cookies podávame ešte teplé alebo aj za studena ku káve či čaju.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/.