Vianočný čas sviatočný

Najkrajšie sviatky v roku, kedy sú ľudia k sebe milší, rozvoniavajú dobroty z vianočného stola, pod stromčekom sú darčeky, ale najmä rodina, priatelia a známi sú spolu a majú čas jeden na druhého. Obdobie, kedy sa čas spomalí a čaro Vianoc prenikne do nášho vnútra.

V posledných rokoch sa predvianočné obdobie a celkovo Vianoce stali výrazne komerčným sviatkom. V obchodoch je vianočný zhon, stres a namiesto vľúdnosti a milote sa dostávajú na povrch iné stránky našej osobnosti, ako sú napríklad drzosť, hrubosť a arogancia. Je však na nás, ako sa k tomu postavíme. Či sa dáme vtiahnuť do tej negatívnosti alebo zostaneme pokojným a naplno si užijeme predvianočný čas a vychutnáme si radosť a sviatočnú náladu.

Vianočná výzdoba

Vianoce bez vyzdobeného stromčeka nie sú tie pravé Vianoce. Tradícia ozdobovania stromčekov pochádza z nemeckých miest. Jedna z prvých správ o ozdobenom a osvetlenom stromčeku pochádza z brémskej kroniky z roku 1570. Spočiatku boli len v cechovných a remeselníckych domoch, do súkromných príbytkov sa začali sťahovať oveľa neskôr, až v polovici 17. storočia. Na Slovensku zvyk ozdobovania stromčekov prišiel koncom 18. storočia práve z Nemecka a Rakúska. Až začiatkom 20. storočia sa pod stromček začali dávať darčeky. Prvé ozdobené stromčeky boli striedme a jednoduché. Zdobili ich napríklad jabĺčka, orechy obalené v lesklom papieri a tradične sa na vetvičky vešal nastrihaný staniol na tenké a dlhé pásiky, ako pripomienka betlehemskej slamy. Dnes v domácnostiach nájdeme stromčeky živé aj umelé a vyšperkované ozdobami od výmyslu sveta, rôznych farieb, materiálov a štýlov.

Okrem stromčeka sa popularite tešia aj rôzne adventné vence a iné ozdoby, ktoré skrášľujú interiér. Skvelým tipom je vniesť si vianočnú atmosféru aj do spálne. Obliečkys vianočnou a zimnou tematikou sú trendové, v červených a bielych odtieňoch, zdobia ich napríklad stromčeky či soby.

Neodmysliteľné darčeky 

Po dobrom štedrovečernom menu prichádza čas na darčeky. Potešiť blízkeho vianočným darčekom je príjemným spestrením Vianoc. A ktoré darčeky sú v súčasnosti najpopulárnejšie? Kozmetika, oblečenie, elektronika, zážitky, knihy, toto všetko si radi Slováci nájdu pod stromčekom. „Vhodným tipom na darček pre muža aj ženu sú napríklad látkové vreckovky, ktoré sa znova vracajú na výslnie. Sú znakom modernej dámy aj pravého džentlmena,“ dáva skvelý nápad Alena Samková, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu. Bavlnené vreckovky sa predávajú v originálnom balení, všetky tri sú farebne zladené do posledného detailu.

Zdroj foto:
Matějovský
Pod fotky popisok – Inšpirácia – Matějovský