Výstava Maker Faire predstavuje tvorbu domácich kutilov.

Tento rok sa na Slovensku po prvýkrát uskutoční festival Maker Faire – svetoznáme stretnutie hobby tvorcov,  technologických kutilov a vynálezcov. Maker Faire je svetovo uznávaná sieť akcií, ktorú pôvodne iniciovala redakcia časopisu Make so sídlom v San Franciscu v roku 2006, kam aj tento rok zamierilo vyše 150 000 návštevníkov. Z roka na rok rastie počet miest, kde sa konajú lokálne akcie a po minuloročnom úspechu v Prahe, zavíta v polovici novembra aj do bratislavskej Starej tržnice. Hlavnou témou festivalu je tvoriť a preto je otvorený pre všetky vekové kategórie, vrátane detí. Z mnohých projektov, ktoré sa predstavia, sme vybrali malú ochutnávku.

 

Prenosný dom pre včely

Ak nezmeníme prístup k životnému prostrediu, čoskoro vymizne všetok hmyz. Následky by boli fatálne. Slovenskí dizajnéri Ján Jánoš a Maroš Schmidt preto vytvorili SKVÔT- prenosný domov pre včely samotárky a iný hmyz, ktorý im umožní prežitie v mestách, parkoch alebo záhradách. Tvorí ho medený obal, ktorý je z polovice zmes betónu a stavebného odpadu. V dierach v spodnej časti bývajú včely samotárky. V hornej dutine, do ktorej vedie širšia chodba lievikovitého tvaru, býva hmyz. Záhradná verzia stojí na statíve, parková visí na závesnom systéme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steam Punk

Výrobe steampunkových doplnkov sa Pavel Šiša venuje už druhý rok. Zamestnaný elektromechanik rád zbiera rôzne starožitnosti. Jeho nový koníček vznikol spojením práce so záľubou. Zo starých prístrojov a  súčiastok vytvára unikátne štýlové doplnky, najmä stolové lampy, ktoré skvelo zapadnú do interiéru v industriálnom štýle. Na objednávku vyrába lampy ako tematické darčeky – solitéry. Keďže ide o ručnú prácu, každý kúsok je originál.

 

Vznášajúce sa kreslo

Ak máte chuť zmajstrovať niečo ozaj nezvyčajné, možno vás bude inšpirovať projekt malého vznášadla. Zostrojiť sa dá z vecí a súčiastok bežne dostupných v obchodoch pre kutilov. Na vytvorenie vzduchového vankúša napríklad použijete niekoľko fúkačov lístia. Tie budete ovládať pákami hoci z rukovätí sekery. Pohodlne sa usadíte do kresla a svoj prvý skúšobný let môžete absolvovať na výstave Maker Faire. A ak sa vám to zapáči, úplný postup a konštrukčné plány nájdete na internete.

Druhá šanca pre odpad

Každý nápad ako eliminovať či recyklovať odpad na niečo nové, užitočné, sa dnes ráta. Práve preto hľadá združenie priateľov Já na tom dělám riešenia, ako starým veciam nájsť nové využitie a svoje nápady zdieľajú s ostatnými v recyklačných dielňach. Na výstave Maker Faire vás radi naučia ako si napríklad vyrobiť peňaženku zo starých audiokaziet, opasky z cyklopneumatiky, bloky z diskiet alebo čo všetko možno ušiť zo starých reklamných banerov.