Horká dyňa a jej účinky

Horká dyňa je veľmi populárna zelenina v mnohých ázijských krajinách. V Európe je táto rastlina takmer neznáma, no v Indii, Malajzii, Číne a ďalších ázijských krajinách je rozšírenou a dôležitou zeleninou. Malé plody podobné malým tekvičkám či uhorkám majú vďaka vysokému obsahu horčín horkú chuť.

Horká dyňa má nezvyčajne vysoký obsah nutričných látok a vlákniny, no málo kalórii. Obzvlášť bohatý je na vitamíny B1, B2, B3, B9 (kyselina listová) a vitamín C. Obsahujú tiež veľa minerálov ako horčík, mangán, zinok, železo či fosfor. Má dokonca dvakrát viac beta karoténu (prekurzoru vitamínu A) ako brokolica, dvakrát viac draslíka ako banány a dvakrát viac vápnika ako špenát.

Účinky

Na liečebné účely sa používajú predovšetkým plody, ale aj semená a listy. Semená sa občas využívajú ako prostriedok proti parazitom. Plody sú bohatým zdrojom viazanej formy kyseliny askorbovej (tzv. askorbigen). M.charantia ďalej obsahuje steroidné saponíny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, ktoré pozitívne pôsobia na zníženie hladiny krvného cukru pri cukrovke. Momordica zvyšuje účinok inzulínu. Viac ako 100 vedeckých štúdií uvádza viacero účinkov M. charantia z ktorých najdôležitejšie sú:

  • u diabetu a jeho komplikácií
  • proti obezite a ukladanie tukov
  • tiež má určité protirakovinové účinky u mnohých druhov rakoviny

Horká dyňa (produkt)

Horkú dyňu, ako bylinný výživový doplnok, priniesla na trh ako prvá spoločnosť Inter-Evrogeneks.

Horká dyňa je 100% prírodný, bylinný výživový doplnok, ktorá sa podáva perorálne, má hnedasto-zelenkastú farbu so slabou špecifickou vôňou a charakteristickou chuťou. Viac informácií o produkte získate priamo na stránke výrobcu www.iegstore.sk alebo na info linke 0944 333 629.

 Autorské právo: Jarmila Slováková

 

Posted in TOP