Nečakané kombinácie z bryndze

Slovenská bryndza by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Každý gram liptovskej bryndze obsahuje prospešné mikroorganizmy, vápnik, ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus a ďalšie zdraviu prospešné zložky. Bryndza Liptov je výnimočná aj chuťou, vôňou a textúrou. Čo dodáva tejto bryndzi také špecifické parametre? Pôvod mlieka. Na výrobu sa používa len slovenské mlieko a iba od kráv a oviec pasúcich sa v horských oblastiach.

Martin Pyco Rausch nečakane dobre kombinuje a zostavil niekoľko prekvapivých receptov

Viac informácií a nečakane dobrých kombinácií bryndze Liptov  v receptoch nájdete na www.nasliptov.sk

Zdroj foto: Martin Pyco Rausch, www.nasliptov.sk

 

Avokádová nátierka s bryndzou

3 ks avokáda

2 ks cibule šalotka

1 ks strúčika cesnaku

40 g sterilizovaných uhoriek

1 PL olivového oleja

200 g bryndze Liptov

4 ks pity, tortilly alebo lokše

štipka čierneho korenia

Očistenú šalotku a cesnak vložíme do mixéra spolu s uhorkami a lyžicou olivového oleja. Vymixujeme na jemnú drvinu, ktorú potom ručne vymiešame s bryndzou Liptov.

Avokádo zbavíme kôstky a pokrájame na kocky. Primiešame do pripravenej masy a nepravidelne roztlačíme tak, aby v nátierke zostali aj väčšie kusy.

Podávame s pečivom a dochutíme čiernym korením. Nátierka je vhodná na potretie tortilly určenej na ďalšie plnenie šalátom či klíčkami, skvelo chutí s domácimi lokšami aj celozrnnými krekrami. Ako párty jedlo je ideálne ju kombinovať s grissini tyčinkami alebo servírovať priamo na šalátových listoch.

Melónový šalát s bryndzou

1 ks menšieho melóna (cca 1,2 kg)

220 g bryndze Liptov

1 ks červenej cibule

1 ks citróna

2 PL olivového oleja

zmes farebného korenia za hrsť čerstvej bazalky morská soľ

Čerstvú bazalku nahrubo posekáme a zapracujeme do rozmiešanej bryndze Liptov so štipkou pomletého korenia. Zmes necháme v uzavretej nádobe vychladiť.

Cibuľu nakrájame na kolieska a dužinu z melóna vydlabeme pomocou špeciálneho vykrajovača, prípadne lyžicou. V šalátovej mise zmiešame melón s cibuľou, pokvapkáme citrónovou šťavou, jemne posolíme a naservírujeme do vysokých pohárov alebo priamo do prázdneho melóna.

Vykrajovačom naberieme bryndzovo-bazalkové guľky, položíme navrch porcie, okoreníme a pred servírovaním pokvapkáme olivovým olejom.

Zemiakovo-bryndzový hotdogu 

270 g lístkového cesta

3 PL olivového oleja

1 ks veľkej červenej cibule

170 g varených zemiakov

1 ČL morskej soli

170 g bryndze

1 ks čili

1 ks žĺtka čerstvý kôpor čierne korenie čierny sezam

Na panvici s olivovým olejom asi štvrťhodinu pražíme očistenú a nadrobno pokrájanú červenú cibuľu dohneda a necháme vychladnúť.

V šupke uvarené zemiaky očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme soľ, nasekaný kôpor, čierne korenie a vidličkou roztlačíme. Bryndzu Liptov vymiešame s nasekanou čili papričkou (môžeme vynechať a nahradiť sladkou mletou paprikou).

Plát lístkového cesta rovnomerne rozdelíme na osem obdĺžnikov (rozmery približne 10 x 13 cm). Každý z nich natrieme zemiakovou zmesou, okraje cesta však necháme voľné. Do stredu vložíme ručne vymodelovaný pás bryndze, horné okraje cesta zahneme dovnútra a po dĺžke nakoniec všetko

zvinieme. Navrchu vzniknutú medzeru dôkladne zatlačíme dovnútra spolu s okrajmi cesta, aby sa pri pečení stred neotváral, a posypeme dávkou opečenej cibule. Vonkajšie časti cesta nakoniec natrieme rozšľahaným žĺtkom a všetko posypeme čiernym sezamom.

Pečieme 25 minút pri teplote 200 °C, prípadne kratšie (v závislosti od rúry).

Pohánka s bryndzou

1 ks mladej cibuľky

4 PL slnečnicového oleja

1 ks strúčika cesnaku 1 ks červenej papriky 5 ks šampiňónov

1 ks paradajky

150 g pohánky

80 g bryndze

čerstvá petržlenová vňať

kôpor   čierne korenie morská soľ

Na rozohriatej panvici rozpálime olej a približne 3 minúty restujeme posekanú cibuľku. Pridáme papriku pokrájanú na menšie kúsky a po chvíli aj huby a roztlačený cesnak.

Všetko dôkladne premiešame s postrúhanou paradajkou, dochutíme soľou, čiernym korením a nakoniec pridáme dôkladne prepláchnutú pohánku. Všetko premiešame, prilejeme 150 ml studenej vody a pod pokrievkou na miernom plameni dusíme asi desať minút. Potom zľahka primiešame vidličkou bryndzu Liptov (z ktorej najprv odložíme dve lyžice na ozdobenie), posekané bylinky a necháme ešte aspoň desať minút pod pokrievkou mimo tepelného zdroja.

Pokiaľ máte po ruke biele víno, použite ho namiesto vody pri zalievaní pohánky. Podávame teplé s lyžicou bryndze na ozdobu a môžeme pokvapkať hľuzovkovým olejom. Dochutíme morskou soľou.

Mrkvové cestoviny s bryndzou

320 g mrkvy

3 ks cibule šalotka

4 PL olivového oleja

2 ks vetvičiek rozmarínu

90  g  stonkového zeleru

250 g  kokosového mlieka

120 g bryndze Liptov

500 g cestovín

čierne korenie

morská soľ

Na olivovom oleji v stredne veľkom hrnci 5 minút opečieme nadrobno pokrájanú šalotku. Pridáme štipku čerstvo pomletého čierneho korenia a jednu celú vetvičku rozmarínu, miešame ďalšiu minútu. Potom pridáme nadrobno pokrájaný zeler aj mrkvu (1 kus odložíme bokom) a ďalších 20 minút opekáme, občas premiešame, až kým vláčna cibuľa začne hnednúť a mrkva zmäkne. Zalejeme vodou (300 ml), pridáme morskú soľ (1 KL) a pod pokrievkou varíme 15 minút.

Medzitým uvaríme ľubovoľné cestoviny podľa návodu. Odloženú mrkvu a zvyšok rozmarínu pokrájame na menšie kúsky a krátko opečieme na olivovom oleji, neskôr nimi ozdobíme hotové porcie.

Z uvarenej zeleniny vyberieme rozmarín a nepravidelne ju rozšľaháme ponorným mixérom, nie úplne dohladka. Prilejeme kokosové mlieko a za neustáleho miešania ešte prevaríme. Omáčku zmiešame najprv s pretlačenou bryndzou Liptov, potom s cestovinami, pridáme opečenú mrkvu s rozmarínom a ihneď podávame.

Pórkové šišky s bryndzou

1 ks póru

1 ks cibule šalotka

2 ks strúčika cesnaku

2 PL olivového oleja

1 ks červenej čili papričky

1 ks kardamón (alebo štipka mletého)

100 ml jogurtu gréckeho typu

3 ks vajec

5 PL špaldovej múky (celozrnná, polohrubá)

1 ČL kuchynskej sódy (prášok)

hrsť čerstvej mäty

hrsť čerstvej petržlenovej vňate

sódová voda (sýtená minerálka)

čierne korenie morská soľ

bryndza Liptov

pažítka

Pór zbavíme koncov, dôkladne umyjeme a pokrájame na tenké rezance.

Na panvici ohrejeme polovicu olivového oleja (1 PL) a päť minút opekáme nadrobno pokrájanú cibuľku. Potom pridáme posekaný cesnak aj čili papričku a po minúte aj drvený kardamón.

Premiešame, ihneď do základu vložíme pokrájaný pór a opekáme ďalších 10 minút. Necháme

čiastočne vychladnúť.

V hlbšej mise rozšľaháme vajcia so štipkou morskej soli a mletého čierneho korenia. Pridáme jogurt, nadrobno posekané bylinky a nakoniec aj vychladnutý obsah panvice. Premiešame, postupne prisypeme preosiatu múku so sódou a celkom nakoniec aj studenú sódu (5 PL) alebo minerálku.

Servítkou namočenou vo zvyšku olivového oleja jemne potrieme rozohriatu lievancovú panvicu a do každej formy vložíme dve polievkové lyžice pripraveného cesta. Pečieme 3 – 4 minúty z každej strany.

Podávame teplé, s bryndzou Liptov a pažítkou. Šišky majú nadýchaný tvar aj chuť, môžete ich využiť aj ako náplň hamburgerov, chutia výborne aj studené.

Paprikovo-bryndzová polievka

7 ks väčšej farebnej papriky

3 ks mrkvy

3 ks cibule šalotka

1 ks batatu

2 PL kokosového oleja

200 ml kokosového mlieka

4 ks klinčekov

1 KL semienok koriandra

1 KL rímskej rasce

1 KL kurkumy

250 g bryndze Liptov

červené korenie

petržlenová vňať

morská soľ

Rúru vyhrejeme na 220 °C. Papriky umyjeme, rozpolíme, zbavíme jadier a pečieme v sklenenej nádobe 45 – 50 minút.

Vo väčšom hrnci zahrejeme kokosový olej a asi 5 minút jemne opekáme pokrájanú šalotku. Pridáme pokrájanú mrkvu aj batat a opekáme ďalších 8 minút.

V mažiari spolu rozdrvíme rímsku rascu, klinčeky, semienka koriandra a štipku morskej soli. Pridáme aj kurkumu a zmesou poprášime opraženú zeleninu v hrnci. Intenzívne miešame ešte dve minúty a nakoniec všetko zalejeme 1,25 l vody. Pod pokrievkou varíme 20 – 25 minút. Potom do hrnca vložíme aj opečené papriky, povaríme ešte desať minút, kým všetko rozšľaháme ponorným mixérom.

Na záver zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme morskou soľou podľa potreby, nasekáme petržlenovú vňať a necháme už len prejsť varom. Vyšľahanú bryndzu Liptov  vložíme naberačkou do hotovej porcie, ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvo drveným červeným korením.

Sladký bryndzový toast

1 ks menšej francúzskej bagety

3 PL javorového sirupu  (+ 2 PL zálievky)

2 PL kokosového oleja

3 PL medu

1 ČL škorice

60 g lúpaných vlašských orechov

100 g bryndze Liptov

100 ml mandľového mlieka

1 ks granátového jablka

Vlašské orechy nahrubo podrvíme a približne 4 – 5 minút zľahka opekáme na suchej panvici. Odložíme bokom.

Med rozmiešame v mandľovom mlieku, pridáme škoricu a všetko vylejeme do plytkej priestrannej misy. Bagetu pokrájanú na dlhšie plátky namáčame v zmesi z oboch strán, kým nenasiakne všetku tekutinu. Opražíme ju do zlatista na panvici potretej kokosovým olejom.

Bryndzu Liptov vymiešame s javorovým sirupom a kopcovito ju vrstvíme na opečené toasty, posypeme opraženými orechmi, zrnkami granátového jablka a polejeme zvyškom javorového sirupu.