- Aká bude farba roka 2025? Oceníte ju v jedálňach, obývačkách aj spálňach
- Nová séria spotrebičov Electrolux, ktorá sa postará o vašu bielizeň – starajte sa o to, na čom vám záleží
- Čo vám v jeseni ušetrí čas a peniaze?
- Detská móda do dažďa: Tieto jesenné kúsky by v šatníku vašich malých dobrodruhov nemali chýbať!
- Tesco pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe: Slovenky ušetrili už 30-tisíc eur
Nečakané kombinácie z bryndze
Slovenská bryndza by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Každý gram liptovskej bryndze obsahuje prospešné mikroorganizmy, vápnik, ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus a ďalšie zdraviu prospešné zložky. Bryndza Liptov je výnimočná aj chuťou, vôňou a textúrou. Čo dodáva tejto bryndzi také špecifické parametre? Pôvod mlieka. Na výrobu sa používa len slovenské mlieko a iba od kráv a oviec pasúcich sa v horských oblastiach.
Martin Pyco Rausch nečakane dobre kombinuje a zostavil niekoľko prekvapivých receptov
Viac informácií a nečakane dobrých kombinácií bryndze Liptov v receptoch nájdete na www.nasliptov.sk
Zdroj foto: Martin Pyco Rausch, www.nasliptov.sk
Avokádová nátierka s bryndzou
3 ks avokáda
2 ks cibule šalotka
1 ks strúčika cesnaku
40 g sterilizovaných uhoriek
1 PL olivového oleja
200 g bryndze Liptov
4 ks pity, tortilly alebo lokše
Očistenú šalotku a cesnak vložíme do mixéra spolu s uhorkami a lyžicou olivového oleja. Vymixujeme na jemnú drvinu, ktorú potom ručne vymiešame s bryndzou Liptov.
Avokádo zbavíme kôstky a pokrájame na kocky. Primiešame do pripravenej masy a nepravidelne roztlačíme tak, aby v nátierke zostali aj väčšie kusy.
Podávame s pečivom a dochutíme čiernym korením. Nátierka je vhodná na potretie tortilly určenej na ďalšie plnenie šalátom či klíčkami, skvelo chutí s domácimi lokšami aj celozrnnými krekrami. Ako párty jedlo je ideálne ju kombinovať s grissini tyčinkami alebo servírovať priamo na šalátových listoch.
Melónový šalát s bryndzou
1 ks menšieho melóna (cca 1,2 kg)
220 g bryndze Liptov
1 ks červenej cibule
1 ks citróna
2 PL olivového oleja
zmes farebného korenia za hrsť čerstvej bazalky morská soľ
Čerstvú bazalku nahrubo posekáme a zapracujeme do rozmiešanej bryndze Liptov so štipkou pomletého korenia. Zmes necháme v uzavretej nádobe vychladiť.
Cibuľu nakrájame na kolieska a dužinu z melóna vydlabeme pomocou špeciálneho vykrajovača, prípadne lyžicou. V šalátovej mise zmiešame melón s cibuľou, pokvapkáme citrónovou šťavou, jemne posolíme a naservírujeme do vysokých pohárov alebo priamo do prázdneho melóna.
Vykrajovačom naberieme bryndzovo-bazalkové guľky, položíme navrch porcie, okoreníme a pred servírovaním pokvapkáme olivovým olejom.
Zemiakovo-bryndzový hotdogu
270 g lístkového cesta
3 PL olivového oleja
1 ks veľkej červenej cibule
170 g varených zemiakov
1 ČL morskej soli
170 g bryndze
1 ks čili
1 ks žĺtka čerstvý kôpor čierne korenie čierny sezam
Na panvici s olivovým olejom asi štvrťhodinu pražíme očistenú a nadrobno pokrájanú červenú cibuľu dohneda a necháme vychladnúť.
V šupke uvarené zemiaky očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme soľ, nasekaný kôpor, čierne korenie a vidličkou roztlačíme. Bryndzu Liptov vymiešame s nasekanou čili papričkou (môžeme vynechať a nahradiť sladkou mletou paprikou).
Plát lístkového cesta rovnomerne rozdelíme na osem obdĺžnikov (rozmery približne 10 x 13 cm). Každý z nich natrieme zemiakovou zmesou, okraje cesta však necháme voľné. Do stredu vložíme ručne vymodelovaný pás bryndze, horné okraje cesta zahneme dovnútra a po dĺžke nakoniec všetko
zvinieme. Navrchu vzniknutú medzeru dôkladne zatlačíme dovnútra spolu s okrajmi cesta, aby sa pri pečení stred neotváral, a posypeme dávkou opečenej cibule. Vonkajšie časti cesta nakoniec natrieme rozšľahaným žĺtkom a všetko posypeme čiernym sezamom.
Pečieme 25 minút pri teplote 200 °C, prípadne kratšie (v závislosti od rúry).
Pohánka s bryndzou
1 ks mladej cibuľky
4 PL slnečnicového oleja
1 ks strúčika cesnaku 1 ks červenej papriky 5 ks šampiňónov
1 ks paradajky
150 g pohánky
80 g bryndze
čerstvá petržlenová vňať
kôpor čierne korenie morská soľ
Na rozohriatej panvici rozpálime olej a približne 3 minúty restujeme posekanú cibuľku. Pridáme papriku pokrájanú na menšie kúsky a po chvíli aj huby a roztlačený cesnak.
Všetko dôkladne premiešame s postrúhanou paradajkou, dochutíme soľou, čiernym korením a nakoniec pridáme dôkladne prepláchnutú pohánku. Všetko premiešame, prilejeme 150 ml studenej vody a pod pokrievkou na miernom plameni dusíme asi desať minút. Potom zľahka primiešame vidličkou bryndzu Liptov (z ktorej najprv odložíme dve lyžice na ozdobenie), posekané bylinky a necháme ešte aspoň desať minút pod pokrievkou mimo tepelného zdroja.
Pokiaľ máte po ruke biele víno, použite ho namiesto vody pri zalievaní pohánky. Podávame teplé s lyžicou bryndze na ozdobu a môžeme pokvapkať hľuzovkovým olejom. Dochutíme morskou soľou.
Mrkvové cestoviny s bryndzou
320 g mrkvy
3 ks cibule šalotka
4 PL olivového oleja
2 ks vetvičiek rozmarínu
90 g stonkového zeleru
250 g kokosového mlieka
120 g bryndze Liptov
500 g cestovín
čierne korenie
morská soľ
Na olivovom oleji v stredne veľkom hrnci 5 minút opečieme nadrobno pokrájanú šalotku. Pridáme štipku čerstvo pomletého čierneho korenia a jednu celú vetvičku rozmarínu, miešame ďalšiu minútu. Potom pridáme nadrobno pokrájaný zeler aj mrkvu (1 kus odložíme bokom) a ďalších 20 minút opekáme, občas premiešame, až kým vláčna cibuľa začne hnednúť a mrkva zmäkne. Zalejeme vodou (300 ml), pridáme morskú soľ (1 KL) a pod pokrievkou varíme 15 minút.
Medzitým uvaríme ľubovoľné cestoviny podľa návodu. Odloženú mrkvu a zvyšok rozmarínu pokrájame na menšie kúsky a krátko opečieme na olivovom oleji, neskôr nimi ozdobíme hotové porcie.
Z uvarenej zeleniny vyberieme rozmarín a nepravidelne ju rozšľaháme ponorným mixérom, nie úplne dohladka. Prilejeme kokosové mlieko a za neustáleho miešania ešte prevaríme. Omáčku zmiešame najprv s pretlačenou bryndzou Liptov, potom s cestovinami, pridáme opečenú mrkvu s rozmarínom a ihneď podávame.
Pórkové šišky s bryndzou
1 ks póru
1 ks cibule šalotka
2 ks strúčika cesnaku
2 PL olivového oleja
1 ks červenej čili papričky
1 ks kardamón (alebo štipka mletého)
100 ml jogurtu gréckeho typu
3 ks vajec
5 PL špaldovej múky (celozrnná, polohrubá)
1 ČL kuchynskej sódy (prášok)
hrsť čerstvej mäty
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
sódová voda (sýtená minerálka)
čierne korenie morská soľ
bryndza Liptov
pažítka
Pór zbavíme koncov, dôkladne umyjeme a pokrájame na tenké rezance.
Na panvici ohrejeme polovicu olivového oleja (1 PL) a päť minút opekáme nadrobno pokrájanú cibuľku. Potom pridáme posekaný cesnak aj čili papričku a po minúte aj drvený kardamón.
Premiešame, ihneď do základu vložíme pokrájaný pór a opekáme ďalších 10 minút. Necháme
čiastočne vychladnúť.
V hlbšej mise rozšľaháme vajcia so štipkou morskej soli a mletého čierneho korenia. Pridáme jogurt, nadrobno posekané bylinky a nakoniec aj vychladnutý obsah panvice. Premiešame, postupne prisypeme preosiatu múku so sódou a celkom nakoniec aj studenú sódu (5 PL) alebo minerálku.
Servítkou namočenou vo zvyšku olivového oleja jemne potrieme rozohriatu lievancovú panvicu a do každej formy vložíme dve polievkové lyžice pripraveného cesta. Pečieme 3 – 4 minúty z každej strany.
Podávame teplé, s bryndzou Liptov a pažítkou. Šišky majú nadýchaný tvar aj chuť, môžete ich využiť aj ako náplň hamburgerov, chutia výborne aj studené.
Paprikovo-bryndzová polievka
7 ks väčšej farebnej papriky
3 ks mrkvy
3 ks cibule šalotka
1 ks batatu
2 PL kokosového oleja
200 ml kokosového mlieka
4 ks klinčekov
1 KL semienok koriandra
1 KL rímskej rasce
1 KL kurkumy
250 g bryndze Liptov
červené korenie
petržlenová vňať
morská soľ
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Papriky umyjeme, rozpolíme, zbavíme jadier a pečieme v sklenenej nádobe 45 – 50 minút.
Vo väčšom hrnci zahrejeme kokosový olej a asi 5 minút jemne opekáme pokrájanú šalotku. Pridáme pokrájanú mrkvu aj batat a opekáme ďalších 8 minút.
V mažiari spolu rozdrvíme rímsku rascu, klinčeky, semienka koriandra a štipku morskej soli. Pridáme aj kurkumu a zmesou poprášime opraženú zeleninu v hrnci. Intenzívne miešame ešte dve minúty a nakoniec všetko zalejeme 1,25 l vody. Pod pokrievkou varíme 20 – 25 minút. Potom do hrnca vložíme aj opečené papriky, povaríme ešte desať minút, kým všetko rozšľaháme ponorným mixérom.
Na záver zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme morskou soľou podľa potreby, nasekáme petržlenovú vňať a necháme už len prejsť varom. Vyšľahanú bryndzu Liptov vložíme naberačkou do hotovej porcie, ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvo drveným červeným korením.
Sladký bryndzový toast
1 ks menšej francúzskej bagety
3 PL javorového sirupu (+ 2 PL zálievky)
2 PL kokosového oleja
3 PL medu
1 ČL škorice
60 g lúpaných vlašských orechov
100 g bryndze Liptov
100 ml mandľového mlieka
1 ks granátového jablka
Vlašské orechy nahrubo podrvíme a približne 4 – 5 minút zľahka opekáme na suchej panvici. Odložíme bokom.
Med rozmiešame v mandľovom mlieku, pridáme škoricu a všetko vylejeme do plytkej priestrannej misy. Bagetu pokrájanú na dlhšie plátky namáčame v zmesi z oboch strán, kým nenasiakne všetku tekutinu. Opražíme ju do zlatista na panvici potretej kokosovým olejom.
Bryndzu Liptov vymiešame s javorovým sirupom a kopcovito ju vrstvíme na opečené toasty, posypeme opraženými orechmi, zrnkami granátového jablka a polejeme zvyškom javorového sirupu.