Na fľašiach Becherovky sa objavil kryptogram

Hoci svet Becherovku pozná už viac ako 200 rokov, jej receptúra sa od tých čias vôbec nezmenila. Stále je vyrábaná z doposiaľ presne neidentifikovanej zmesi dvadsiatich bylín, ktorú namiešal v roku 1807 Josef Becher. Navyše je úplne prírodná – neobsahuje žiadne farbivá či konzervanty, len bylinky, vysokokvalitnú voda Carlsbad, cukor a alkohol. No všimol si si tajný kryptogram na jej fľaši? Zistili sme, čo znamená!

K Becherovke patrí už od jej vzniku. Ani dnes však nikto nedokáže s určitosťou povedať, aký je presný význam symbolu používaného rodinou Becherovcov. Môžeš o tom popremýšľať s fľašou Becherovky na stole – kryptogram je totiž dominantným symbolom objavujúcim sa na vynovenej fľaši. Horko-sladký likér však ostáva rovnaký – presne taký, aký ho milujú ľudia vo viac než 40 krajinách sveta.

Nadčasový nápoj opradený tajomstvami

Becherovka sa už od roku 1866 predáva vo svojej charakteristickej plochej fľaši, vďaka ktorej sa Jan Becher usiloval odlíšiť od konkurencie a skomplikovať tak úlohu všetkým, ktorý by tento likér chceli napodobniť. Pri príležitosti stavby nového závodu poprosil svojho švagra, Karla Laubeho, aby navrhol nový dizajn fľaše. Od tohto momentu v roku 1907 fľaše začali používať typické zelené sklo. 

Aktuálne však prichádza s novým redizajnom – je navrhnutý tak, aby ulahodil všetkým: zachováva tradície, na ktorých Becherovka vznikla, ale posúva ich, plné života, ešte ďalej k tým mladším. Za novou etiketou  stoja dizajnéri renomovaného londýnskeho štúdia Coley Porter Bell, ktorých práce pravidelne víťazia v medzinárodných dizajnérskych súťažiach. V tomto dizajne kladú výrazný dôraz na rodinný symbol Becherovcov s iniciálkami JB, o ktorého presnom význame sa dodnes špekuluje a je predmetom mnohých legiend.

Kryptogram zahalený rúškom tajomstva

Čo v sebe teda ukrýva záhadný symbol, ktorý teraz nájdu fanúšikovia na fľašiach Becherovky? Cesta k jeho rozlúšteniu nie je jednoduchá a v mnohých prípadoch sa môžeme len dohadovať. Časy alchymistických značiek a symbolov sú nám dnes totiž natoľko vzdialené a ich rozlúštenie je navyše dopriate len vyvoleným. Navyše, výroba tohto likéru spadá do prvých počiatkov dnešných chemických postupov a základných chemických rovníc so znalosťami prvkov, kde sa popri novorozvíjajúcej sa chémii ešte dlho udržiavali aj alchymistické zvyky…

Dohromady teda môžeme jednotlivé symboly interpretovať asi takto: Z jediného bodu – z útrob zeme tryskajúce pramene v sebe vynášajú rozpustené minerály, ktoré sa následne podieľajú na výluhu asi viac ako dvadsiatich koreňov a bylín. Z toho istého bodu – z hlbín zeme – čerpajú byliny svojimi koreňmi zložité prírodné chemické látky skrývajúce v sebe ozdravnú moc. Sú akousi božskou silou, ktorú nám poskytuje príroda, aby posilnená ľudským dôvtipom stvorila produkt, ktorý by za určitých podmienok, ako napríklad dodržanie vhodného času zberu bylín, vytvorila čosi dokonalé, jedinečné a všemocné – Becherovku. Niet sa prečo diviť, že sa stala obľúbeným nápojom starších aj mladších generácií!

Tajný je aj recept Becherovky

Na prvý pohľad sa môže javiť ako zdrap papiera, má však cenu zlata. Práve preto ostáva originálny recept Becherovky po väčšinu času pekne uložený v trezore. A keď sa pred ôsmimi rokmi Becherovka presúvala do nových priestorov, recept sa pekne prevážal v limuzíne s nepriestrelnými sklami spolu s ozbrojenými policajnými autami so zapnutými sirénami! Navyše – v tom istom čase recept poznajú vždy iba dvaja ľudia na celom svete a platí pre nich to, čo pre britskú kráľovskú rodinu: nikdy nesmú cestovať spolu. Každý týždeň sa Bohuslav Pich, jeden zo strážcov tohto tajomstva, zavrie vo výrobni do svojej komnaty, kde namieša tajnú zmes pripravenú z viac ako dvadsiatich rozličných bylín!

Je skrátka úžasná!

Všetko to začal “Beton” – drink vyrobený z Becherovky a tonicu, ktorý bol navrhnutý pre World Expo ’67 a minulý rok sa stal národným koktailom. Vďaka tomuto oceneniu bol zaradený do medzinárodnej knihy koktailov, ktorá prináša dlhodobú inšpiráciu pre bary na celom svete.