Rodiny sú ochotné do jazdených áut investovať viac

Rodiny s deťmi stále viac dbajú na bezpečnosť a spoľahlivosť ojazdeného automobilu. Do vozidla sú ochotné investovať viac ako pred štyrmi rokmi, ale na druhej strane chcú ušetriť na jeho každodennej prevádzke. Preto sa až v 70 % zaujímajú o naftový pohon. Priemerná cena automobilov combi, MPV a SUV, ktoré si najčastejšie vyberajú  práve rodiny s deťmi, za prvé štyri mesiace tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014 narástla o 1 100 eur. Ukazujú to štatistiky predajov siete autocentier AAA AUTO.

Bezpečnosť na cestách je hlavnou témou posledných rokov aj na Slovensku a nie je teda prekvapením, že rodiny s malými deťmi pri výbere svojho vozidla riešia práve bezpečnosť, no zároveň aj pohodlie, spoľahlivosť a veľkosť batožinového priestoru. „Okrem rastúcej nadobúdacej ceny to dokazuje aj voľba karosérií. Preto si tiež najčastejšie vyberajú priestrannejšie a odolnejšie vozidlá typu kombi, MPV či SUV. Z nich najmarkantnejšie rastie záujem o obľúbené SUV-čka. Za posledné 4 roky vzrástol takmer dva a pol násobne. Čím viac ľudia vyhľadávajú vo vozidlách tzv. ISOFIX na uchytenie detských autosedačiek, ktorý bol vyvinutý výrobcami automobilov pre zvýšenie bezpečnosti, a ide ruka v ruke so zvýšeným dopytom po kvalitných autosedačkách. Zároveň pomaly rastie aj záujem o automatické prevodovky, ktoré umožňujú vodičom sústrediť sa viac na cestu a riadenie,“ vysvetľuje generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová. „Brať väčší ohľad na bezpečnosť a investovať tak viac finančných prostriedkov do automobilov umožňuje rodinám aktuálna priaznivá ekonomická situácia a široké spektrum úverov, z ktorých si môžu vyberať. Ušetriť sa však snažia  na prevádzkových nákladoch za automobil. Stále  si  v drvivej väčšine – až v 70 %, zvolia  naftové motory, ktoré považujú za ekonomicky výhodnejšie,“ dodáva Topolová.

Medzi najpredávanejšie rodinné vozidlá v tomto roku patria  modely značiek Škoda, Volkswagen a Ford. Z modelov vedú Octavie, Fabie combi a Volkswageny Passat. Čo sa týka značiek a modelov, vkus zákazníkov sa za posledné štyri roky veľmi nezmenil. Prvé tri priečky sú stále rovnaké. Naopak výraznejšie zmeny nastali na nižších pozíciách. Viac ako dvojnásobne vzrástol záujem o Kiu Sportage, dokonca až štvornásobne o Daciu Duster. Naopak záujem klesol napríklad o Ford Focus, Ford C-max alebo Renault Megane. V prípade karosérií, ktoré si najčastejšie kupujú rodiny s deťmi, stále vedie šedá farba nasledovaná čiernou.

Najpredávanejšie rodinné jazdenky (combi, SUV a MPV) za prvé štyri mesiace  2014 a 2018

2014 2018
1. Škoda Octavia Škoda Octavia
2. Škoda Fabia Škoda Fabia
3. VW Passat VW Passat
4. Ford Focus Kia Sportage
5. Ford Mondeo Dacia Duster
6. VW Golf Škoda Superb
7. Ford Focus C-Max Hyundai ix35
8. Opel Astra Ford Focus
9. Opel Zafira Nissan Qashqai
10. Renault Megan Opel Astra