Prestať fajčiť pomôžu omega-3 mastné kyseliny

Fajčenie je závislosť, ktorá má mnoho negatívnych účinkov na zdravie. Mnoho ľudí sa spolu so začiatkom nového roka rozhodne skončiť s cigaretami. Nie je to  však také jednoduché. „V tejto situácii môže pomôcť správna strava, najmä taká, ktorá obsahuje omega-3 mastné kyseliny,“ vysvetľuje odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Fajčiari, ktorí chceli ukončiť túto smrteľnú závislosť, pravdepodobne vyskúšali mnoho spôsobov, náhrad i pokrmov, ktoré by potlačili chuť zapáliť si cigaretu – ale nie vždy s dobrými výsledkami. „Sľubnou nádejnou na pomoc by mohli byť omega-3 mastné kyseliny. Vedci uskutočnili štúdiu, v ktorej podávali fajčiarom omega-3 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov. Opakované vyšetrenie po uplynutí jedného mesiaca preukázalo[1], že dobrovoľníci obmedzili fajčenie a prejavili menšiu chuť vrátiť sa k závislosti,“ hovorí odborníčka Babinská. Vedci na základe svojho výskumu dospeli k záveru, že ich nedostatok nepriaznivo vplýva na mozgové centrá, ktoré sú zodpovedné za závislosť.

Výskumov, v ktorých sa vedci pokúšali nájsť spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a fajčením,[2] bolo veľa. „Počas iného výskumu sa zistilo, že fajčiari sa vyznačovali nižším príjmom omega-3 mastných kyselín v strave, ako aj nižšou hladinou omega-3 v krvi než nefajčiari. Okrem doplnkov výživy je preto prospešné dbať i na príjem omega-3 mastných kyselín z prírodných zdrojov. Medzi bežne používanými rastlinnými olejmi sa ich významným obsahom vyznačuje repkový olej,“ potvrdzuje Babinská s tým, že spomedzi potravín sú vynikajúcim zdrojom týchto zložiek napríklad ryby.

Čo sa týka repkového oleja, práve ten je charakteristický vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín.[3] No dôležité nie je iba množstvo prijímaných nenasýtených mastných kyselín, ale aj ich vzájomný pomer. Väčšina olejov obsahuje oveľa viac omega-6 ako omega-3 mastných kyselín, výnimkou je repkový olej, ktorý je veľmi dobrým zdrojom omega-3 a má ideálny pomer týchto kyselín – 2:1.[4] Omega-3 mastné kyseliny sú v tzv. západnej strave nedostatočne zastúpené a odporúča sa zvýšenie ich príjmu.[5] Stačia už dve lyžice repkového oleja denne – táto dávka úplne pokrýva

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141106101903.htm
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804563/
[3] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 116/2010  z dnia 9 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazu oświadczeń żywieniowych
[4] Davidson, Passmore 1971, Ziemlański, Budzyńska-Topolowska 1991, Macrae i in. 1993, Mayes 1995, GISSI- Prevenzione Trial 1999, Simpolous 1999, Connor 2000, Albert i in. 2002, Kłosiewicz-Latoszek 2002, Kolanowski i in. 2004, Harris 2005, Hodgson, Mori 2005, Simpolous 2005, Ausman 2006, Kozłowska-Wojciechowska 2006, Zatonski i in. 2008, www.eufic.org
[5] Connor W.E. “Importance of n-3 fatty acids in health and disease”. Am. J. Clin. Nutr., 71(suppl), 171-175S, 2000