Špaldová múka je späť. Upečte z nej jablkový koláč alebo perníky

Pestuje sa už tisíce rokov, no z českého a slovenského jedálneho lístka takmer vymizla. Teraz sa naň špalda s veľkou slávou vracia, a to hlavne v podobe špaldovej múky. Babičkina voľba ju po novom ponúka v dvoch variantoch – ako hladkú a celozrnnú.

Špaldová múka je aj nie je novinka. Prastarú odrodu pšenice, ktorá dostala názov špalda, pestovali už naši prapredkovia. V Palestíne ju poznali už pred 9 000 rokmi, používali ju tiež Asýrčania, starí Egypťania alebo antickí Rimania, ktorí zo špaldovej múky pripravovali slané i sladké pečivo.

Aj v strednej Európe má dlhú históriu. Vymizla až v 20. storočí nielen z ekonomických dôvodov, no aj pre náročnejšie spracovanie. Postupne ju nahradila pšenica ozimná a na starú dobrú špaldu sa takmer zabudlo.

Špaldová je zasa v móde

Kým napríklad na Blízkom východe špalde zostali verní, v našich krajoch sa „do módy“ vrátila až v ostatných rokoch. Znovu sa objavuje na poliach, najmä v rámci eko fariem, a čím ďalej tým viac kuchárok a kuchárov vo svojich receptoch experimentuje práve so špaldovou múkou. Obľúbená je najmä pre svoj obsah bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Vyznačuje sa špecifickou orieškovou chuťou, ktorá sa skvelo vyníma v slaných a sladkých koláčoch, buchtách, sušienkach a tiež vo vianočnom pečive, ktoré s ňou chutí doslova ako od (prapra)babičky.

Babičkina voľba ju na trh uvádza hneď v dvoch variantoch. Špaldová hladká sa dá v akomkoľvek recepte skombinovať s bežnou pšeničkou múkou, no môže ju aj úplne nahradiť. Špaldová celozrnná obsahuje cenné zložky z celého zrna a hodí sa na prípravu sladkého i slaného pečiva.