Mrkvový koláč

Náročnost: jednoduchá príprava

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba pečenia: asi 60 minút

Vystačí na: asi 24 porcií

Na cesto:

6 vajec

300 g trstinového cukru

2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker

300 ml oleja

400 g celozrnnej múky

170 g mletých mandlí

2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker

700 g najemno nastrúhanej mrkvy

100 g hrozienok namočených v rume

Na sirup:

100 ml pomarančového džúsu

80 g cukru

šťava z 1 limetky

Na krém:

1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker

60 g cukru

500 ml polotučného mlieka

250 g mascarpone

1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker

Na ozdobenie:

Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm)

elektrický ručný šľahač

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame

nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C

Teplovzdušná rúra: 140 °C

Plynová rúra: stupeň 2

Doba pečenia: asi 60 minút

  1. Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.