Ako zabezpečiť domov počas zimnej dovolenky

Je také príjemné vyberať zimnú dovolenku, tešiť sa na ňu, dokonale si ju užiť. A potom? Návrat domov môže pripomínať aj ľadovú sprchu, pretože kým vy ste oddychovali, zlodeji nelenili. Brrrr!

Najnovší prieskum uvádza, že 72,8 % Slovákov počulo vo svojom okolí aspoň o jednej domácnosti, ktorú vykradli zlodeji
a 52,4  % Slovákov nemá doma bezpečnostné dvere.

V minulosti počet vlámaní na Slovensku z roka na rok klesal. Kým napríklad v roku 2014 zlodeji prenikli do takmer deväť a pol tisíca objektov, v roku 2015 polícia zaznamenala necelých sedemtisíc vlámaní. To už je pokles! Čoraz viac ľudí si totiž zaobstaralo bezpečnostné dvere. Podľa najnovších prieskumov to však stále nie je dosť a v zabezpečovaní slovenských domácností je stále priestor na zlepšenie.

Čo sú bezpečnostné dvere?

„Na úvod si treba naliať čistého vína a priznať, že neexistujú neprekonateľné dvere,“ hovorí Juraj Hroš, bezpečnostný analytik zo spoločnosti SHERLOCK®. Stačí, keď majú zlodeji dostatok priestoru a času a dobré vybavenie. „Každé dvere sa dajú prekonať, no kým do jedných stačí kopnúť, aby povolili, iné treba páčiť desiatky minút a nebude na to stačiť len tak hocijaká výbava, ktorá sa dá nenápadne schovať do vrecka,“ pokračuje J. Hroš. Skúsení zlodeji dobre poznajú rôzne modely dverí a vedia, o ktoré bezpečnostné sa ani neobtrú, pretože keby ich chceli otvoriť, trvalo by im to tak dlho alebo by pritom narobili toľko hluku, že by ich pravdepodobne niekto zbadal skôr, než by sa dostali dnu.

„Bezpečnostné dvere sa testujú v akreditovaných skúšobniach, a to tak, že sa ich tam pokúšajú rôznymi spôsobmi prekonať. Podľa spôsobu napadnutia a času potrebného na prekonanie dverí sa potom dvere zaraďujú do bezpečnostných tried,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik a pokračuje. „Bezpečnostné dvere, ktoré prešli skúšobňou, majú certifikát potvrdzujúci ich zaradenie do bezpečnostnej triedy podľa európskej normy EN1627. Ak certifikát nemajú, tak ich predajca iba deklaruje, že sú bezpečnostné, ale nie je to tak.“

Jednotka nie je výborná

V prípade spomínaných bezpečnostných tried dverí platí, že čím je číslo vyššie, tým vyššia je ich bezpečnosť. Prvá trieda bezpečnosti sa hodí možno na pivnicu, druhá poskytuje základný stupeň ochrany a odolnosti voči statickému a dynamickému zaťaženiu. „Podľa mojich skúseností sú pre bežnú rodinu, ktorá chce chrániť svoj majetok, súkromie a bezpečie, najvhodnejšie bezpečnostné dvere tretej triedy, ktoré majú certifikovaný vysoký stupeň ochrany a odolnosť voči mechanickému napadnutiu skrutkovačom, drevenými a plastovými klinmi, kliešťami, hasákom, páčidlom či ručnou mechanickou vŕtačkou,“ hovorí J. Hroš. Štvrtá bezpečnostná trieda je najvyššia.

Kvalitné dvere sú navyše testované aj z pohľadu životnosti a keď je na certifikáte uvedená životnosť 30 rokov, tak budú slúžiť minimálne jednej generácii.

Dôležitá je vnútorná konštrukcia dverí. Musia v nich byť priečne a pozdĺžne výstuhy, pevný oceľový rám, zvuková a tepelná izolácia a kvôli legislatíve a poisteniu aj protipožiarne prvky.“ dopĺňa bezpečnostný analytik.

Hi tech novinky

Spoločnosť SHERLOCK® už takmer 30 rokov na trhu počas svojho pôsobenia zabezpečila 210.000 domácností a objektov. Ako prvá spoločnosť na Slovensku zaviedla pojem “bezpečnostné dvere“. V roku 2017 sa značka spojila s ASSA ABLOY a vzniklo tak SHERLOCK ASSA ABLOY. „Vytvorením SHERLOCK ASSA ABLOY máme v rukách na jednej strane tradíciu a umenie remesla a zároveň prístup k hi-tech technológiám v oblasti riešenia zabezpečenia.“ hovorí Ing. Martin Šolc, MSc., Managing Director Assa Abloy Slovakia.

  1. október bol dôvodom na oslavu, kedy SHERLOCK® oslavoval otvorenie novej predajne určenej najmä pre verejnosť. Priestory novootvorenej predajne v Troch vežiach v Bratislave sú dostupné všetkým aj tým najnáročnejším klientom.

Do skupiny ASSA ABLOY patrí aj rezidenčná značka Yale, ktorá je súčasťou novej predajne a  predstavuje inovatívnu súčasť bezpečnosti. Jednotlivé prvky Yale Smart Living sú komplexným zabezpečením a posledným trendom, ktoré podporujú SMART prvky. Yale Smart Living prezentuje Hi-tech technológiu ako elektronický priezorník, inteligentný zámok ENTR, alebo vybavenie domácností špičkovými domácimi kamerami. SHERLOCK® ASSA ABLOY znamená hodnotu bezpečného domova. Nová predajňa SHERLOCK® znamená profesionálny personál, výnimočnú kvalitu a tradíciu bezpečnostných dverí, záručný a pozáručný servis, kľúčovú službu, odborné poradenstvo, veľký výber doplnkov.