Naozaj viete o opaľovaní všetko?

Vonku sa ortuť teplomerov šplhá k 40 stupňom a mnoho z nás si užíva tento čas pri vode. O správnom opaľovaní vyšlo už množstvo článkov, no nikdy nie je na škodu, si niektoré zásady zopakovať. O tom, čo je mýtus a aká je realita sme hovorili s MUDr. Máriou Petrášovou, z kliniky Dermapoint v Žiline. 

Chrániť sa treba len medzi 10.00 a 15.00 hodinou
Platí to však len v stredoeurópskom pásme. Ak ste napríklad v Keni alebo v iných exotických krajinách  spravte si jednoduchý test – pokiaľ je váš tieň kratší ako vaša postava, priamemu slnečnému žiareniu sa radšej nevystavujte. Ak sa tieň predĺži, slniečko si môžete vychutnať plnými dúškami. Samozrejme, s primeranou UV ochranou

Slnko je bezpečné, pokiaľ sa nespálim
Za spálenie pokožky sú zodpovedné UVB lúče, zatiaľ čo pekné opálenie vám zabezpečí UVA žiarenie. Bohužiaľ, nielen to. Preniká do hlbších vrstiev kože, kde trvalo poškodzuje elastínové  vlákna. V starobe sa to zráta vo forme ovisnutej a vráskavej pleti

Oblečenie chráni pred slnkom
UV lúče dokážu preniknúť aj cez textil – najmä cez ľahké bavlnené látky, ktoré tesne obopínajú telo. Žiarenie prepúšťajú aj mokré plavky, najmä ak sú z tenkého svetlého materiálu. Opaľovaciu kozmetiku preto nanášajte aspoň pol hodiny pred slnením a nevynechajte ani pokožku pod plavkami. Ak by vás oblečenie malo chrániť pred UV lúčmi, musí byť tmavé, široké a zo syntetického materiálu. A to neznie veľmi lákavo…

Čo spraví make up
Najúčinnejšiu UV ochranu vám zabezpečí mejkap. Na pokožke totiž vytvára mechanickú bariéru pred slnečnými lúčmi. Nie každá pokožka však znáša kombináciu slnka a dekoratívnej kozmetiky. Ak inklinujete k nečistotám a pigmentovým fľakom, používajte radšej tónovací opaľovací krém s vysokým OF.

Vo vode sa nemôžem spáliť
Opak je pravdou. Vo vode sa spálite najrýchlejšie, pretože vodná hladina zintenzívňuje slnečné lúče. Keďže voda pokožku ochladzuje, silu žiarenia pocítite, až keď vám sčervenie chrbát. Ak trávite veľa času vo vode, siahnite po vodovzdornom produkte s vysokým OF, ktorý vás chráni aj pred účinkami slanej a chlórovanej vody. Aj v tomto prípade nepodceňujte jeho opakované nanášanie.

V tieni som v absolútnom bezpečí
Zabudnite na rozšírený názor, že v tieni sa netreba krémovať. Až 85 percent intenzity slnečných lúčov sa odráža od piesku, vody alebo budov. Aj to je dôvod, prečo sa niektorí ľudia citliví na slnečné žiarenie spálili, hoci celý deň strávili pod slnečníkom.

S príliš vysokou UV ochranou sa neopálim
Aj vy ste presvedčená, že vysoký OF vám znemožní opáliť sa dohneda? Neplatí! Produkty s vysokou ochranou vám zabezpečia šetrné slnenie a trvácnejší bronz.

Pravidelné krémovanie predlžuje čas ochrany
Určite nie! Ochranný faktor uvedený na obale produktu vyjadruje, koľkonásobne si môžete predĺžiť odporúčaný pobyt na slnku bez rizika spálenia pokožky. Účinok UV ochrany teda trvá len určitý čas. To znamená, že opakované natieranie po kúpaní ochranu síce obnovuje, ale nepredlžuje.

Aj vy si myslíte, že nadobudnutý bronz vás dostatočne chráni a nemusíte sa natierať? Omyl!
Opálenie zodpovedá ochrannému faktoru 3 až 5, čo je veľmi málo.