Porsche prechádza v rámci Majstrovstiev sveta endurance FIA na Dunlop

Dva tímy Porsche v rámci Majstrovstiev sveta endurance FIA (FIA World Endurance Championship – WEC) potvrdili, že prechádzajú na pneumatiky Dunlop.

Úspešné tímy Dempsey-Proton a Gulf Racing, ktoré sa na pretekov WEC, vrátane pretekov Le Mans 24, zúčastňujú v triede LMGTE AM, si Dunlop pre svetové súťaže vybrali po porovnávacích skúškach a skúsenostiach so spoluprácou so značkou Dunlop pri európskom seriáli Le Mans (ELMS) , kde Dunlop vystupuje ako výhradný dodávateľ pneumatík pre triedu LMGTE.

Dunlop je s celkom 34 celkovými víťazstvami najúspešnejším výrobcom v celej histórii pretekov Le Mans 24 Hodín. Posledných šesť rokov si Dunlop vo francúzskom maratóne vybrali všetci víťazi triedy LMP2 Prototype. Po úspechu v pretekoch prototypov sa Dunlop v roku 2016 zameral aj na triedu LMGTE – výsledkom bol hneď prvý rok technického partnerstva úspešné vystúpenie tímu Aston Martin Racing na majstrovstvách. Poznatky získané v tomto programe WEC spolu so skúsenosťami z ELMS Dunlop využil pri konštrukcii radu pneumatík, ktorý budú oba prihlásené tímy používať na svojich vozidlách Porsche 911 RSR.

„Teší nás, že si dva skúsené pretekárske tímy Porsche ako svojho technického partnera vybrali Dunlop. To, že sa po absolvovaní porovnávacích testov rozhodli pre značku Dunlop, je pre nás po našom minuloročnom úspechu so ziskom titulu s Aston Martin v LMGTE ďalším ocenením správnosti nášho postupu,“ povedal Xavier Fraipont, výkonný riaditeľ Dunlop Motorsport.

Photo Clément Marin

„Som si istý, že naša konštrukčná a profesionálna spolupráca s Dunlop bude obojstranne veľmi výhodná,“ dodal Christian Ried, šéf a vodič tímu Proton Competition

To, že si oba tímy Porsche vybrali pneumatiky Dunlop, pripomína niekdajšiu úspešnú spoluprácu oboch značiek pri pretekoch Le Mans 24 Hodín. Z celkom 34 víťazstiev, ktoré si v ňom Dunlop pripísal na účet, bolo deväť práve so značkou Porsche, a to v ére jej kultových modelov ako 935, 936, 956 a 962.

Výsledok tesnej spolupráce Porsche a Dunlop pri vývoji obe značky predstavili v marci na medzinárodnom autosalóne v Ženeve. Najnovšiu generáciu svojich pneumatík – Sport Maxx Race 2 – Dunlop vyvíjal spoločne s Porsche, aby vyhovel náročným požiadavkám automobilky na jej nový model 911 GT3. Dunlop tak pokračuje v ponuke špeciálnych pneumatík pre vozidlá Porsche: prvú generáciu pneumatík Sport Maxx Race obúval už predchádzajúci model Porsche GT3.