Garage Italia Customs a BMW i oslavujú umelecké hnutie Memphis

Dnes sa predstavili dve nové a jedinečné vozidlá, ktoré vznikli v spolupráci značiek BMW i a Garage Italia Customs, aby oslávili umelecké hnutie Memphis. Svetová premiéra sa konala vo výnimočnom UniCredit Pavilion v Miláne. MemphisStyle, exkluzívny dizajn interiéru a exteriéru modelov BMW i – BMW i3 a BMW i8, vytvoril vo svojom kreatívnom centre Lapo Elkann, čím vzdal poctu vizionárskemu štýlu umeleckého a kultúrneho hnutia, ktoré v 80-tych rokoch spôsobilo revolúciu vo svete dizajnu.

„Vytvoriť spojenie so značkou BMW i bolo veľkým potešením. Plne sa stotožňujem s ich víziou nazerania na budúcnosť a na technologické inovácie ako na vedúci element v každom projekte,” vraví Lapo Elkann, riaditeľ a kreatívny riaditeľ spoločnosti Garage Italia Customs. „Kreativita, štýl a inovácie boli vždy kľúčovými prvkami všetkých diel, ktoré sme s mojím tímom v oblasti dizajnu vytvorili. Táto spolupráca mi dala možnosť zložiť poctu všetkým umelcom hnutia Memphis. Dlhodobo zbieram významné diela od tvorcov tohto hnutia. V mojom živote ma obklopujú a sú zdrojom mojej inšpirácie. Nemôžem si pomôcť, no som hrdý na výsledok, ktorý sa nám s naším tímom podarilo dosiahnuť. Moji dizajnéri opäť prekonali všetky očakávania: na futuristické vozidlá sa im podarilo preniesť ducha hnutia Memphis”.

Memphis Group a BMW i

Memphis Group založil v roku 1981 Ettore Sottsass. Vytvoril tak úplný protiklad k funkcionalizmu a k akejkoľvek obchodnej logike. Vznikli tak odvážne línie nábytku charakteristické neobvyklými materiálmi a grafickými prvkami. Dizajnové smerovanie bolo mimoriadne provokatívne a čerpalo inšpiráciu z hnutí ako Art Deco a z jeho prekvapivých geometrických tvarov, z Pop Artu a jeho žiarivých farieb a z hnutia Kitsch, ktoré sa vyčlenilo z minimalistického dizajnu 70-tych rokov.

Adrian van Hooydonk, Senior Vice President spoločnosti BMW Group Design: „Hnutie Memphis počas 80-tych rokov spochybnilo formálnu prísnosť a klasickú funkčnosť dizajnových diel, pričom to robilo provokatívne a s humorom. Vďaka tomu sa Memphis stal symbolom dizajnu svojej doby. Hnutie svojimi dizajnovými počinmi rúcalo zažité dogmy, vzbudzovalo emócie a vytváralo jasne rozpoznateľný dizajn.

BMW Group využíva pri vytváraní dizajnu modelov BMW i veľmi podobný prístup. Nabúrava typický automobilový dizajn, vstupuje do nových teritórií a vytvára vozidlá na čistom hárku papiera. Elektromobily prvej generácie sa zameriavali predovšetkým na pritiahnutie pozornosti. Nový prístup sme zvolili aj vzhľadom na materiály, s ktorými pracujeme. Boli sme prvým výrobcom automobilov, ktorý v priemyselnej veľkosériovej výrobe použil karbónové materiály. Sme vďační, že sa Lapo Elkann podujal na túto kreatívnu a inšpirujúcu spoluprácu. Nesmierne nás teší aj to, že sa k nám počas spolupráce s Garage Italia Customs pridal Michele De Lucchi, jeden zo zakladajúcich členov hnutia Memphis.”

Michele de Lucchi spomína na minulosť a dôvody, prečo zakladal hnutie Memphis:

„Memphis ma prenáša naspäť do mladosti”, vraví Michele De Lucchi, „do vtedajšieho Milána a vraciam sa k blízkemu priateľstvu so všetkými kolegami, ktorých viedol Ettore Sottsass. Mal som 28 rokov a život bol úplne iný. Chceli sme sa vzoprieť vtedajším tradíciám, byť revolucionármi a dokázať, že revolúcia sa dá robiť aj vytváraním nových objektov a ich presadzovaním do bežného života. Chceli sme dať našim životom nový zmysel. Vtedy sme sa vôbec nezaoberali dnešnými témami ako udržateľný rozvoj, post-post-moderna, politická asimilácia a podobne. Napriek tomu sme chceli zastaviť rastúci konzum a chceli sme priniesť niečo hlbšie. Nie však negatívne, ale optimisticky. Vyzdvihnúť dekorácie a do bežného života priniesť čo najviac farieb. Práve preto je podstata hnutia Memphis, toho, čo sme robili a v čo sme verili, nadčasová.”

BMW i MemphisStyle: Hypnotické vzory a jasné farby

Šikmé, horizontálne a vertikálne línie spolu s hypnotickými vzormi a živými farbami. To sú hlavné vlastnosti nových odevov, ktoré pre autá vytvorila spoločnosť Garage Italia Customs. Prechody medzi ostrými plochami vytvárajú kontrasty a sú vyjadrením rebélie a oslobodenia od zviazaných predpisov tradičného dizajnu. Oko sa pozastaví najmä nad tým, že každý prvok je dokonale usporiadaný a geometrické tvary plynulo nadväzujú na krivky karosérií oboch vozidiel. Realizácia bola nesmierne náročná a práce si vyžadovali viac ako päť týždňov. Na vytvorenie vzorov sa museli obe vozidlá špeciálne pripraviť a zamaskovať. Komplexnosť procesu podčiarkuje fakt, že nakoniec sa použilo osem vrstiev farby.

Oba interiéry podčiarkujú a vyjadrujú jedinečnú experimentátorskú filozofiu, ktorá bola vlastná tvorivému hnutiu Memphis. Najrôznejšie materiály vybraté pre čalúnenie (technické tkaniny, Alcantara® a koža Foglizzo) ostro kontrastujú s pestrými doplnkami. Grafickým vzorom dominujú jasné farby, od oranžovej po purpurovú, zelená a žltá. Každý prvok interiéru sa tak stal neoddeliteľnou súčasťou umeleckého jazyka, ktorý vznikol v 80. rokoch a na niekoľko ďalších rokov ovplyvnil dizajnérov a tvorcov dekorácií.

MemphisStyle Edition BMW i3 a BMW i8 sú jedinečné diela. Garage Italia Customs vie na požiadanie vytvoriť takéto vyhotovenie aj pre zákazníkov BMW i. Po svetovej premiére špeciálnej edície na výstave nábytku Salone del Mobile v Miláne, sa BMW i8 MemphisStyle predstaví aj na podujatí Frieze New York 2017.

Garage Italia Customs

Tak, ako na mieru ušitý odev presne sleduje kontúry tela, tak Garage Italia Customs pretvára akékoľvek vozidlá na unikáty. Môžu to byť autá, motocykle, jachty, helikoptéry alebo aj lietadlá. Pretvárajú predstavy klientov na realitu, pričom sa zameriavajú na detail, vyváženie jednotlivých súčastí a na výber najkvalitnejších materiálov. Tím tvoria najlepší špecialisti v oblastiach ako je fóliovanie, maľovanie a čalúnenie interiérov. Style Centre, ktoré je pulzujúcim srdcom všetkých dizajnérskych aktivít, je zároveň miestom, kde sa nápady klientov stretávajú s estetickým cítením predstaviteľov Garage. Pokým sa presťahujú na Piazzale Accursio, sídli centrála Garage Italia Customs na adrese 1 Alfredo Pizzoni v Miláne.