Prečo by ste nemali piť železitú vodu?

Železo patrí k najrozšírenejším prvkom. Vyskytuje sa na zemi, vo vesmíre a je aj súčasťou ľudského organizmu. Pre človeka nie je ako také škodlivé, ale napriek tomu sa musia ióny železa z pitnej vody odstraňovať, pretože negatívne ovplyvňujú jej senzorické vlastnosti – chuť, vôňu i jej farbu. O tom, prečo môže byť železitá voda pre náš organizmus škodlivá sme sa porozprávali s odborníkom na biochémiu, doc.Ing. Pavlom Blažíčkom, PhD.

Možno ste to zažili aj pri návšteve starých rodičov v staršom dome, kde vodovodné potrubie, či kohútiky už prežili aj lepšie časy – dostanete chuť na pohár vody, no keď ju postíte, z kohútika chvíľu vyteká čudná žltkastá tekutina. Ide o extrémny prípad toho, ako môže byť voda kontaminovaná železom, či mangánom.

Prvky, ktoré škodia

Ako ďalší dôkaz toho, že voda, ktorú často považujeme za úplne čistú, obsahuje železo, či mangán, je jej neprirodzené sfarbenie po odstávke vody. Určite sa aj vám neraz stalo, že čo i len po krátkom odstavení vody, vám z kohútika vytekala žltkastá, či oranžová tekutina – často aj s nepríjemným zápachom. Iste, tú stačí nechať odtiecť a po chvíli už opäť tečie číra voda. Je však bezpečné piť vodu z vodovodu aj keď vyzerá byť na prvý pohľad bezchybná? Aj takáto voda môže obsahovať stopové prvky železa a mangánu. Ich obsah sa počas odstávky len nahromadí, no oni sú v nej stále. „Prehnane železitá voda by sa nemala používať ani ako voda úžitková. Zlúčeniny železa sa totiž usádzajú v trubkách, kotloch, vaniach, drezoch, či boileroch,“ potvrdzuje odborník.

Je tiež dôležité dodať, že tam kde sa nachádza železo, je často aj mangán. Ako jeho prítomnosť vo vode rozoznáme? „Typický prejav mangánu vo vode sú mastné škvrny na povrchu, čierna voda alebo čierne usadeniny,“ upozorňuje odborník. Tieto dva prvky môžu pri dlhodobom príjme spôsobovať problémy. Podľa ÚVZSR (Úrad verejného zdravotníctva SR) vysokokoncentrované železo v pitnej vode poškodzuje pečeň, slezinu a zhoršuje krvotvorbu.

Voda z vodovou, ktorú prirodzene vnímame ako každodennú súčasť nášho pitného režimu, často prechádza skrz popraskané, či zhrdzavené potrubia. V takomto prípade nám z kohútika vyteká voda kontaminovaná hrdzou a inými nečistotami. Ich miera sa často prejaví práve v extrémnych prípadoch, akými sú odstávka, či pustenie vody v naozaj starom dome. Je však potrebné pamätať na to, že železo a často aj mangán sa v pitnej vode nachádzajú, aj keď tá nie je sfarbená a že tieto škodlivé zlúčeniny prijímame dlhodobo, i keď v menších množstvách.

Balené vody – záruka kvality

Aj preto by sme nemali zabúdať na pravidelných príjem minerálnych a pramenitých vôd, ktoré nielenže neobsahujú zlúčeniny železa a mangánu, ale sú zdrojom dôležitých minerálov.
Pramenité a minerálne vody by mali byť základom nášho pitného režimu. Garanciu kvality vody dosiahnete pitím balených vôd, ktoré nepretekajú potrubím pochybnej kvality. Práve tie sú zárukou čistoty, ale i konštantného zloženia. „Odporúčam pravidelné pitie minerálnych vôd. Optimálne 1 až 1,5 litra denne,“ vyzýva na záver odborník.

Zaraďte preto do svojho pravidelného pitného režimu kvalitné minerálne vody. Slovensko sa pýši takmer 1600 prameňmi – stačí si len vybrať.

Posted in TOP