Z PET fľaší sú kuchynské dvierka a čelá zásuviek

IKEA vo februári uvedie na trh nové kuchynské dvierka a čelá zásuviek KUNGSBACKA, ktoré doplnia sortiment dvierok pre kuchyne METOD. Skrývajú v sebe viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Prezradíme vám, že moderný dizajn nie je ich jedinou prednosťou. Tak, ako u ľudí, aj pri tejto kolekcií platí pravidlo – pravú krásu nájdete vo vnútri.

Každý, komu záleží na životnom prostredí a budúcich generáciách, sa v súčasnosti zaoberá témou trvalej udržateľnosti. V posledných rokoch sa táto téma čoraz častejšie spomína aj v nábytkárskom priemysle. Prepojiť funkčnosť, kvalitu, dizajn a trvalú udržateľnosť je pre mnohých veľkou výzvou. Nájsť cenovo prístupné a trvalo udržateľné riešenia, ktoré zároveň vyzerajú dobre, však môže byť v dnešnej dobe stále pomerne náročné.

Stojac si za svojím názorom, že udržateľný spôsob života by mal byť dostupný každému, IKEA spojila svoje sily s talianskym dodávateľom 3B, aby spolu vyvinuli nový udržateľný materiál – plastovú fóliu z recyklovaných PET fliaš. Pri výrobe kuchynských dvierok KUNGSBACKA šetrí táto fólia životné prostredie v rovnakej miere ako recyklované drevo s certifikátom FSC®, ktoré tvorí ich jadro.

Najväčšou výzvou bolo vytvoriť fóliu z recyklovaného materiálu, ktorá spĺňa rovnaké požiadavky kvality ako fólie vyrobené z prírodných materiálov. Pracovali sme naozaj tvrdo, aby nebola ohrozená kvalita, ani cena. Napokon sa nám podarilo nájsť spôsob,  ako vyrobiť fóliu priamo z recyklovaných PET fliaš, ktorou sú kuchynské dvierka a čelá KUNGSBACKA laminované,“ hovorí Marco Bergamo, vedúci vývoja v talianskeho dodávateľa IKEA, 3B.

Dvierka a čelá zásuviek KUNGSBACKA sú takmer celé (99,9%) vyrobené z recyklovaného dreva a plastovej fólie vyrobenej z recyklovaných PET fliaš. Doplnia 25 typov dvierok, ktoré IKEA vo svojom sortimente pre kuchyne METOD má.

IKEA sa snaží aj prostredníctvom týchto výrobkov poukázať na to, že aj nepotrebné plastové PET fľaše sa môžu stať plnohodnotným materiálom. Vďaka ich využitiu dochádza vo výrobnom procese k výraznej úspore klasickej plastovej fólie, vyrobenej z prírodných materiálov.

Uvedomujeme si, že to, čo tvoríme v IKEA, má veľký dopad na životné prostredie, pretože vždy pracujeme s veľkým objemom výrobkov. Pri použití recyklovaných materiálov môžeme vyrábať veci udržateľnejším spôsobom a výrazne tak tento dopad znižovať,“ hovorí Anna Granath, vývojárka produktov IKEA, ktorá sa podieľala na vývoji výrobkov KUNGSBACKA.
KUNGSBACKA dáva plastovým fľašiam a recyklovanému drevu šancu na nový život v podobe nového výrobku, ktorého kvalita je podložená aj 25 ročnou zárukou.