Ochutnajte zdravé sviatočné menu

Niet pochýb o tom, že Vianoce by neboli ozajstnými sviatkami, ak by na Štedrý večer nerozvoniavala kapustnica a my by sme si nedopriali podkovičku z kapra so zemiakovým šalátom. Ak však zamýšľate počas sviatočných dní pripraviť rodine aj niečo netradičné, chutné a zároveň zdravé, inšpirujte sa receptami z aktuálnej zimnej ponuky jedálneho lístka Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Na Slovensku, ale aj vo svete, býva zvykom pripravovať na Štedrú večeru tradičné jedlá. Veď bez nich si sviatky častokrát nevieme ani predstaviť. Po niekoľkých dňoch konzumovania ťažších jedál a lákavých vianočných maškŕt, sa však telu pochopiteľne žiada aj niečo ľahšie. Zimné menu reštaurácie Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum je ako stvorené na sviatočnú večeru v kruhu priateľov a blízkych. Rafinované menu je pripravované tak, aby bolo nielen chutné, ale aj zdravé a ľahšie stráviteľné. „Túto zimu sme do jedálneho lístka zaradili aj špeciality z obľúbeného jelenieho mäsa či maslovej ryby. Dezerty sme obohatili o zaujímavú kombináciu spojenia chutí ananásu a kokosu. Veríme, že našim hosťom bude u nás chutiť,“ opisuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Jelenie špeciality sú u nás veľmi obľúbené. Ak ste jelenie mäso ešte nechutnali, skôr ako ho vyskúšate pripraviť doma, príďte ho najprv ochutnať od skutočných majstrov chutí z reštaurácie Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum. „Jelenie pliecko podávame dusené so žemľovou knedľou, ktorá je dochutená údeným rebierkom. Okrem tradičných ingrediencií odporúčam vmiešať do žemľovej knedle aj vyšľahaný bielok. Knedľa tak bude jemnejšia a nadýchanejšia,“ odporúča šéfkuchár Michal Hečko.

Na svoje si prídu aj milovníci rýb. Ich príprava je časovo nenáročná a nevyžaduje ani rozsiahle kuchárske skúsenosti. Ak by ste však chceli vyskúšať niečo nové, inšpirujte sa receptom od šéfkuchára Michala Hečka. Jeho pečený filet z maslovej ryby s tekvicovým pyré, karfiolom a omáčkou z choriza a šalvie poteší gurmánov, ktorí radi objavujú nové chute.

Sladkou bodkou za vašim sviatočným menu môže byť svieži dezert z kokosového mlieka. Kokosové mlieko je teraz populárne nielen pre svoju chuť, ale obľubujú ho ľudia najmä trpiaci intoleranciou na mlieko či alergiami. Prípravou kokosového flanu tak ulahodíte aj náročnejším hosťom.

Ak ste práve dostali chuť na gurmánske kreácie šéfkuchára Michala Hečka, ale netrúfate si ich pripraviť doma, srdečne vás pozývame do Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum. Lepšie raz ochutnať ako stokrát počuť.

Dusené jelenie pliecko

1 porcia

Ingrediencie:

  • 200 g jelenieho pliecka (pekný vykrojený kúsok)
  • 20 g mrkvy
  • 20 g petržlenu
  • 20 g červenej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 stonky tymiánu
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list

Postup:

Zeleninu si orestujeme na masle tak, aby skaramelizovala. Pridáme tymián, bobkový list, korenie zabalíme do gázy a opečieme mäso. Celé zalejeme zeleninovým vývarom a pomaly dusíme, až kým mäso nezmäkne (približne 90 minút). Na konci zredukujeme výpek, dochutíme soľou, korením a zahustíme maslom.

Žemľová knedľa

1 porcia

Ingrediencie:

  • 100 g údeného rebra
  • 100 g suchých žemlí
  • 1 vajce
  • 0,5 dcl smotany
  • petržlenová vňať

Postup:

Na knedľu si necháme domäkka uvariť údené rebro a oberieme ho. Žemľu nakrájame na kocky a zmiešame s vňaťou, mäsom z rebierka, smotanou i žĺtkom. Celé ochutíme soľou, korením a vmiešame aj našľahané bielko. Vytvarujeme guľatú knedľu, ktorú paríme 15 – 20 minút.

Pečený filet z maslovej ryby s tekvicovým pyré, karfiolom a omáčkou z choriza a šalvie

Pečený filet z maslovej ryby

1 porcia

Ingrediencie:

  • 1 filet z maslovej ryby (približne 180 g)
  • soľ
  • korenie
  • maslo

Postup:

Filet najskôr opečieme na panvici. Pridáme soľ, korenie a navrch aj kúsok masla. Dáme zapiecť do rúry približne na 10 minút a pečieme pri teplote 180 °C.  

Tekvicové pyré

1 porci

Ingrediencie:

  • 150 g očistenej a na kocky nakrájanej maslovej tekvice (približne 2 cm x 2 cm)
  • 33% smotana
  • soľ
  • korenie
  • olej

Postup:

Očistenú a nakrájanú tekvicu osolíme, okoreníme a dáme na plech. Pokvapkáme troškou oleja a necháme piecť na asi 10 – 15 minút pri teplote 180 °C, kým tekvica nezmäkne. Dáme do mixéra a postupne podlievame 33% smotanou dovtedy, kým sa nedopracujeme k hladkému pyré.

Omáčka z choriza a šalvie s karfiolom

1 porcia

Ingrediencie:

  • 30 g choriza
  • ¼ čerstvého feniklu
  • pár ružičiek karfiolu uvareného v slanej vode