Objektívu NIKKOR 19 mm s mechanizmom naklonenia a posunu

Spoločnosť Nikon posúva kompozičnú flexibilitu na novú úroveň pomocou prvého objektívu formátu FX s korekciou perspektívy (PC) využívajúceho dva mechanizmy otáčania na korekciu perspektívy. Objektív PC NIKKOR 19 mm f/4E ED ideálny na fotografovanie architektonických objektov, umeleckých diel či krajiny je vytvorený pre fotografov, ktorí majú dobrý cit pre priestor.

Tento objektív s manuálnym zaostrovaním umožňuje fotografom snímať z ideálneho východiskového bodu vďaka jeho obrazovému uhlu a jedinečným možnostiam naklonenia, posunu a dvojúrovňového otáčania. Naklonenie i posun sa dajú zapínať samostatne aj v kombinácii, čím sa prakticky replikujú pohyby veľkoformátového fotoaparátu. Fotografi majú značnú kontrolu nad obrazovou rovinou objektívu a môžu ho jednoducho posúvať a tým vytvárať snímky, ktoré nie sú ovplyvnené zbiehavosťou. Prípadne ho môžu nakláňať a tým vytvárať krajiny ostré od popredia až po pozadie bez nutnosti zatvorenia clony, ako je tomu pri štandardných objektívoch. 19 mm obrazový uhol je ideálny pre veľké stavby a priestory a jedinečná optická konštrukcia zaručuje minimalizáciu skreslenia, ktoré je pri širokouhlých objektívoch bežné, dokonca aj na okrajoch obrazového poľa.

Dirk Jasper, Product Marketing Manager, Nikon Europe, povedal: „Tento objektív formátu FX je dlho očakávaným prírastkom do radu objektívov NIKKOR s korekciou perspektívy od spoločnosti Nikon. Tento objektív, ktorý bol vyvinutý v reakcii na nároky profesionálov pracujúcich s objektívmi PC, ponúka výkonnú kombináciu obrazového uhla a nekompromisnej kvality snímok až po okraj obrazového poľa.“

Súhrn hlavných funkcií

19 mm ultraširokouhlý obrazový uhol

19 mm obrazový uhol znamená, že fotografi dokážu zachytiť skutočné proporcie scény alebo zachytiť viac zo stavby a menej popredia.

Vysoká presnosť: legendárna kvalita objektívov NIKKOR

Dva asférické optické prvky výrazne znižujú komu a ďalšie typy farebnej vady. Tri optické prvky zo skla s extrémne nízkym rozptylom minimalizujú farebnú vadu polohy. Antireflexná vrstva Nano Crystal Coat od spoločnosti Nikon prakticky eliminuje reflexy a závoj v celom obrazovom poli, aj pri snímaní objektov v protisvetle.

Dvojúrovňové otáčanie na korekciu perspektívy: snímanie z ideálneho východiskového bodu

Naklonenie i posun sa dajú zapínať samostatne aj v kombinácii. Nezávisle sa dá nastaviť naklonenie otočením až o 90° v každom smere a celý objektív sa tiež dá otočiť až o 90°.

Plynulé ovládanie: skvelá konštrukcia, výnimočná ergonómia

Odolný mechanizmus posunu umožňuje plynulé ovládanie. Objektív je kompaktný a váži približne 885 g. Okrem toho sa pýši fluórovou vrstvou od spoločnosti Nikon, ktorá aktívne odpudzuje vodu, prach a nečistoty bez negatívneho vplyvu na kvalitu snímok.