Flank steak so salsou z pečených paprík a omáčkou zo zeleného korenia

Flank steak so salsou z pečených paprík a omáčkou zo zeleného korenia vám spríjemní nejedno popoludnie. Teda ak ho budete vychutnávať v dobrej spoločnosti. 

Flank steak

1 porcia

Ingrediencie:

  • 200 g Flank steak (steak z hovädzieho pupka)
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Steak ochutíme soľou a čiernym korením, opečieme na panvici z oboch strán, obrátime po 3-4 minútach. Preložíme na plech a dopečieme v predhriatej rúre na 100°C. Vyberieme z rúry a necháme pár minút na pekáči odležať, aby steak „došiel“.

TIP šéfkuchára Michala Hečka: Flank steak si najlepšie vychutnáte pripravený na médium. Hotový je, keď teplota v strede mäsa bude 58°C – 60°C. Ako prílohu odporúčam pečené zemiaky alebo jednoduchý miešaný zeleninový šalát.

Salsa z pečených paprík 

6 porcií

Ingrediencie:

  • 600 g papriky, ideálne rôznej farby
  • 30 g cesnaku
  • 1 väčší citrón, potrebovať budeme kôru aj šťavu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

Celé papriky pečieme v rúre na 200°C pokiaľ koža nebude takmer čierna. Po upečení ich vložíme do misky a prekryjeme potravinárskou fóliou, aby sa sparili. Po vychladnutí olúpeme a zbavíme semienok. Nakrájame na drobné kocky a zmiešame s citrónovou šťavou a kôrou, pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou, podľa chuti okoreníme, osolíme a zalejeme olivovým olejom.

Omáčka zo zeleného korenia

6 porcií

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké žlté cibule, nakrájané nadrobno
  • 18 g cesnaku
  • 20 g zeleného korenia z nálevu, rozdrvený
  • 2 dcl zeleninového alebo hydinového vývaru
  • 2 dcl smotany na šľahanie (33%)
  • čierne korenie
  • soľ
  • 20 g masla

Postup:

Cibuľu orestujeme na oleji do mäkka, pridáme cesnak a  ešte trochu opečieme. Pridáme zelené korenie a ešte chvíľu restujeme. Podlejeme vývarom a necháme vyredukovať. Prilejeme smotanu, necháme dobre prevariť, dochutíme soľou, korením poprípade citrónovou šťavou. Tesne pred podávaním vmiešame do teplej omáčky 20 g studeného masla.