Leto je tu! Grilujte

Ortuť teplomerov sa každým dňom šplhá vyššie, dni sa predžujú a večere neodmysliteľne patria posedeniam s príjemnou partiou kamarátov. Predsa vám niečo chýba? Letný večer bez grilovania je ako zmrzlina bez kornútka. Vychutnáte si ju, ale niečo tomu chýba – vôňa marinovaných kuracích stehien na grile či zelenina priamo z rozpáleného uhlia. Pre dokonalý pôžitok si však nezabudnite zaobstarať kvalitný gril.

Plynový, elektrický alebo na drevené uhlie? Všetky majú svoje výhody i nevýhody a je len na vás, ktorý z nich uprednostníte. Pred výberom by ste si však mali položiť zopár otázok. Ako často budete grilovať? Budete pripravovať jedlo pre dvoch alebo väčšiu skupinu? Chcete si špeciality užiť v prírode, na záhrade alebo iba v kuchyni? Ako hlboko môžete siahnuť do svojho vrecka? A oplatí sa myslieť aj na to, aký úložný priestor pre gril máte k dispozícii.

Jedine s vôňou rozpáleného uhlia? 

Pokiaľ si potrpíte na tom, aby vaše grilované špeciality voňali po dyme, vsaďte na gril na drevené uhlie. Dokonca je skvelým spoločníkom aj na letné dovolenky. ,,Obstarávacie náklady takéhoto grilu sú jedny z najnižších. Musíte však počítať s tým, že gril na uhlie nie je pripravený na použitie ihneď,“ pripomína riaditeľ akčného internetového obchodu Hej.sk Vladimír Sušil. Ak si teda chcete pochutnať na šťavnatom steaku, počítajte s tým, že to bude trvať o niečo dlhšie a mäso bude potrebné pravidelne sledovať. Tieto grily totiž nie sú vybavené regulátorom teploty, a tak sa môže stať, že namiesto šťavnatého budete mať len pripálený steak. Ak si jeho prípravu ustrážite, dostanete mäso s vynikajúcou chuťou po dyme. Gurmánsky pôžitok však niečo stojí a počítajte s tým, že gril na drevené uhlie je náročný na údržbu a zbaviť sa popola, rozpálených uhlíkov a vydrhnúť rošt nebude jednoduché.

Dobroty z grilu rýchlo a bez dymu 

Ak ste zástancom spontánnych akcií a nemáte čas čakať, kým sa drevené uhlie rozpáli, investujte do elektrického grilu. ,,Využiteľné sú na terase i balkóne a bez problémov poslúžia aj priamo v kuchyni. Navyše sa nimi jednoducho manipuluje a dajú sa ľahko ukryť hoci aj do skrine,“ vymenúva výhody Sušil z Hej.sk, ktorý upozorňuje, aby ste si pred kúpou dali pozor na kvalitu grilovacej dosky. Staviť sa oplatí na kvalitný teflónový povrch alebo zariadenie, ktoré umožňuje kontaktné grilovanie. Oproti grilom na drevené uhlie umožňujú elektrické grilovať bez tuku a pokrmy si uchovajú prírodnú chuť. Tuk z mäsa sa väčšinou odvádza mimo grilovacej plochy, a tak nedochádza k spaľovaniu a spätnému odymeniu jedla prepálenými nezdravými látkami. Gril si nevyžaduje prílišnú pozornosť, nakoľko môžete regulovať jeho teplotu. Sušil upozorňuje aj na hlavnú nevýhodu elektrických strojov. Nie je totiž jednoduché ich rozložiť kdekoľvek v prírode, keďže potrebujete prístup k elektrine.

Ide to aj bez elektriny

Chcete si pochutnať na grilovaných špecialitách, ale nemáte k dispozícii prívod elektriny? Vyberte si plynový gril, ktorý sa podľa Sušila teší veľkej obľube. Potrebujete však prívod plynu v podobe propán-butánovej bomby. ,,Manipulácia s grilom a jeho skladovanie môže byť o niečo náročnejšie. Je ťažší ako ostatné typy, ale jeho premiestňovanie uľahčia zabudované kolieska,“ rozpráva Sušil z Hej.sk. Dodáva, že plynové grily majú aj vyššiu obstarávaciu cenu, no tú vykompenzujú svojou dlhšou životnosťou. Sú tiež praktické, umožňujú rýchlu prípravu jedla, reguláciu teploty, majú odkladacie plochy a nie sú náročné na údržbu.

Ešte predtým, ako naštartujete svoj nový gril, osvojte si pár základných pravidiel grilovania:

  • Dokonalý oheň

Grilujete na drevenom uhlí? Nešetrite ním, pretože ho potrebujete požehnane. Grilovať musíte nad uhlím a nie na priamom ohni, preto vyčkajte, kým sa uhlie rozpáli. Rošt umiestnite do 10 cm výšky nad uhlím, aby sa mäso bezpečne a rovnomerne prepieklo.

  • Dokonalé mäso 

Ideálne je mäso pred grilovaním zbaviť kostí, tak budete mať pokrm skôr pripravený. Odporúča sa mäso v hrúbke maximálne dva centimetre niekoľko hodín pred prípravou naložiť do marinády, aby zmäklo a skôr sa prepieklo. Do marinády pridajte cesnak, bylinky, olej na fritovanie či čili papričky, ktoré mäsu dodajú neodolateľnú chuť.

  • Dokonalé steaky

Steaky sú pripravené vtedy, ak z nich nevyteká červená šťava a konzumovať by ste ich mali ihneď, ako ich zložíte z roštu.

Ak všetky kroky dodržíte, nezostáva vám nič iné, len si na grilovaných špecialitách pochutnať.