Pekári vs. Kominári: Rivalitu na ihrisku ukončila zaslúžená odmena.

DRAHOVCE – Priateľský futbalový zápas medzi pekármi a kominármi prilákal do športového areálu v Drahovciach pri Piešťanoch stovky ľudí. Oba tímy nechali v zápase o Kozlov pohár zo seba na trávniku to najlepšie, preto sobotňajší program ukončili práve zaslúženou odmenou – pivom Kozel!

„Veľkopopovickí sládkovia sami veľmi dobre vedia, čo je to poctivá práca, preto sa rozhodli zložiť poklonu skutočným majstrom vo svojom remesle – pekárom a kominárom. Práve Kozlov pohár je ideálnym spôsobom, ako im dať najavo, že si ich prácu vážime,“ vysvetlil Vojta Homolka, sládok pivovaru vo Veľkých Popoviciach, kde sa pivo varí viac ako 140 rokov.

Naposledy sa slovenskí pekári v bielom a kominári v čiernom stretli vo vzájomnom súboji pred viac ako 50 rokmi. Vtedy sa na týchto majstrov svojho remesla prišla pozrieť polovica Bratislavy. Tento rok sa predstavitelia Cechu pekárov a cukrárov Slovenska a Komory kominárov Slovenska rozhodli „pobiť“ o Kozlov pohár v Drahovciach pri Piešťanoch, no ani tu nebola o divákov núdza.

Po náročnom pracovnom týždni preto v sobotu vybehli na trávnik plní nadšenia. Zdatnejší boli spočiatku pekári, strelili aj prvý gól stretnutia. Všetkých prítomných upútali svojimi zdatnými postavami. Vidno, že z prekladania ťažkých vriec s múkou majú pekári poriadne svaly. Pri futbale sú však dôležité aj rýchle nohy, ktorými zaujal najmä kominár Miroslav Ledecký. Niet sa čo diviť, keď už roky behá po strechách drahovských domov.

Kapitán pekárov Marián Košík z Pezinka pôsobil mierne unavene, ukázalo sa, že mal na to pádny dôvod. Napriek tomu, že ho poobede čakal náročný zápas, ráno skoro vstal a pomohol svojim kolegom pri pečení čerstvých rožkov. Zrejme práve fakt, že svoje remeslo berie naozaj poctivo, rozhodol o víťazstve kominárov 5:3. Tí sa z výhry skutočne bujaro radovali, nezabudli však ani na svojich zdatných súperov pekárov, ktorých pozvali po zápase na tú pravú odmenu – pivo Kozel.

To im načapoval osobne zástupca značky Jozef Taliga, ktorý so sebou priviezol aj skutočne krásny víťazný pohár. Oba tímy si po zápase dopriali aj tú pravú odmenu. Zatiaľ čo pekári uprednostnili Kozel 11-tku, kominárov, ako správnych majstrov remeselníkov v čiernom, zaujala skôr chuť piva Kozel čierny. Dobrá nálada sa preniesla aj na divákov, ktorí športové zápolenie a víťazstvo kominárov ocenili zborovým „Ach, to naše čierne šťastie!“