17. máj – Medzinárodný deň mlieka.

Mlieko do kávy, raňajkový jogurt s cereáliami, ľahký slaný syr v chutnom šaláte, krupicová kaša s nádychom nostalgie, tradičné slovenské „bryndzáky“ atď. Mlieko je naším každodenným spoločníkom v mnohých podobách a zároveň nenahraditeľným zdrojom vitamínom, stopových prvkov a kvalitných bielkovín, ktoré ľudské telo potrebuje.

Medzinárodný deň mlieka tento rok pripadá na 17. mája. Pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF) sa oslavuje už od roku 1957. Cieľom tohto dňa, rovnako ako projektu Biele plus, je poukázať a vyzdvihnúť biologicky významný obsah mlieka a mliečnych výrobkov, ich mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodenného jedálnička a nebáli sa ho.

Mlieko je výborným zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok (najmä vápnika), vitamínov (vitamín D, A, E, K, B) a stopových prvkov. Je tiež hlavným zdrojom tzv. konjugovanej linolovej kyseliny (CLA), ktorá má významné imunostimulačné účinky,“ uvádza internista, imunoalergológ, reumatológ a hepatológ MUDr. Michal R. Piják v rámci projektu Biele plus.

Tak teda, na zdravie!

Viac o mlieku sa dozviete na www.bieleplus.eu.