Nemocnice novej generácie už aj na Slovensku.

Takzvané nemocnice novej generácie už dorazili aj na Slovensko. Jedna vo fáze hrubej stavby je v Michalovciach a ďalšia by mala pribudnúť v Banskej Bystrici. Pri pohľade na súčasný stav slovenských nemocníc s priemerným vekom budov 42 rokov ide naozaj o pozitívne správy.

Jedným z charakteristických prvkov tzv. nemocníc novej generácie je efektívna prevádzka v zmysle znižovania prevádzkových nákladov, najmä nákladov na vykurovanie, chladenie a elektrickú energiu. Práve riešenia Schüco majú vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti a mnohé spĺňajú štandardy pre pasívne domy. Súčasné zdravotnícke zariadenia využívajú aj tienenie alebo posuvné dvere so systémami Schüco, často v kombinácii s bezpečnostnými prvkami.

Prípadové štúdie zo zahraničia

MetroPort Medical Park

Prvý projekt s priamym napojením na metro v Istanbule v Turecku. Komplex troch skupín budov, kde okrem nemocnice sú aj nákupné centrum a rezidencie, bol dokončený v roku 2013. Pod projekt sa podpísalo domáce architektonické štúdio A Tasarim Mimarlik. Pri stavbe boli použité fasádne a bezpečnostné riešenia Schüco.

Viac informácii o projekte: http://atasarim.com.tr/tr/proje/metroport

Iatriko Diavalkaniko Kentro

Ultramoderný komplex budov, kde architekti zo štúdia Chasapi Sargenti kládli dôraz na estetiku a ergonómiu, stojí v meste Pylaia v Grécku. Budovy boli dokončené v roku 2008. Vo svojich útrobách pokrývajú celé spektrum zdravotníckych služieb, vrátane 23 operačných sál, rehabilitačného bazéna, poskytujú jednoduchý prístup pre pacientov a komfortné parkovanie. V budovách sú použité riešenia Schüco pre dvere, fasády, posuvné systémy a bezpečnosť.

Viac informácii o projekte: http://www.iatrikodiavalkaniko.gr/en/to-ktirio

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Klinika, ktorá stojí v meste ‚s-Hertogenbosch v južnom Holandsku, bola dokončená v roku 2010. Architekti za štúdia EGM Architecten využili genius loci na periférii mesta a v blízkosti vodnej plochy a zelene, aby vytvorili „nemocnicu s ľudským rozmerom“. Budovy sú prehľadné, jasne štruktúrované, otvorené a s dostatkom denného svetla. Nemocnica, ktorá nesie meno renesančného maliara Hieronyma Boscha, má všetky predpoklady na to, aby sa stala pre pacientov najprívetivejším a najbezpečnejším zariadením tohto typu v Holandsku. Do budovy boli zakomponované riešenia spoločnosti Schüco pre okná, dvere, fasády a bezpečnostné prvky.

Viac informácií o projekte: http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/ a na stránke architektov projektu: http://www.egm.nl/projecten/39

Annex Klinikum Chemnitz

Nemocnica v Kamenici, bývalom Karl-Marx-Stadt v Nemecku, na prvý pohľad vyzerá skôr ako banka. Dojem evokuje 13-poschodová prístavba s presklenou fasádou, ktorá bola slávnostne otvorená v januári 2008. Stavbu navrhol architekt Peter Koch a zakompnoval do nej fasádne riešenie Schüco FW 50+.HI.

Viac informácií o projekte: https://www.klinikumchemnitz.de/

57357 Detská onkologická nemocnica

Futuristicky vyzerajúca nemocnica so zvláštnym číselným názvom sa nachádza v Káhire v Egypte. Stavba bola dokončená v roku 2007 a „otcami“ projektu sú architekti z Hamza Associates. Účelom zariadenia je silná orientácia na rodinu a je vytvorené so zásadami „pozitívneho rozptýlenia“. Nájdete tu okrem iného terapeutické záhrady, obrie obrazovky a ďalšie prvky typické skôr pre zábavný park, než pre nemocnicu. V budove sú použité riešenia Schüco pre okná, fasády a bezpečnosť.

Viac informácií o projekte: https://www.57357.org/