Koncept obchodov s poctivými slovenskými potravinami Starý Otec oslavuje v tomto roku 4.narodeniny.

Do svojich dvanástich obchodov v Bratislave vyberá výlučne produkty od malých a stredných výrobcov a fariem zo Slovenska. V portfóliu má dodnes 450 produktov od viac ako 70 dodávateľov z celého Slovenska. Všetky produkty pochádzajú z kvalitných surovín a to vďaka vlastnej pekárni a mäso výrobe, čím si sieť obchodov Starý Otec udržuje medzi stále sa rozrastajúcimi zákazníkmi dôveru a vzťah.

Prečo vznikol projekt Starý Otec?

Jeho história sa začala písať v roku 2011. V tom období situácia na slovenskom potravinárskom trhu bola pomerne nelichotivá.

Záujem ľudí si získavali predovšetkým nadnárodné obchodné reťazce, ktoré silnou cenovou politikou likvidovali malých lokálnych predajcov.

Slovenský potravinársky trh sa začal plniť množstvom lacných a nekvalitných výrobkov zo zahraničia.

Farmári, pestovatelia a malí výrobcovia neboli schopní čeliť prílevu lacných dotovaných produktov a postupne svoju výrobu redukovali a čo bolo horšie, niektorí boli nútení výrobu ukončiť.

Klasické produkty začali strácať svoju tvár – v honbe za nižšou cenou sa začali stále viac používať náhrady a chémia, ktorá mala aspoň čiastočne prinavrátiť potravinám pôvodnú chuť.

Za príbehom je tradícia

Vznik Starého Otca mal evokovať návrat k tradičným surovinám a technológiám a od začiatku bolo jasne stanovené, že sa bude orientovať výlučne na slovenské produkty.

Prvá väčšia akcia Starého Otca sa uskutočnila pred Veľkou nocou v roku 2011. V  Bratislave sa rozdistribuovalo 20 000 letákov s niekoľkými tradičnými produktami – údené stehno, jaternice, krvavnice, tlačenka, dva druhy klobás a slanina. Bez akejkoľvek kamennej predajne, marketingovej podpory a s nulovou znalosťou značky sa podarilo predať zhruba 700 kg údenín.

Výsledok akcie poukázal na skutočnosť, že na trhu existuje záujem o kvalitné potraviny. V tom čase na trhu nebol nikto, kto by sa orientoval na tento segment. A tak pre Starého Otca vznikla zaujímavá príležitosť.

Do projektu sa začali pridávať stále noví a noví slovenskí výrobcovia.

V máji 2012 sa otvorila prvá predajňa s názvom Starý Otec v Galérii Cubicon v Mlynskej doline. Dizajn predajne sa podriadil myšlienke – drevená konštrukcia s dreveným stropom, drevené regále ozdobené madeirou, rustikálne lustre. Začínalo sa približne so 120 produktami od 15 výrobcov. Pre porovnanie – dnes je dodávateľov viac ako 70 a produktov okolo 450.

Rast a záujem

Do konca roka 2012 otvoril Starý otec ešte tri predajne, z nich najmä predajňa v Avione výrazne prispela k zvýšeniu povedomia o značke.

Následne tri roky po sebe sa otvárali každý rok tri nové predajne.

Dnes tvorí sieť 12 predajní a plánujú sa ďalšie.

„Svoju pozornosť sme neorientovali výlučne na konečný predaj. Od začiatku bolo jasné, že obchod, ktorý má mať perspektívu, musí mať nielen kvalitný, ale aj jedinečný sortiment. Preto sme si v roku 2013 prenajali v Moste pri Bratislave klasickú rodinnú pekáreň, kde sme začali vyrábať produkty špeciálne pre Starého Otca. Rovnako sme si v roku 2014 prenajali aj mäsovýrobu v Jablonici. Tak sme zároveň získali aj absolútny dohľad nad procesom výroby niektorých našich kľúčových produktov. V roku 2015 sme postavili úplne novú pekáreň v Bratislave a prebudovali a zmodernizovali mäsovýrobu v Jablonici“, s radosťou nad pokrokom spoločnosti hovorí Jozef Piroško, prevádzkový riaditeľ siete poctivých slovenských potravín Starý Otec.

Spolu s Janou Bagiovou, manažérkou pre produktové portfólio, stáli pri zrode celej značky a konceptu, preto im na smerovaní a budúcnosti veľmi záleží.

„Od začiatku som cítil, že je potrebné celý projekt spojiť so silnou filozofiou značky. Mottom Starého Otca sa teda stalo úsilie prinášať ľuďom také produkty, ktoré by mohli bez obáv konzumovať sami, alebo ich dať svojim deťom. Toto sa nám darí napĺňať prostredníctvom troch základných kameňov alebo pilierov, na ktorých stojí celá existencia firmy: slovenské produkty, kvalitné suroviny, bezpečné prídavné látky“ dodáva Jozef Piroško

Základom sú kvalitné suroviny

Mäsové produkty začínajú na 85%-nom podiele mäsa (pričom mäsom sa myslí skutočne kvalitné mäso) a neobsahujú žiadnu múku, sóju, stabilizátory ani emulgátory. Mäso nie je napichávané fosforečnanmi, aby udržalo maximum vody.

Ak hovoríme o bryndzi, hovoríme o 100% nepasterizovanej ovčej bryndzi a nie o zmesiach s kravskou hrudkou. V obchodoch Starého Otca nenájdete šťavy z koncentrátu, ani dopekané pečivo.

Džemy sú pripravované klasickým odparovaním v kotli, nemieša sa med s cukrovou vodou, pekáreň Starého Otca nepozná stužený rastlinný tuk, či palmový olej. Do pekárenských produktov sa nepoužívajú už hotové plnky, ale mak aj orechy sa melú a miešajú s cukrom priamo pred samotnou výrobou. Aj po štyroch rokoch existencie máme latku nastavenú rovnako vysoko, ako na začiatku“ objasňuje bližšie Jana Bagiová, manažérka pre produktové portfólio.

Chémia a prídavné látky V predajniach Starého otca sa môžu pochváliť veľmi prísnymi kritériami na prídavné látky. Veľmi starostlivo vyhľadávajú produkty bez zbytočnej chémie.

„O našom úsilí svedčí aj to, že počas existencie Starého Otca sme odmietli cez dvesto produktov len z toho dôvodu, že obsahovali prídavné látky, ktoré neboli v súlade s našimi predstavami., konštatuje prevádzkový riaditeľ Starého Otca Jozef Piroško a pokračuje: „Stále to však nie je všetko. Neustále pracujeme na zdokonaľovaní existujúcich produktov a vývoji nových. Z pekárenskej výroby sme napríklad úplne vylúčili stužené rastlinné tuky a palmový olej. Postupne upúšťame od dominancie bielej pšeničnej múky a vyvíjame produkty na báze špaldovej a ražnej múky. Experimentujeme s kváskovým chlebom. V mäsovýrobe neustále pracujeme na zdokonaľovaní produktov, keďže výroba bez bežne používanej chémie nie je jednoduchá.

Viac informácií: www.staryotec.sk

 

Posted in TOP