- Nová séria spotrebičov Electrolux, ktorá sa postará o vašu bielizeň – starajte sa o to, na čom vám záleží
- Čo vám v jeseni ušetrí čas a peniaze?
- Detská móda do dažďa: Tieto jesenné kúsky by v šatníku vašich malých dobrodruhov nemali chýbať!
- Tesco pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe: Slovenky ušetrili už 30-tisíc eur
- Tešíte sa do školy?
Veľká noc s Babičkinou voľbou.
Hovorí sa, že Veľkonočné sviatky sú sviatkami jari. Podľa nás sú to sviatky vôní. Vonku začínajú kvitnúť prvé kvietky a i samotný vzduch je po zime akýsi voňavejší. Avšak najkrajšia vôňa je v kuchyni, najmä v tej maminkinej alebo babičkinej. Tam sa totiž dejú s múkami od Babičkinej voľby hotové zázraky.
Na Veľkú noc sa s prípravami v kuchyni začína už na Zelený štvrtok, kedy by na stole nemala chýbať jarná polievka a niečo zelené. Celé štvrtkové menu môžeme doplniť o pletené vrkoče s medom. Na Veľký piatok držíme pôst a až potom sa začínajú tie pravé sviatky vôní s Babičkinou voľbou. Od rána Bielej soboty na celý dom rozvoniava mazanec, ktorý krásne vykysol vďaka Babičkinej voľbe na kysnuté cesto. Všade je vôňa veľkonočných perníčkov, horúceho čaju a domácej pohody. A tá pomyselná čerešnička na torte? Predsa veľkonočný baranček. Tento rok sa nemusíte báť, že sa nepodarí! S múkou Babičkina voľba tortová bude cesto nadýchané a váš baranček bude tou sladkou ozdobou týchto krásnych sviatkov!
Vrkoče:
INGREDIENCIE:
- 500 g hladká múka Babičkina voľba na kysnuté cesto
- 70 g krupicového cukru
- 340 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 2 žĺtky
- lyžička citrónovej kôry
- 160 g mäkkého masla
- štipka soli
- Na potretie: 4 lyžice rumu, 2 lyžice medu, 50 g rozpusteného masla
POSTUP:
- Mlieko ohrejte na izbovú teplotu, rozdrobte do neho droždie. Vmiešajte kopcovitú lyžicu cukru a kopcovitú lyžicu múky.
- Misu s mliekom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste odstáť 20 minút.
- Keď je kvások hotový, pridajte k nemu všetky ostatné suroviny na cesto a vypracujte pružnú hmotu.
- Misu s cestom zakryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu (bude to trvať asi hodinu).
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami prepracujte.
- Odkrajujte z cesta kúsky a z každého vytvarujte valček, z ktorého vytvoríte slimáčiky, zmotané „vrkoče“ a ďalšie tvary, pripomínajúce povraz.
- Upletené vrkoče nechajte ešte 15 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie a potom ich pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
- Vrkoče sú hotové, keď sú na povrchu dozlata. Pečenie trvá približne 15 minút.
- Kým sa vrkoče upečú, pripravte si zmes na potieranie. Zmiešajte rozpustené maslo, rum a med.
- Horúce vrkoče ihneď po vybratí z rúry štedro potrite medovou zmesou.
Veľkonočné perníky:
- 420 g hladká múka na krehké cesto
- 140 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2 lyžičky (kopcovité) perníkového korenia
- 50 g rozpusteného masla
- 2 vajcia (ak máte malinké, tak 3)
- 2 kopcovité lyžice tekutého alebo rozpusteného medu
- POSTUP:
- Na polevu: gélové alebo práškové farby, 2 bielky, 300 g práškového cukru, trochu citrónovej šťavy
- Zo všetkých uvedených ingrediencií vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte cesto do potravinovej fólie a dajte na 30 min do chladničky (alebo cez noc).
- Posypte si dosku hladkou múkou a vyvaľkajte z cesta tenkú placku (perníčky sa trošku nafúknu).
- Vykrajujte perníčky a umiestňujte ich na papier na pečenie s dostatočnými rozstupmi. Potrite ich rozšľahaným vajcom.
- Pečte na 160 °C asi 5 minút – záleží na hrúbke cesta. Nepečte ich veľmi dohneda, inak môžu byť tvrdé. Sú hotové, keď sa zafarbia dozlata.
- Až vychladnú, môžete ich zdobiť.
- ZDOBENIE: Všetky uvedené ingrediencie šľahajte elektrickým šľahačom zapnutým na vysoký vákon asi 10 minút. Rozmiestnite do niekoľkých malých pohárikov a zafarbite. Na perníčky nanášajte štetcom, špáradlom alebo vreckom na zdobenie.
- Nechajte niekoľko hodín sušiť pri izbovej teplote.
Mazanec:
INGREDIENCIE na 1 väčší mazanec:
- 1 kocka droždia
- 100 g cukru krupica
- 200 ml vlažného mlieka
- 500 g múky Babičkina voľba Kysnuté cesto
- 2 lyžice rumu
- 50 g hrozienok
- vanilkový lusk
- štipka soli
- kôra z 1 bio citrónu, šťava z 1 polovice citrónu
- 3 žĺtky
- 50 g pokrájaných olúpaných mandlí
- 150 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok na potretie
POSTUP:
- Hrozienka namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalejeme časť vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešame a necháme vykvasiť kvások.
- Do múky vmiešame soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu, semienka vanilky, hrozienka, žĺtky, maslo, kvások a zvyšné mlieko. Cesto dôkladne vypracujeme – ideálne pomocou robota (cca 5 minút) alebo ručne pomocou varechy, to si ale vyžaduje ťažkú prácu minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť.
- Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1-2 hodiny podľa teploty v miestnosti). Vykysnuté cesto spracujeme do bochníka, presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme nakysnúť ešte pol hodiny. Predhrejeme rúru na 200 °C. Mazanec pomažeme žĺtkom a posypeme mandľami nakrájanými na plátky; dáme piecť. 4. Desať minút pečieme sprudka na 200 °C, potom zmiernime teplotu na 160 °C a zvoľna dopečieme (celkom cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobíme rúre). Po upečení necháme pozvoľna vychladnúť a pocukrujeme práškovým cukrom.
Veľkonočný baránok:
INGREDIENCIE:
- 1 hrnček krupicového cukru
- 2 hrnčeky hladkej tortovej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- kôra z jedného citrónu
- 3 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- vanilka z jedného lusku alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
- tuk na vymazanie formy + hrubá múka
POSTUP:
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo, obsah vanilkového lusku, mlieko a vajce.
- Vymiešajte do hladkého cesta a vlejte ho do dobre vysypanej, obojstrannej kameninovej formy. Plňte „tvárovú“ stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Priklopte druhou časťou formy.
- Na 180 stupňov pečte 40-60 minút. Či je baránok hotový, overte vpichnutím špajdle. Pokiaľ sa na ňu nič neprilepí, je baránok upečený.
- Po vybratí formy z rúry ju zabaľte do vlhkej utierky a nechajte odstáť do úplného vychladnutia.
- Opatrne baránka vyklopte, postavte na servírovací tanier, poprášte cukrom a v mieste očí zapichnite klinčeky. Na krk uviažte mašľu a máte hotovo!
TIP: Ak sa vám často vo forme pripekajú ušká a ňufáčik, pred pečením tieto miesta z vonkajšej strany obaľte alobalom.
Hlavná ingrediencia:
- Hladká múka tortová (nedávno sa predávala pod názvom Babičkina voľba Prémiová). Táto extra svetlá múka sa dobre spojí s ostatnými surovinami do hladkého cesta. Múčniky z tejto múky majú ľahkú konzistenciu a jemne pórovitú štruktúru. Sú vhodné na plnenie krémom a na premazávanie. Táto múka je ideálna na prípravu nielen tortových korpusov, ale všetkých výrobkov z trených a šľahaných hmôt – piškótových múčnikov a rolád, krémových rezov, báboviek, perníkov alebo na neodolateľné veľkonočné barančeky, ktorými potešíte každého šibača.
Babičkina voľba Hladká múka tortová, 0,99 €/1 kg
- Babičkina voľba Hladká múka na kysnuté cesto, je špeciálne namletá pre všetky výrobky z kysnutého cesta. Cesto s touto hladkou múkou dobre kysne, má väčší objem, je ťažné, pružné a lepšie drží tvar. Vyskúšajte ju namiesto bežnej hladkej múky v receptoch na kysnuté pečivo – napríklad na mazance, vianočky, buchty, šišky, koláče, rožky či pizzu.
Babičkina voľba Hladká múka na kysnuté cesto, 0,99 €/1 kg