Veľká noc s Babičkinou voľbou.

Hovorí sa, že Veľkonočné sviatky sú sviatkami jari. Podľa nás sú to sviatky vôní. Vonku začínajú kvitnúť prvé kvietky a i samotný vzduch je po zime akýsi voňavejší. Avšak najkrajšia vôňa je v kuchyni, najmä v tej maminkinej alebo babičkinej. Tam sa totiž dejú s múkami od Babičkinej voľby hotové zázraky.

Na Veľkú noc sa s prípravami v kuchyni začína už na Zelený štvrtok, kedy by na stole nemala chýbať jarná polievka a niečo zelené. Celé štvrtkové menu môžeme doplniť o pletené vrkoče s medom. Na Veľký piatok držíme pôst a až potom sa začínajú tie pravé sviatky vôní s Babičkinou voľbou. Od rána Bielej soboty na celý dom rozvoniava mazanec, ktorý krásne vykysol vďaka Babičkinej voľbe na kysnuté cesto. Všade je vôňa veľkonočných perníčkov, horúceho čaju a domácej pohody. A tá pomyselná čerešnička na torte? Predsa veľkonočný baranček. Tento rok sa nemusíte báť, že sa nepodarí! S múkou Babičkina voľba tortová bude cesto nadýchané a váš baranček bude tou sladkou ozdobou týchto krásnych sviatkov!

Vrkoče:

INGREDIENCIE:

  • 500 g hladká múka Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 70 g krupicového cukru
  • 340 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)vrkoce
  • 2 žĺtky
  • lyžička citrónovej kôry
  • 160 g mäkkého masla
  • štipka soli
  • Na potretie: 4 lyžice rumu, 2 lyžice medu, 50 g rozpusteného masla

POSTUP:

  1. Mlieko ohrejte na izbovú teplotu, rozdrobte do neho droždie. Vmiešajte kopcovitú lyžicu cukru a kopcovitú lyžicu múky.
  2. Misu s mliekom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste odstáť 20 minút.
  3. Keď je kvások hotový, pridajte k nemu všetky ostatné suroviny na cesto a vypracujte pružnú hmotu.
  4. Misu s cestom zakryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu (bude to trvať asi hodinu).
  5. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami prepracujte.
  6. Odkrajujte z cesta kúsky a z každého vytvarujte valček, z ktorého vytvoríte slimáčiky, zmotané „vrkoče“ a ďalšie tvary, pripomínajúce povraz.
  7. Upletené vrkoče nechajte ešte 15 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie a potom ich pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
  8. Vrkoče sú hotové, keď sú na povrchu dozlata. Pečenie trvá približne 15 minút.
  9. Kým sa vrkoče upečú, pripravte si zmes na potieranie. Zmiešajte rozpustené maslo, rum a med.
  10. Horúce vrkoče ihneď po vybratí z rúry štedro potrite medovou zmesou.

Veľkonočné perníky:

INGREDIENCIE:pewrnik

  • 420 g hladká múka na krehké cesto
  • 140 g práškového cukru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 2 lyžičky (kopcovité) perníkového korenia
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia (ak máte malinké, tak 3)
  • 2 kopcovité lyžice tekutého alebo rozpusteného medu
  • POSTUP:
  • Na polevu: gélové alebo práškové farby, 2 bielky, 300 g práškového cukru, trochu citrónovej šťavy
  1. Zo všetkých uvedených ingrediencií vypracujte hladké cesto.
  2. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a dajte na 30 min do chladničky (alebo cez noc).
  3. Posypte si dosku hladkou múkou a vyvaľkajte z cesta tenkú placku (perníčky sa trošku nafúknu).
  4. Vykrajujte perníčky a umiestňujte ich na papier na pečenie s dostatočnými rozstupmi. Potrite ich rozšľahaným vajcom.
  5. Pečte na 160 °C asi 5 minút – záleží na hrúbke cesta. Nepečte ich veľmi dohneda, inak môžu byť tvrdé. Sú hotové, keď sa zafarbia dozlata.
  6. Až vychladnú, môžete ich zdobiť.
  7. ZDOBENIE: Všetky uvedené ingrediencie šľahajte elektrickým šľahačom zapnutým na vysoký vákon asi 10 minút. Rozmiestnite do niekoľkých malých pohárikov a zafarbite. Na perníčky nanášajte štetcom, špáradlom alebo vreckom na zdobenie.
  8. Nechajte niekoľko hodín sušiť pri izbovej teplote.

Mazanec:

INGREDIENCIE na 1 väčší mazanec:

  • 1 kocka droždia
  • 100 g cukru krupica
  • 200 ml vlažného mliekamaztanec
  • 500 g múky Babičkina voľba Kysnuté cesto
  • 2 lyžice rumu
  • 50 g hrozienok
  • vanilkový lusk
  • štipka soli
  • kôra z 1 bio citrónu, šťava z 1 polovice citrónu
  • 3 žĺtky
  • 50 g pokrájaných olúpaných mandlí
  • 150 g rozpusteného masla
  • 1 žĺtok na potretie

POSTUP:

  1. Hrozienka namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalejeme časť vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešame a necháme vykvasiť kvások.
  2. Do múky vmiešame soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu, semienka vanilky, hrozienka, žĺtky, maslo, kvások a zvyšné mlieko. Cesto dôkladne vypracujeme – ideálne pomocou robota (cca 5 minút) alebo ručne pomocou varechy, to si ale vyžaduje ťažkú prácu minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť.
  3. Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1-2 hodiny podľa teploty v miestnosti). Vykysnuté cesto spracujeme do bochníka, presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme nakysnúť ešte pol hodiny. Predhrejeme rúru na 200 °C. Mazanec pomažeme žĺtkom a posypeme mandľami nakrájanými na plátky; dáme piecť. 4. Desať minút pečieme sprudka na 200 °C, potom zmiernime teplotu na 160 °C a zvoľna dopečieme (celkom cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobíme rúre). Po upečení necháme pozvoľna vychladnúť a pocukrujeme práškovým cukrom.

Veľkonočný baránok:

INGREDIENCIE:

  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 2 hrnčeky hladkej tortovej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
  • kôra z jedného citrónubvaran
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • vanilka z jedného lusku alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • tuk na vymazanie formy + hrubá múka

POSTUP:

  1. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo, obsah vanilkového lusku, mlieko a vajce.
  2. Vymiešajte do hladkého cesta a vlejte ho do dobre vysypanej, obojstrannej kameninovej formy. Plňte „tvárovú“ stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Priklopte druhou časťou formy.
  3. Na 180 stupňov pečte 40-60 minút. Či je baránok hotový, overte vpichnutím špajdle. Pokiaľ sa na ňu nič neprilepí, je baránok upečený.
  4. Po vybratí formy z rúry ju zabaľte do vlhkej utierky a nechajte odstáť do úplného vychladnutia.
  5. Opatrne baránka vyklopte, postavte na servírovací tanier, poprášte cukrom a v mieste očí zapichnite klinčeky. Na krk uviažte mašľu a máte hotovo!

TIP: Ak sa vám často vo forme pripekajú ušká a ňufáčik, pred pečením tieto miesta z vonkajšej strany obaľte alobalom.

Hlavná ingrediencia:

  • Hladká múka tortová (nedávno sa predávala pod názvom Babičkina voľba Prémiová). Táto extra svetlá múka sa dobre spojí s ostatnými surovinami do hladkého cesta. Múčniky z tejto múky majú ľahkú konzistenciu a jemne pórovitú štruktúru. Sú vhodné na plnenie krémom a na premazávanie. Táto múka je ideálna na prípravu nielen tortových korpusov, ale všetkých výrobkov z trených a šľahaných hmôt – piškótových múčnikov a rolád, krémových rezov, báboviek, perníkov alebo na neodolateľné veľkonočné barančeky, ktorými potešíte každého šibača.

Babičkina voľba Hladká múka tortová, 0,99 €/1 kgunspecified

  • Babičkina voľba Hladká múka na kysnuté cesto, je špeciálne namletá pre všetky výrobky z kysnutého cesta. Cesto s touto hladkou múkou dobre kysne, má väčší objem, je ťažné, pružné a lepšie drží tvar. Vyskúšajte ju namiesto bežnej hladkej múky v receptoch na kysnuté pečivo – napríklad na mazance, vianočky, buchty, šišky, koláče, rožky či pizzu.

Babičkina voľba Hladká múka na kysnuté cesto, 0,99 €/1 kg