Ako zatočiť so snehom v zime?

Zima býva pre každý rodinný dom náročnou zaťažkávacou skúškou. Snehová pokrývka a trvalo nízke teploty spoľahlivo preveria každú konštrukciu a najmä vašu kondíciu. O okolie vášho domu sa v zime totiž musíte pravidelne starať. Či už sa jedná o strechu, vydláždenú príjazdovú cestu alebo chodník na ulici, prečítajte si tipy a triky ako na to.

Ako sa vysporiadať so snehom na streche?

Kľúčovým príslušenstvom sú jednoznačne snehové zábrany. Môžu to byť háky, zúbky, mreže či lapače najrôznejších tvarov. Ich účelom je zabrániť škodám pri uvoľňovaní. Kým bodové zábrany sa snažia snehovú pokrývku rozlámať na časti, ktoré sa budú zo strechy uvoľňovať samostatne, protisnehové mreže, zachytávače a tyčové zábrany sa snažia udržať snehovú pokrývku v celku dovtedy, kým sa nerozpustí. Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek druh zábran, Marcel Modranský zo spoločnosti Bramac radí kupovať originálne príslušenstvo, ktoré je navrhnuté práve pre danú značku strechy. Neodborná inštalácia snehovej zábrany prináša viac problémov ako úžitku. Najčastejším problémom je zatekanie.V prípade úrazov a škôd na cudzom majetku sa výška odškodnenia môže vyšplhať vysoko. Vždy sa tu preukazuje, či škoda vznikla zavinením majiteľa daného objektu. Avšak ak majiteľ urobil všetko preto, aby k nešťastiu nedošlo, môže ho súd zbaviť obvinenia. Inštalácia snežných zábran sa tak určite oplatí. Ak ste na jeseň zabudli vyčistiť odkvapy, napriek zime neleňte a nezabudnite skontrolovať, či sa v nich nenachádza napadané lístie, mach alebo ostatné nečistoty. Tie totiž zabraňujú prietoku vody a vytvoria bariéru, ktorá zabráni vytekaniu. Ak sú teploty pod nulou, pravidelne obíjajte cencúle. Ak padnú v nečakanej chvíli, môžu spôsobiť nejeden úraz.      Niekedy však nepomôže ani šikmý sklon strechy s minimom prekážok. Pri nízkych teplotách sa sneh na streche môže udržiavať aj niekoľko týždňov. Spoľahlivým riešením je preto inštalácia elektrických káblov priamo na krytické miesta strechy a dažďové zvody. Prúd pretekajúci káblami rozpustí všetok sneh v okolí. Pre väčšie šetrenie energiou je možné zostaviť manuálnu riadiacu jednotku na ovládanie prúdu, ktorý pustíte len v prípade nutnosti. Je to oveľa pohodlnejšie ako v zime odpratávať sneh na streche.

Ako sa postarať o chodníky a príjazdové cesty?

Na našom území doteraz platí zákon o pozemných komunikáciách. V zákone sa píše, že vlastník alebo užívateľ nehnuteľnosti, ktorá hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou v súvisle zastavanej časti obce, má povinnosť zabezpečiť, aby bol chodník riadne a včas čistený a pri ľadovici posýpaný, a to „predovšetkým na zaistenie bezpečnej chôdze“. V zimných mesiacoch nám tak neostáva nič iné ako sa o príjazdové cesty a chodníky patrične postarať. Na boj so snehom však môžeme využiť niekoľko šikovných pomocníkov, ktorí nám prácu výrazne zefektívnia a zrýchlia. Základným nástrojom je odhrňovač snehu, ktorý by mal byť vo výbave každej domácnosti. Modely od kvalitných výrobcov majú navyše zlepšenú ergonómiu ako je napríklad 3-polohový teleskopický rám, ktorý je individuálne  nastaviteľný. Vítaným prvkom sú taktiež plastové rukoväte, ktoré vás ochránia pred chladom a nášlapové plochy, ktoré umožňujú pohodlné prenikanie do väčších kôp snehu. ,,Plastové opláštenie rukoväte izoluje od chladu a nášľapné plochy umožňujú pohodlné prenikanie do väčších kôp snehu“, hovorí Jakub Kirchner zo spoločnosti Gardena.

Ak už máme sneh odprataný, je treba zabezpečiť komunikáciu proti pošmyknutiu. Môžete využiť šikovného pomocníka v podobe ručného sypača, ktorý vám umožní rozptyľovanie zimných posypových materiálov na menšie plochy. Pomocou veľkého nastavovacieho gombíka jednoducho nastavíte rozptýlenie posypového materiálu. Vďaka tomu si nemusíte pri práci dávať rukavice z ruky a pohodlne môžete ovládať rozptýlenie.     Snehová nádielka však môže byť príliš veľká nato, aby sme ju pohodlne dokázali odpratať bez pomoci väčších strojov. Taktiež ak sa máte postarať o väčšie priestranstvá, klasický odhŕňač snehu nebude stačiť. Treba sa spoľahnúť na motorizovanú techniku v podobe snežných fréz, ktoré sa nezľaknú žiadneho záveja. Zaujímavým riešením  sú určite jednostupňové snehové frézy, ktoré sú určené na všetky práce okolo domu, ako sú čistenie chodníkov, pozemkov alebo príjazdovej cesty od snehu. Vďaka nízkej hmotnosti (cca 40 kg) a ergonomickým prvkom sú veľmi dobre ovládateľné. ,,Vyberte si takú, ktorá má všetky ovládacie prvky ľahko dostupné z miesta obsluhy a ktorá má dostatočný výkon“, hovorí Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna.

Zámková dlažba v zime.

Zima dostatočne preverí aj zámkovú dlažbu, najmä tú, ktorá slúži ako pojazdná plocha (vjazdy do garáží a pod.). Dlažba na takéto účely je namáhaná častým pohybom ťažkých vozidiel. Pojazdné plochy podliehajú tzv. líniovej záťaži, pri ktorej je namáhaný len určitý, líniový úsek a vytvárajú sa tak „koľaje“. Dlažba sa v takomto prípade môže vyduť alebo prepadnúť. Brániť sa proti tomu dá len jedným spôsobom – vytvorením kvalitného lôžka, teda správnym postupom prípravy podkladu. Podklad musí byť upravený tak aby sa nevymýval a neprepadal.

V okolí rodinných domov sa však v drvivej väčšine prípadov nachádzajú pochôdzne plochy (záhradné cestičky, terasy a pod.), na ktoré nepôsobí silná záťaž. V takýchto prípadoch zima preveruje najmä mrazuvzdornosť dlažby. Ak nie je dlažba mrazuvzdorná, môže popraskať a vy si tak na jar môžete obliecť montérky a prasknuté kocky vymeniť – a tu nejde len o vybratie kocky, ale aj o úpravu dlažobného lôžka a následné špárovanie. Odborník zo spoločnosti Premac, Ing. Milan Petruľák, radí: „Ak kupujete zámkovú dlažbu do exteriéru, určite si overte či je mrazuvzdorná.“

Údržba zámkovej dlažby je v zime pomerne jednoduchá – stačí odhŕňať sneh napr. snežnou lopatou. Keď sa Vám vytvorí ľadová námraza určite ju neodsekávajte. Mohli by ste dlažbu výrazne poškodiť. V takýchto prípadoch používajte rozmrazovaciu soľ – nielen, že odstránite ľad, ale dlažba nebude klzká, čo ocenia najmä ľudia, ktorí si vážia svoje zdravie. Tu treba dodať, že rozmrazovacia soľ je betónom vsiaknutá a môžu vzniknúť jemné biele mapy, ktoré ale po daždi zmiznú. Určite na dlažbu nepoužívajte chemikálie a čistiace prostriedky, pretože dlažba môže zmeniť farebnosť (napr. z červenej sa stane fialová). Ak už je to nevyhnutné, odskúšajte chemikáliu na malej ploche aby ste videli účinok.

Špecifickým prípadom je zámková dlažba z porézneho betónu, ktorá umožňuje vode presakovať priamo cez povrch, vďaka poréznej štruktúre, technológii spracovania a špeciálnym prísadám. Na takéto dlažby sa nesmú aplikovať rozmrazovacie prostriedky.

Mnoho ľudí sa obáva, že dlažba v zime pod náporom poveternostných podmienok zmení farbu. Ak ste si kúpili kvalitnú dlažbu, do ktorej sa už v procese výroby pridávajú špeciálne farby do betónových zmesí, nemusíte sa vôbec obávať. Dlažobná kocka je nasiaknutá farbou a tým si udrží farebnú stálosť. Jemné vyblednutie farby na povrchu je vplyvom poveternostných podmienok a znečistenia úplne normálne. Takto vyblednutú farbu je možné oživiť napr. kvalitným vysokotlakovým čističom.