Horúce zimné koktaily od Tatra Balsam.

Dni sa skracujú, slnka je čoraz menej, vonku vládne nevľúdne počasie, to všetko je neklamným znakom, že pomaly, ale isto prichádza zimný čas. To ale neznamená, že by sme si v tomto období mali zúfať. Na jednej strane sa dá spomaliť, leňošiť a len tak si vychutnávať pokoj. Na druhej strane je to aj obdobie rôznych osláv, párty a magických sviatkov. V tomto období sa do popredia dostávajú bylinné likéry, ktoré svojím zložením a obsahom alkoholu zohrejú nielen vyznávačov zimných športov, ale každého z nás.

Tatra Balsam je rad pravých podtatranských bylinných likérov, ktoré nachádzajú svoje uplatnenie aj v zimných mesiacoch. Likéry je vhodné servírovať mrazené alebo pri izbovej teplote, no v zime chutia najlepšie v podobe horúcich koktailov, punčov, v kombinácii s vareným vínom alebo čajom.

Bylinky ľudia využívali od nepamäti, pretože verili v ich liečivú silu. Likérka Nestville Distillery nadväzuje na tradíciu bylinárstva v oblasti Pienin a Červeného Kláštora. V súčasnosti na trh dodáva 5 druhov bylinných likérov Tatra Balsam, ktoré sú svojím zložením výnimočné. Najdôležitejšou zložkou likérov Tatra Balsam sú, okrem kvalitnej pramenitej vody, extrakty vybraných horských bylín, ktoré odovzdávajú jednotlivým produktom vlastnú identitu. Každý likér obsahuje približne 20 druhov bylín. V zimných miešaných nápojoch využívame súhru bylín s ďalšími ingredienciami, ako sú koreniny, čerstvé ovocie alebo ovocné šťavy, čaj, med, či sušené ovocie. Tým sa môže naplno prejaviť ich prehrievajúci účinok na organizmus, ale aj dokonalá chuť.

Na inšpiráciu ponúkame niekoľko receptov na zaujímavé zimné miešané nápoje:

Tatra Punch:

5 cl Tatra Balsam Špeciál 52UuqkaIrfdXhFowkf0LCjYa6q3vK5EE9b1x21QUD85Kk

4 cl pomarančová šťava

2 plátky čerstvého zázvoru

2 cl passion fruit purre

1 cl čerstvá limetová šťava

1 ks škorica

5 cl horúca voda

Všetky suroviny prevaríme v džezve a servírujeme v mazargane alebo inom tvrdenom skle určenom na horúce koktaily. Dozdobíme plátkom pomaranča alebo inak vhodným sezónnym ovocím. Na záver odporúčame doliať 0,1 cl Tatra Balsam špeciál 52 a servírovať zapálené.

Sweet Winter:

4 cl Tatra Balsam SweetcDp6RPG6Gh6SC-iMBQCzK2ruGtr_iZD9JpGyi2ki2dk

2 cl lesný med

1x badián

1x figy

šťava z polovice citróna

10 cl biele víno

Servírujeme v mazargane alebo v inom vhodnom pohári na horúce koktaily. Dozdobíme kúskami fíg a badiánom.

 

Bitter Hill:

6 cl Tatra Balsam Bitter

4 ks kandizované sušené slivky

2 cl šťava z kandizovaných sliviek44uzvNGc27u0o-dPLMLIOphQsac7e1dPlYn7ncuCVsI

0,2 cl chocolate brownies

1 cl čerstvá citrónová šťava

10 cl čierny čaj

Všetky suroviny pridáme do čierneho čaju a zľahka premiešame. Servírujeme v čajovej súprave alebo v tvrdenom skle spolu so sušeným ovocím a horkou čokoládou.  Pred podávaním zadymíme slivkovým drevom.