Aj syr už má svoju etiketu. Čakali by ste niečo iné od Krále Sýrů?

Aj vás zaujíma, ako sa ten úžasný syr dostane až k vám na stôl? V rámci témy Syrová etiketa vám predstavíme základné kroky výroby syra, jeho skladovania a servírovania.

VÝROBA:

Základom kvalitného syra sú kvalitné potravi­ny: mlieko, mliečne kultúry, ušľachtilá pleseň a soľ. Medzi ďalšie technologicky nevyhnutné pomocné látky patria syridlo a chlorid vápe­natý. Mlieko sa odstredí, pasterizuje, aby sa odstránila nežiaduca mikroflóra a nakoniec sa štandardizuje, čiže sa vyrovnajú tuky a bielko­viny.

V ďalšom kroku sa do mlieka pridávajú mliečne kultúry a enzýmy na zrážanlivosť mlieka. Ho­voríme o maturácii a syrení.

Nasleduje krájanie a miešanie vytvorenej hmo­ty, čím sa vytvára konzistencia budúceho syra.

Pred solením musíme hmotu vyformovať a vy­tvoriť textúru syra. Formovanie, odkvapkanie a prekysanie je nasledované solením, čím sa za­staví proces kysnutia a doladí sa finálna chuť syra. Predposledným krokom pred balením je suše­nie syra, čiže odkvapkanie syrovátky. Nakoniec prichádza proces zrenia. Tvorba ušľachtilej plesne je jeden z najdôležitejších krokov pri výrobe hermelínu. Na záver celého procesu je nevyhnutné chladenie syra ako pred balením tak aj po ňom.

SKLADOVANIE:

  • V CHLADE, ALE NIE V MRAZE!

Pozor na mráz! Odporúčaná teplota pre skladovanie syrov je 2 až 7 stupňov Celzia. Vysoká vlhkosť je ži­aduca, preto je pri skladovaní v chladničke ideálny spodný priečinok na ovocie a zeleninu. Neodporúča­me skladovať syr blízko mraziaceho boxu ani v prie­činku na mäso, aby omylom nezmrzol.

  • NOVÝ OBAL JE LEPŠÍ

Syr skladujte nerozbalený a v pôvodnom obale. Po otvorení syr vždy znovu zabaľte do nového obalu, najlepšie do voskovaného papiera alebo do mikroté­nového vrecka. Tým sa vyhnete jeho vysušeniu alebo nežiaducej zmene chuti. Najlepšie je syr čo najrých­lejšie skonzumovať.

  • NEBOJTE SA DRUHEJ ŠANCE

Pokiaľ nakrojený syr s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu vrátite do chladničky a po čase syr na vy­krojenom mieste obrastie ďalšou bielou plesňou, ne­musíte ho hneď vyhadzovať. Ide o prirodzený proces, ktorý syru nijako neublíži. Biela pleseň na vzduchu prirodzene rastie ďalej aj mimo dozrievacej pivnice.

  • VYCHUTNÁVANIE: PRI IZBOVEJ TEPLOTE

Pri servírovaní dbajte o to, aby mal syr izbovú teplu. Syry je dobré vybrať z chladu približne 20 minút pred podávaním. Len tak vynikne ich vôňa a chuť.

SERVÍROVANIE:

Skúsili ste už svojim priateľom namiesto koláčov a slaných tyčiniek naservírovať syr? Pravidlá servírovania syra sú veľmi jednoduché a zaručia vám u vašich hostí úspech.

  • MNOŽSTVO

Servírujte maximálne 5 druhov syra, len tak zostane jem­nou delikatesou, ktorá sa hneď tak nepreje. Odporúčané celkové množstvo všetkých podávaných syrov by nemalo presiahnuť 120 gramov na osobu, to znamená približne 20 až 30 gramov z každého druhu syra na osobu.

  • PORADIE

Ak sa chystáte podávať viac druhov syra, zamyslite sa nad tým, v akom poradí ich hosťom ponúknete. Je vhodné za­čínať ľahšími a krémovejšími syrmi, aby výrazné chute ne­prebili tie jemnejšie. Pokračovať môžete syrmi typu her­melín, camembert alebo brie. Nasledovať môžu zrelé syry ako parmigiano reggiano alebo gruyere. Na záver patria tie najaromatickejšie syry s modrou plesňou.

  • ASPOŇ JEDEN ZNÁMY SYR

Ešte malá rada na záver. Pri plánovaní oslavy alebo stret­nutia s ochutnávkou syrov nejde o to ohromiť každého svo­jimi znalosťami. Hostia sa potom môžu cítiť zaskočení. Po­kiaľ sa chcete blysnúť svojimi vedomosťami o exotických alebo vzácnych druhoch, a napriek tomu zostať dobrým hostiteľom, zakomponujte do ochutnávky aspoň jeden druh syra, ktorý poznajú všetci.

SYR AJ AKO DEZERT:

Syr ako dezert? Hovoríme veľké áno! Zároveň uvádzame 5 nezvratných dôvodov:

  1. Sladký dezert vyruší chuť predošlých pokrmov, pikantný syr na ňu jednoducho nadväzuje.
  2. Niekoľko kúskov syra na záver vás nepresýti.
  3. Po jedle syr vďaka menším porciám dokonale doceníte.
  4. Aj syr môže niesť stopy sladkosti – vyskúšajte kvalitný ementál alebo gorgonzolu.
  5. Pokiaľ trváte na niečom sladkom, skombinujte syr s džemom, sladkou omáčkou alebo čatní.