Slováci platia kartou stále nižšie čiastky.

Podľa výsledkov prieskumu MasterIndex spoločnosti MasterCard patrí Slovensko ku svetovému nadpriemeru v bezkontaktných platbách. Svoj nákup takto zaplatí 50 % majiteľov kariet. Slováci zároveň platia kartou v priemere 37 euro za nákup. Zvýšil sa tiež pomer zákazníkov, ktorí sú ochotní platiť kartou sumy nižšie ako 2 eurá (43 %).

Podľa prieskumu spoločnosti MasterCard je záujem o bezkontaktné platobné karty vysoký, pretože takmer tri štvrtiny (72 %) držiteľov klasických kariet prejavili záujem platiť v budúcnosti bezkontaktne.

Slováci si bezkontaktnú formu platby obľúbili aj vďaka stále sa rozširujúcim možnostiam jej akceptácie. Vďaka spoločnosti MasterCard možno bezkontaktne zaplatiť napríklad v automatoch s nápojmi.

Podľa prieskumu MasterIndex by nadpolovičná väčšina majiteľov platobných kariet uvítala možnosť bezkontaktného výberu peňazí z bankomatov. „V Európe prebieha niekoľko pilotných projektov a aj my by sme bezkontaktné výbery z bankomatu radi v budúcnosti na Slovensku zaviedli,“ hovorí Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ MasterCard pre Českú republiku, Slovensko a Rakúsko.

MasterIndex sa tiež zameral na ďalšie aktuálne trendy súvisiace s užívaním klasických aj bezkontaktných platobných kariet: Takmer dve tretiny (61 %) držiteľov bezkontaktných platobných technológií zaplatia svoj nákup bezkontaktne minimálne raz týždenne. V porovnaní s rokom 2014 ide o dvanásťpercentný nárast.

Takmer dve tretiny respondentov uviedli ako ideálne miesto pre bezkontaktnú platbu obchody a supermarkety (61 %), ďalej čerpacie stanice (40 %), reštaurácie a kaviarne (38 %) a verejnú dopravu (33 %). Ako najvhodnejší nosič pre bezkontaktnú technológiu určili spotrebitelia mobilný telefón, platobnú kartu alebo hodinky.

Pre 32 % respondentov prieskumu MasterIndex je najväčšou výhodou bezkontaktných technológií rýchlosť platby, ďalej oceňujú nepoužívanie PIN kódu pri platbe (25 %) a tiež elimináciu odovzdania karty obsluhu platobného terminálu pri platení (18 %).