S úžasnou múkou Babičkina voľba budú vaše výtvory ešte žiadanejšie.

 Prinášame vám niekoľko receptov na inšpiráciu.  

Citrónovo-orechová bábovka

Ingrediencie:

  • 4 vajciahhj
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 250 g Hladkej múky tortovej
  • 200 g cukru
  • 1 citrón
  • 90 g mletých orechov
  • lyžica vanilkového cukru
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžica rumu
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C a oddeľte žĺtky od bielkov.
  2. Žĺtky zmiešajte s polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Vyšľahajte do nadýchanej, svetlej peny.
  3. Do peny postupne zašľahajte mlieko, rum a olej.
  4. V druhej nádobe zmiešajte Hladkú múku tortovú, orechy, kypriaci prášok, štipku soli a kôru z citrónu.
  5. Suchú zmes vmiešajte do tekutej. V ďalšej nádobe vyšľahajte z bielkov pevný sneh a potom ho opatrne vmiešajte do cesta.
  6. Formu na bábovku vymastite maslom a vysypte hrubou múkou. Vlejte cesto, vložte do rúry a pečte asi 50 minút, alebo pokiaľ prestane cesto lepiť na zapichnutej špajdli.

Linecké koláčiky

Ingredienciejim

  • 500 g Hladká múka na krehké pečivo
  • 2 vajcia
  • 250g zmäknutého masla
  • 250g práškového cukru
  • Jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citrónu

Postup

  1. Zmiešajte Hladkú múku na krehké pečivo, cukor a citrónovú kôru.
  2. Pridajte vajce a pokrájané zmäknuté maslo.
  3. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a cez noc uložte do chladničky.
  4. Pred pečením predhrejte rúru na 160°C.
  5. Cesto si pripravte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte z neho niekoľko mm hrubú placku.
  6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na papier na pečenie.
  7. Linecké koláčiky pečte do ružova a po vychladnutí zlepujte marmeládou.

TIP: Použite marmeládu výraznejšej chuti, napríklad ríbezľovú.

Domáce žemle

Ingrediencie:

  • 310 ml mlieka
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 50 g maslacxdsfr
  • Lyžička cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 1 vajce a 1 žĺtok + 1 vajce na potretie
  • Hrubozrnná soľ, kmín, mak, alebo semienka na posypanie

Postup:

  1. Mlieko ohrejte na telovú teplotu a 1/2 odlejte do hrnčeka.
  2. Do mlieka v hrnčeku zamiešajte 2 lyžičky droždia a 1 lyžičku cukru. Nechajte 15 minút odstáť.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte rozpustené maslo, vajce a celé mlieko.
  4. Premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a potom vyklopte cesto na pomúčenú dosku a mieste, pokiaľ cesto nebude hladké a vláčne (môže to trvať asi 10 minút), alebo cesto nechajte prepracovať v robote s hnetacím hákom.
  5. Výsledné cesto musí byť pekne pružné, nesmie sa lepiť a malo by sa trošku lesknúť. Dajte ho do čistej, pomúčenej misy, poprášte múkou a misu zakryte utierkou alebo potravinovou fóliou.
  6. Na teplom mieste nechajte kysnúť do dvojnásobného objemu, čo bude trvať asi hodinu.
  7. Predhrejte si rúru na 175°C a vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov.
  8. Každý diel rozdeľte na 3 ďalšie kúsky a upleťte klasický vrkoč. Konce dobre spojte alebo zahnite pod žemľu, aby sa vám nerozplietli, až v rúre napučia.
  9. Žemle ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie s medzerami. Ešte 15 minút nechajte na plechu kysnúť prekryté utierkou.
  10. Vykysnuté žemle potrite rozšľahaným vajcom zmiešaným s lyžicou mlieka a posypte ich hrubozrnnou soľou, makom, prípadne kmínom.
  11. Žemle pečte dozlata, čo bude trvať 10-15 minút. Pokiaľ ich chcete chrumkavejšie, môžete ku koncu zapnúť cirkuláciu vzduchu.
  12. Po upečení nechajte žemle ležať na plechu pod utierkou až do úplného vychladnutia.