S úžasnou múkou Babičkina voľba budú vaše výtvory ešte žiadanejšie.

Prinášame vám niekoľko receptov na inšpiráciu.
Citrónovo-orechová bábovka
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 250 g Hladkej múky tortovej
- 200 g cukru
- 1 citrón
- 90 g mletých orechov
- lyžica vanilkového cukru
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžica rumu
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C a oddeľte žĺtky od bielkov.
- Žĺtky zmiešajte s polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Vyšľahajte do nadýchanej, svetlej peny.
- Do peny postupne zašľahajte mlieko, rum a olej.
- V druhej nádobe zmiešajte Hladkú múku tortovú, orechy, kypriaci prášok, štipku soli a kôru z citrónu.
- Suchú zmes vmiešajte do tekutej. V ďalšej nádobe vyšľahajte z bielkov pevný sneh a potom ho opatrne vmiešajte do cesta.
- Formu na bábovku vymastite maslom a vysypte hrubou múkou. Vlejte cesto, vložte do rúry a pečte asi 50 minút, alebo pokiaľ prestane cesto lepiť na zapichnutej špajdli.
Linecké koláčiky
- 500 g Hladká múka na krehké pečivo
- 2 vajcia
- 250g zmäknutého masla
- 250g práškového cukru
- Jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citrónu
Postup
- Zmiešajte Hladkú múku na krehké pečivo, cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte vajce a pokrájané zmäknuté maslo.
- Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a cez noc uložte do chladničky.
- Pred pečením predhrejte rúru na 160°C.
- Cesto si pripravte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte z neho niekoľko mm hrubú placku.
- Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na papier na pečenie.
- Linecké koláčiky pečte do ružova a po vychladnutí zlepujte marmeládou.
TIP: Použite marmeládu výraznejšej chuti, napríklad ríbezľovú.
Domáce žemle
Ingrediencie:
- 310 ml mlieka
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 50 g masla
- Lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
- 1 vajce a 1 žĺtok + 1 vajce na potretie
- Hrubozrnná soľ, kmín, mak, alebo semienka na posypanie
Postup:
- Mlieko ohrejte na telovú teplotu a 1/2 odlejte do hrnčeka.
- Do mlieka v hrnčeku zamiešajte 2 lyžičky droždia a 1 lyžičku cukru. Nechajte 15 minút odstáť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte rozpustené maslo, vajce a celé mlieko.
- Premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a potom vyklopte cesto na pomúčenú dosku a mieste, pokiaľ cesto nebude hladké a vláčne (môže to trvať asi 10 minút), alebo cesto nechajte prepracovať v robote s hnetacím hákom.
- Výsledné cesto musí byť pekne pružné, nesmie sa lepiť a malo by sa trošku lesknúť. Dajte ho do čistej, pomúčenej misy, poprášte múkou a misu zakryte utierkou alebo potravinovou fóliou.
- Na teplom mieste nechajte kysnúť do dvojnásobného objemu, čo bude trvať asi hodinu.
- Predhrejte si rúru na 175°C a vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov.
- Každý diel rozdeľte na 3 ďalšie kúsky a upleťte klasický vrkoč. Konce dobre spojte alebo zahnite pod žemľu, aby sa vám nerozplietli, až v rúre napučia.
- Žemle ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie s medzerami. Ešte 15 minút nechajte na plechu kysnúť prekryté utierkou.
- Vykysnuté žemle potrite rozšľahaným vajcom zmiešaným s lyžicou mlieka a posypte ich hrubozrnnou soľou, makom, prípadne kmínom.
- Žemle pečte dozlata, čo bude trvať 10-15 minút. Pokiaľ ich chcete chrumkavejšie, môžete ku koncu zapnúť cirkuláciu vzduchu.
- Po upečení nechajte žemle ležať na plechu pod utierkou až do úplného vychladnutia.