Halloweensky tekvicový „páj“.

Doba prípravy: asi 40 minút Doba pečenia: asi 60 minút.

Prísady: Na náplň: 500 g tekvice 2 PL slnečnicového oleja 1 cibuľa 1 zarovnaná KL soli ½ KL mletého čierneho korenia 1 zarovnaná KL provensálskeho korenia 100 ml zeleninového vývaru 150 g šunky 3 vajcia 125 g kyslej smotany 2 strúčiky cesnaku 1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker 100 g strúhaného syra (napr. eidamu) 3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok Na cesto: 350 g hladkej múky ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker 1 zarovnaná KL soli 175 g zmäknutého masla alebo margarínu 1 bielok 50 ml mlieka Na potretie a posypanie: 1 žĺtok 1 PL mlieka 3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 27 cm) valček na cesto

Príprava: 1. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicu, soľ, čierne korenie, provensálske korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť. 2. Na prípravu cesta zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, maslo alebo margarín, bielok, mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyváľame, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, vytvoríme okraj s výškou 3 cm a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 200°C Teplovzdušná rúra: 180°C Plynová rúra: stupeň 3-4 Doba pečenia: asi 15 minút 3. Korpus necháme vychladnúť. 4. Do rozmixovanej tekvice vmiešame nakrájanú šunku, vajcia, kyslú smotanu, roztlačený cesnak, škrob, syr a lúpané tekvicové semienka. Náplň nalejeme na predpečený korpus a uhladíme. Druhú polovicu cesta vyváľame na placku, prenesieme na náplň a zľahka pritlačíme k okraju formy. 5. Cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, posypeme tekvicovými semienkami, vložíme do rúry a pri rovnakom nastavení rúry dopečieme. Doba pečenia: asi 45 minút.

TIP: „Páj“ chutí úžasne teplý aj studený.

Stupeň náročnosti: