Dodržujte správny pitný režim a obohaťte si ho o cereálne nápoje!

Správny pitný režim je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, ktorý je dôležitý nielen preto, aby sme skvele vyzerali, ale predstavuje aj dôležitý predpoklad na podporu a udržanie toho najdôležitejšieho – nášho zdravia.

Ako by mal náš pitný režim vyzerať?

Množstvo prijatých tekutín záleží samozrejme nie len od toho koľko vážime, ale tiež od teploty prostredia a činnosti, ktorú vykonávame. Príjem tekutín má byť v menších dávkach rozložený na celý deň. Veľmi dôležité je vypiť dostatok tekutín ráno. Základom pitného režimu je voda. Vďaka nej sú z organizmu vylučované splodiny metabolizmu a ďalšie látky, ktorých sa telo potrebuje zbaviť, vrátane toxických látok uložených napríklad v tukovom tkanive pri chudnutí. Pri chudnutí je dostatok tekutín veľmi potrebný a nevyhnutný, jej nedostatok sa považuje za veľmi nebezpečný. Dôsledkom nesprávného pitného režimu sú časté bolesti hlavy, únava či zníženie výkonnosti ako fyzickej, tak psychickej.

Aké nápoje by mali tvoriť náš pitný režim?

Pitný režim by mal obsahovať prevažne čistú, nesladenú pramenitú vodu, ďalej môžeme vypiť aj malé množstvo minerálky, ovocných či zeleninových štiav, bylinkových a ovocných čajov. Veľmi dôležité je piť ráno, keď máme v organizme deficit tekutín vyvolaný nočným odpočinkom.

Pitný režim si môžete obohatiť o cerálne nápoje, z nutričného hľadiska sú ďaleko lepšou alternatívou kávy, alebo čaju. Neobsahujú kofeín a nášmu organizmu dodajú spoločne s tekutinou vlákninu, ktorá je z pohľadu výživy veľmi priaznivá.

„Cereálny nápoj Caro, na rozdiel od rôznych iných nápojov, neobsahuje pridané cukry, ale len prirodzené sacharidy a ďalšie nutričné látky, ktoré nájdeme v cereáliách ako jačmeň alebo žito. V poslednej dobe je veľmi vyhľadávaná aj čakanka, ktorá je bohatá práve na rozpustnú vlákninu.

Odporúčaný príjem vlákniny a súčasná výživová situácia:

Podľa odporúčaní je 30 g vlákniny za deň, pomer nerozspustnej a rozpustnej vlákniny je 3:1. Súčasná konzumácia vlákniny sa odhaduje len na nepostačujúcich 10-15 g za deň. Odborníci na výživu a lekári v Slovenskej republike sa zhodujú, že príjem vlákniny je u väčšiny obyvateľov neuspokojivý, je nutné ho zvýšiť. Čo súvisí s nedostatočným príjmom potravín, ktoré obsahujú vyššie množstvo vlákniny, ako je ovocie a zelenina, celozrnné výrobky, strukoviny a podobne.

Vláknina je dôležitá pre správnu činnosť tráviaceho ústrojenstva a pozitívne ovplyvňuje koncentráciu glukózy v krvi či množstvo vstrebaného cholesterolu.

Priaznivé účinky vlákniny na ľudský organizmus

Vlákninu rozdeľujeme na – nerozpustnú a rozpustú. Rozpustnú vlákninu obsahuje napríklad cereálny nápoj Caro ACTIVE. Vláknina, ovplyvňuje trávenie a vstrebávanie jednotlivých nutričných látok. Potraviny a nápoje s vyšším obsahom vlákniny mají nižší glykemický index a telo živiny vstrebáva pomalšie.

Strava s veľkým obsahom vlákniny je objemnejšia. Tráveninou s väčším obsahom vlákniny sa žalúdok viac zaplní, čo prispieva k lepšiemu pocitu zasýtenia pri pomerne malej energetickej hodnote. Pomalšie vyprázdňovanie žalúdka znižuje pocit hladu a vláknina nepriamo pomáha predchádzať vzniku obezity.

Vláknina podporuje množstvo obsahu a zloženie črevnej mikroflóry, je veľmi dôležitá z dôvodu vytvárania správneho prostredia v čreve a prirodzenej obranyschopnosti. Nerozpustná vláknina má schopnosť čistiť a odvádzať z tela von odpadové látky, a črevo tak preventívne chrániť pred rakovinou hrubého čreva.